Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Wykonałem dzisiaj takie doświadczenie:
nalałem do pojemniczka 5 ml nawozu PG Macro. Następnie zmnierzyłem poziom NO3 testem Zoolek. Próbka nie zabarwiła się!!! Wątpię żeby poziom azotanów w 5ml nazwozu wynosił 0. Dlatego stawiam wniosek, że dodanie do wody nawozu PG Macro fałszuje wynik testu na NO3 (przynajmniej Zoolek).
Do tej pory zniknięcie azotanów w akwarium po dodaniu PG Macro tłumaczyłem sobie rozpoczęciem przez rośliny konsumpcji tego związku. I starałem się podnieść poziom NO3 do zalecanych 5-10ppm. Jeżeli jednak test wariuje po dodaniu nawozu to katastrofa gotowa!
Czy ktoś potrafi mi to wytłumaczyć?
pozdrawiam,
Artur
-
artur12222
●
-

DarekO
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
no dobrze. z tamtej dyskusji wynika, że może PG Macro zawiera azot w innej postaci niż NO3 i test wskazuje 0 tego związku w samym nawozie.
Jednak... W kranie mam wodę w której test pokazuje 20 ppm NO3.
Dodanie kropli nawozu do probówki z tą wodą powoduje, że test pokazuje juz tylko 5 ppm NO3. Z tego wynika że po dodaniu PG Macro do akwarium nie mam pojęcia ile jest NO3 i mogę test wyrzucić, bo wyniki będą zafałszowane. Jaki wtedy związek azotu powinienm mierzyć, żeby wiedzieć na jakim poziomie mam azot?
pozdrawiam,
Artur
-
artur12222
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam
w stabilnym akwarium amoniak, azotyny zawsze będą na zerowym poziomie i wówczas interesuje nas tylko i wyłącznie poziom NO3 a do tego będzie Ci przydatny test na NO3 
"idziemy dalej by być bliżej..."
-

koplek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Pszczyna
artur12222 napisał(a):Dodanie kropli nawozu do probówki z tą wodą powoduje, że test pokazuje juz tylko 5 ppm NO3. Z tego wynika że po dodaniu PG Macro do akwarium nie mam pojęcia ile jest NO3 i mogę test wyrzucić, bo wyniki będą zafałszowane. pozdrawiam, Artur
Dodanie kropli Pg macro do probowki z woda moze falszowac wynik ze wzgeldu na zbyt wiele czynnikow przeszkadzajacych ( Pg macro jest silna zasada, bardzo wysokie Kh i pewnie jeszcze inne zwiazki uniemozliwiajace prawidlowy pomiar NO3). W akwarium nie ma to az tak duzego znaczenia bo wystepuje tam duzo wieksze rozcienczenie nawozu niz w probowce z woda.
Pozdrawiam
-
Arturs
●
- Ranga: Poznaje temat
Też robiłem takie doświadczenie, że po dodaniu do wiadra wody destylowanej ok. 1 ml Macro test dalej pokazywał 0ppm NO3. B. Lipczyński odpowiedział mi że "zapewniam cię, że z azotem jest wszystko w porządku" co oczywiście nie rozwiało moich wątpliwości
----------------------------
Teraz już wiem, że PG Macro zawiera azot w postaci NH4 a nie NO3 stąd też test nie wykrywa NO3 i dlatego można spotkać twierdzenia: "Przy odpowiednim używaniu Macro można osiągnąć zerowe wartości NO3 i PO4 przy całkiem niezłym wzroście roślin"
Skleiłem posty/ diki mod
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
-

kekon7
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Powiązane tematy
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
Witam, wyśle ktoś fotkę instrukcji testu Zoolek K na wysokie poziomy, bo nie pamiętam czy leje się 5ml wody z akwa i 5ml wody Ro, czy po 2,5ml. ulotka mi niestety zagineła
Witam.
Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.?
Wywolac to może jakiś konkretny glon?
Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.
Cześć,
mam problem z określeniem PH na podstawie dwóch testów od firmy Zoolek.
Test pH w zakresie: 4,5-9,0 pokazuje wynik 7.5 - tu jestem pewny
Test pH w zakresie: 6,0-8,0 pokazuje wynik 8< - tutaj...
W jednym z moich akwariów 75L zapchał się miesiąc temu prefiltr podłączony do starego okrągłego Eheima o poj ok 3L. Wkłady też były zasyfiałe. Doszło wtedy do wzrostu NO2 (zaobserwowałem to po tym jak...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia.
W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...
Witam,
Poproszę Was o pomoc. Baniaczek: 105l.
Rośliny, rosną brak glonów.
Zacząłem podawać sole fosforowe aby podnieść PO4 a zbić NO3. Co się udaje, celem jest współczynnik Retfilda.
Chemia wody:
K -...
|
|