czy to mozliwe ze 4x39 i nadal za ciemno??
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam:))to bodajze pierwszy moj post Tutaj:)a wiec chciałem sie przywitac:)
Mam duzt problem:
niedawno-jakies dwa tygodnie temu-zmienilem standardowe oswietlenie na uklad4x39W w t5 i w moim 200l akwa 100x40x50 panorama jest CIEMNAWO?!!!!mam swietloowki aquastar,gro-lyx-oceanwhite i planta.naforum tutaj czytałem ze jak sie zmieni na taki swietloowkit o trzeba w okularach spawalniczych podchodzic do akwa a u mnie NIC!!
pomocy
z gory dziekuje
Maciek
-
Mafju
●
Pochwal się ile dałeś za te świetlówki a potem podziel to na cztery, za świetlówki "nie akwarystyczne " np.philips`a . To przy tych bolą oczy kiedy na nie patrzysz...
Te które kupiłeś , mają spektrum odpowiednie dla roślin ale emitują stosunkowo niewiele lumenów. Stąd wydaje się nam że są ciemniejsze.
45x45x45. Oświetlenie 30W LED. Woda RO DI. CO2 z butli. Kamienno-korzenno-roślinne. 390 l bruto150x52,5x50,roślinne.Oświetlenie 3x80W T5.Nawozy Aqua Art,Co2 z butli.Woda z RO. Krewetki(około 200szt),Otocinclus affinis(4szt)Crossohelius siamensis(5szt)Rineloricaria lanceolata(2szt).Ancistrus dolihopterus (8 szt)
-

eretmodus
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Warszawa
kup lepeij jakieś 865 lub 965 to zobaczysz różnicę 
-
narcan
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Święta racja!!,ja dzisiaj podłączyłem tylko 2x39 w t5 sylvani Fho 840 ,to wszyscy z pokoju pouciekali ,a sam przez pare minut widziałem czarne kwadraty tak mnie oślepiło 
-
BEHEMOTH
●
no to już nie wiem,czy dobrze zrobiłem,ze kupiłem te swietloowki akwarystyczne"specjalne"czy dałem d...no i mam kupić sobie te zwykłe swietloowki czy zostac przy tych??no i czy jesli nawoże i podaje co2 a nie wiedze jakiś efektow to to jest wina swietloowek?
pozdrawiam
-
Mafju
●
Wymień Aquastara i Gro - luxa na jakieś normalne Philipsy lub Ostamy o temperaturze barwowej z przedziału 4000-6500K i powinno być o wiele lepiej.
-
BEHEMOTH
●
a jakie to sa te modele philipsa albo osrama i ile kosztuja?
-
Mafju
●
ale ja mam układ T5 i tam nie ma w tym sklepie aquarelle ani 965 w T5 to jakie swietloowki T5 sa najlepsze do pomieszania ze "specjalistycznymi" i ktore z moich swietloowek zostawic a ktore wywalić?
-
Mafju
●
Master TL5 HO 90/965
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p ... 3cc4abad19
Aquarellki faktycznie nie ma. Poszukaj na sieci wykresów spektrum świetlówek i z dostępnych świetlówek wybierz te które mają zbliżony wykres do Aquarellki.
Poszukaj wśród krewnych i znajomych królika  wrześniowy numer Magazynu Akwarium. Z pamięci nie chcę pisać, a lektura sporo wyjaśnia.
-

diki
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
 widziałem to,w sprzedazy jest tylko 24 i 58 W:)nie zrozumiałem czesci o kroliku:)no i jeszcze CENA przecież to jest drozsze od moich swietloowek!!!:)
-
Mafju
●
Mafju napisał(a):nie zrozumiałem czesci o kroliku:)
Poszukaj w Empiku, wśród znajomych akwarystów, w dobrych sklepach akwarystycznych.
A patrząc na ceny i asortyment T5 to mój zapał do przechodzenia z T8 na T5 mocno wygasł  .
Sam długo używam Philipsów więc w temacie zamienników musi Ci doradzić ktoś inny.
-

diki
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Zobacz w sklepie internetowym Colisa, wybór jest dość duży ,ja zakupiłem u nich Sylwanie T5 FHO 840 , bo czytałem dobre recenzje o tych świetlówkach,ale mają też 860 .
Ja wybrałem 840 ponieważ mają 3500 lm ,a 860 3250 lm ,a koszt to w przybliżeniu ok 29-31 zł za sztuke.
-
BEHEMOTH
●
hehe to juz wszytsko wiem:))tylko mi chodziło o to dlaczego u mni jest ciemnawo-mimo specjalistycznych swietloowek i mimo to rosliny nie rosna niebabelkuja itp...niektorzy wimieniali na T5 philipsa osrama i ich roslinki dostawaly kopa i od razu babelkowaly itp a u mnie powymianie calej instalacji jest ciemnawo i roslinki jezeli w ogoole rozna to bardzo powoli.podaje roslinex 1ml na dzien i co2 24/h I NIC zadnych super efektoow dlatego zwracam sie do specjalistoow od roslinek zeby mi pomogli bo ja zaraz ocipieje i osiwieje mimo lodego wieku hahaha
pozdrawiam
-
Mafju
●
Powiązane tematy
Witam. Mam okazję zakupić 2x belki na profilach 16cmx120cm. Są zbudowane na diodach 3W, do tego dibond i soczewki. Każda ma 16 diod białych 6500k i 40 diod rgb. Wszystko pod jeden zasilacz i sterownik...
Witam forumowiczów po dłuższej przerwie na forum 😀 .Od dwóch lat mam akwarium Juvel rio 125 i półtora tygodnia temu robiąc jego restart naszło mnie aby postawić duże akwarium . Obecnie jestem na takim...
Witam.
Nie znam się na elektronice a bardzo chciałbym zbudować belkę oświetleniową w połączeniu z tc420 (który będzie tylko sterownikiem oświetlenia) do akwa 160l.
Mam radiator , diody power led 1w ...
Witam jestem w trakcie składania sprzętu do nowej 160-tki (100x40x40)
Ma to być Holenderka (rośliny poniżej)(nawożenie jest, co2 z butli jest). Zależy mi na utrzymaniu oświetlenia w granicy 0,8-1W/L....
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Dzień dobry.
Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia.
Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach?
I drugi...
Witam będę zakładał zbiornik o wymiarach 60x40x36 i tutaj pytanie odnośnie oświetlenia chihiros wrgb 2 czy skylight hyperbar akwarium będzie na podłożu aktywnym rośliny średnio wymagające i wymagające...
Cześć,
Mam akwarium 112l, roślinne.
Butla CO2, eheim experience 350, nawożenie vimi all in one, woda RO z mineralizatorem vimi.
Gatunki roślin to: eleocharis parvula mini, Alternanthera reineckii Mini...
Witam, jako że zbliżają się święta czas napisać list do Mikołaja. Ma on budżet 1000zł.
Akwarium 240l 100x40x60h. Obecnie świeci 2x aquael retrofit 16w sunny i 1x plant 16w.
W tym setupie nie pasuje m...
|
|