HQL a zbiornik otwarty? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

HQL a zbiornik otwarty?

Liczba wyświetleń: 767·Odpowiedzi: 1
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok

17 gru 2005, 16:58 HQL a zbiornik otwarty?  (#1)  

Pytanie? Oświetlenie HQL - jak najbardziej - ale co zrobić gdy planujemy przykryć zbiornik np. szkło , plexi ?????
Czy przy oświetlaniu zbiornika lampą HQL przykrycie zbiornika szybą lub np. plexi nie spowoduje zbyt wielkiej straty na skuteczności przenikania światła?. Planuję takie oświetlenie lecz ze względu na parowanie wody?/mieszkam na poddaszu gdzie nie ma wystarczającej wentylacji/ oraz wyeliminowane osiadania kurzu na tafli wody planuję zbiornik przykryć. Jeżeli ktoś wie jak w jakim stopniu przykrycie zbiornika osłabi wydajność lamp HQL to proszę o komentarz...............pozdr.

moderator enigma napisał(a):
Obrazek

W temacie postu stosowanie znaczników HTML nic nie daje bo nie są wyświetlane :idea:

Regulaminu Forum SRWiA. Temat postu zmieniony.

slawoadam

Jacek Petryszak

30 gru 2005, 18:54   (#2)  

Przede wszystkim nie zakładaj pleksji, załuż szybe. Pleksja sie camsko wygina i nie estetycznie wygląda. Musisz częstu wycierać szybe z obydwu stron, najlepiej do tego celu kup środek do czyszczenia szyb JBL. Jeśli bendziesz joł czyscił światło powinno prawie cale przenikać. Jeszcze lepiej zrobisz jak zaiwestujesz w szkło krystaliczne, tylko bendziesz musiał go poszukać.

Jacek Petryszak

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

YouTube

Jak długo świecić nowo zalany zbiornik ?

nowicjusz112 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 3870
Witam Nurtuje mnie temat , jak długo świecić w świeżo zalanym zbiornikiem Może wiecie jak długo świecić ? 8 h czy dłużej ?

Zbiornik 150x50x50 oświetlenie led

h4ck3r w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1355
Witam. Jestem w trakcie kompletowania gratów do mojego nowego akwarium. Jestem jeszcze dość zielony w tym temacie, więc chciałbym się doradzić. Może trochę szczegółów o planowanym akwarium. Wymiary: 1...

Zbiornik 200x60x50 - oświetlenie

Gromu w Oświetlenie · Odpowiedzi: 39 · Wyświetlenia: 10768
Witam, planuję zrobić oświetlenie do zbiornika 200x60x50, roślinniak, mało/średnio wymagające rośliny, co polecacie? Myślałem o Ledach, ale chyba postawię na T5, dwie strony po 6x 39W (85cm), chyba,...

Dobór ledów pod zbiornik 128l

opned w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1249
Witam Wszystkich :) Czy ktoś mniej lub bardziej wprawiony mógłby zerknąć i doradzić odnośnie doboru barw i mocy oświetlenia pod zbiornik? Akwarium 128l, bez co2, podłoże żwir i substrat podżwirowy lu...

Nowy zbiornik 82L - T5 czy LED ?

Anonim 54048 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1323
Witam To mój pierwszy post na forum. Przepraszam jeśli źle pytam. Kupiłem nowe akwarium 60x35x40 - 82L. Będą w nim pływały neony czerwone i razborki klinowe lub boreańskie. Roślinność - trochę z obu ...

Zbiornik 30 l a Oświetlenie

Riger91 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 459
Witam Posiadam Zbiornik Aquael 30l (29x29x35cm) mam do dyspozycji następujące oświetlenie: - AQUAEL leddy smart plant 8000k 6W - AQUAEL leddy smart sunny 6500k 6W - Chihiros Stainless Steel LED (36 l...

20w LED a zbiornik 41l

maluszek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 910
Czy lampka DIY z pojedynczych diod led 1w 6000-6500k będzie dobra dla roślin trawnikowych? Mam zamiar użyć 20 białych zimnych diod 110lm, 6000-6500k, chciałem dodać pasmo dla roślin ale zbiornik ma za...

Nowy zbiornik. Ile wat ??

huberto1408 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1005
Witam! W najbliższym czasie planuję założyć kolejny zbiornik. Akwarium bd miało albo 144L, albo 160L. I moje pytanie odnosi się do ledów. Nie chiałbym miec za słabego światła, bo bd to zbiornik rośli...

Mieszanie oświetlenia T5 i HQL

JakubS w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 636
Witam, Zastanawiam się czy istnieją jakiekolwiek przeciwskazania jeśli chodzi o mieszkanie oświetlenia. Wiem, że łączenie HQI oraz T5 to w miarę standard i nie ma z tym problemu. Dziś natomias...

4* halogen 35w na zbiornik 240l

MIKEURB w Oświetlenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 1223
witam, Proszę wszystkich o pomoc. kilka dni temu rozpadła się moja lampa akwariowa!!! był to standard sklepowy sklepowy akwarium240l + pokrywa+ 2 jarzeniówki t5 2*30W bardzo szybko pojawiły s...

Statystyki

Ten temat przegląda 239 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 239 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.