Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Jest to mój pierwszy post na tym forum, ale może ktoś będzie kojarzył mnie z innych for. Akwarystyką zajmuję się już 10 lat więc jakieś pojęcie o tym mam. Głównie zajmuję się Tanganiką, ale nadszedł czas na jakąś odmianę i postanowiłem założyć akwarium roślinne (japończyka). Jak narazie dużo czytam o akwariach roślinnych i jestem na etapie kompletowania sprzętu. Prosiłbym Was o pomoc w wyborze głównie świtelówek, podłoża nawozów, źródła CO2.
Moja koncepcja:
- akwarium 65x30x30
- filtr AC20
- 2x 18W: Philips Aquarelle i TL'D 90 de Luxe 965
- CO2 z butli ("dezodorant"), w przyszłości butla z reduktorem
- podłoże - na dno myślałem o warstwie keramzytu, mam taki drobny 5mm oraz żwirek 2-5mm
- nawóz, hmm, nie mam pojęcia, myślałem o Roślinex z Allegro - dużo ludzi go chwali (zależy mi żeby nie barwił wody)
To narazie tyle, liczę na Waszą pomoc.
pzdr
-
Brevis
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
witaj Brevis
mam szklo podobnej wielkosci  ,
nie znam filtra ac20 ale waznym w akwarium roslinnym jest filtracja biologiczna - wiec duze zloze dla bakterii,
swiatlo - barwy jak najbardziej ok.- tez uzywam 965, natomiast dolozylbym jeszcze jedna swietlowka zeby bylo okolo 1w/l,
co2 - zadnych "sprey", najlepiej od razu butla wysokocisnieniowa - nie ma co sie meczyc - wszak stabilnosc poziomu co2 to bardzo istotny element
podloze - ja uzywam grys bazaltowy (czarny) bez dodatkow i jest ok. choc napewno bede eksperymentowal
nawozenie : -> makro, mikro,co2 i tu zaczyna sie zabawa  , ale przeciez o to chodzi
powodzenia pozdrawiam robert
-
Ruzam
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: GŁOGÓW
Dzięki za odpowiedź.
Trochę się zmieniło, zbiornik będzie większy 70x35x32w. Planuje też dołożyć świetlówkę, myślałem o Philips TLD 865 lub 840 (ta raczej odpada, bo nie lubie żółtego światła). AC20 to AquaClear mini (nie wiem, czy nie będzie za mały), planuje dać jako prefiltr gąbkę z Aquaela Fan 1 natomiast całą komorę wypełnić keramzytem. Odnośnie CO2 to ze spreyu już zrezygnowałem, narazie zrobie sobie bimbrownie.
-
Brevis
●
Od razu Ci mowie, ze filtr bedzie za maly- daj najwiekszy jaki mozesz (oczywiscie z rozsadkiem). Do takiego zbiornika moglby byc np kanister Eheim Classic 2213. Swiatla tez IMO za malo.Poza tym proponuje lekture mojego artykulu o malych akwariach roslinnych na stronie ponizej w dziale Artykuly
Ps. Na keramzyt uwazaj- ludzie mieli z nim problemy (zmiana parametrow wody)- poszukaj na forum
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Witam
Mogę się zgodzić, że światła może być za mało, ale odnośnie filtracji mam pewne wątpliwości. Czytałem Twój artykuł, czytałem również wiele innych artykułów o zbiornikach roślinnych. Jak wiadomo w pH poniżej 6,8 związki amonowe występują w większości w postaci NH4+, która nie jest szkodliwa dla ryb i jest wykorzystywana przez rośliny jako źródło azotu, czyli filtracja biologiczna jest prowadzona przez sam zbiornik. Ja w akwarium chciałem postawić głównie na rośliny, a ryby i krewetki mają być tylko dodatkiem (najwyżej 10 neonków lub zwinników jarzeńcy + 5 krewetek), także IMO filtracja (ACmini wypełniony całkowicie ceramiką + gąbka z aquaela FAN1 na rurce zasysającej) wystarczy. Mogę się mylić, ale z tego co wiem możliwe jest utrzymanie zbiornika roślinnego bez filtra biologicznego stosując jedynie pompy cyrkulacyjne dla zapewnienia cyrkulacji wody.
-
Brevis
●
Mozliwe jest ale znacznie trudniejsze. Istnieja tez obserwacje, ze z zamala filtracja (czytaj- zloze biologiczne) zbiornik jest duuuuzo mniej stabilny- nitki itd. Pisalem o tym ja, Bartek Lipczynski i inni na tym forum.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ok, przekonałeś mnie  . Zastosuje Aquaelowską kaskadę FZN-2. Jutro będe budował szawkę pod akwa, jak już coś ruszy to napewno będe miał jeszcze dużo pytań. Dzięki za pomoc.
-
Brevis
●
Powiązane tematy
Chciałbym pobawić sie nieco w hodowlę emersyjną roślin, zamierzam do tego celu kupić kilka gatunków roślin invitro. I tu pierwsze pytanie czy rośliny invitro nadaja sie na emersy, robił tak ktoś?
Drug...
Witam..po kilku latach pasja wraca😊nie za duże ale cieszy oko...po MSC odpukać narazie bez problemów..bez nawozów póki co..tylko CO2.....około 30 neonki...rozbory..i sporo skorupiaków 😊
Światła około ...
Dzień dobry
Ostatnio zdawałem już kilka pytań odnośnie mojego akwarium.
Czy akwarium na podłożu aktywnym przez pierwsze miesiące może sprawiać trudności w hodowli epifitow? Czy istnieje w ogóle tak...
Witam Was serdecznie
Pisze do Was z prośbą o jakieś rady gdyż moje pomysły się wyczerpały.
Akwarium 160 litrów. Oświetlenie led 0,6W/L
pH= 6,9-7,0
KH= 6
Jest butla z CO2
Wapń i magnez 80:20
Potas 20
P...
Zbiornik 54l 60x30x30
Oświetlenie NuniQ M60 LED Light WRGB (10h ze zmiennym natężeniem światła)
Nawożenie Mikro, Makro Planta Gainer codziennie jedna dawka + Aqua Art kapsułki nawozowe w podłożu Plan...
Sprzęt:
Akwarium: 60x35x30 63l
Filtracja: eheim classic 350 (matrix + gąbki) Skimmer Sunsun JY-03 włączany co 4h aby usunąć błonę białkową (przy stałym działaniu robił za dużą pralkę :D )
Oświetlenie...
Witam, chcialbym wystartować z co2, akwarium 112l, oświetlenie RETRO-FIT 2 x 16 W LED (SUNNY 6500k), ph-7,6-7, kh 11 gh 15, chciałbym zejść z twardością tak do 7,2 ile babelkow na sek podawac? I czy m...
Uszanowano, będę wdzięczny za pomoc co do nawożenia zbiornika. Jestem po dwóch podmiankach woda demineralizowaną (żeby zbić wapń który wynosił 150 mg) po dzisiejszych testach woda wygląda następująco
...
Cześć,
Szukam pomocy w temacie walki z glonami. Otóż po kilku latach wróciłem do chęci posiadania akwarium. Prześledziłem „wszystkie” wątki związane najprawdopodobniej z brunatnicami i szczerze mówią...
Póki co wygląda to u mnie w sposób następujący.
Czekam na stelarz aby móc w końcu przejść do działania. Jednakże póki mam czas a o akwariach tym bardziej LT nie wiem nic chciałbym zapytać/prosić o pom...
|
|