Jak powstawał Letni zagajnik - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak powstawał Letni zagajnik

Liczba wyświetleń: 4945·Odpowiedzi: 17
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

30 cze 2005, 21:23   (#1)  

Witam
Temat był zablokowany,bo chcialem napisać jak te akwarium powstawało:
Parę dni wcześniej-już miałem plan. :wink:
Próba z ustawieniem korzeni: https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=11800

Obrazek

Po paru dniach zebrałem większości roślin i wszystkie materiały do tej aranżacji. Nie będę opisywał tu jak czyściłem akwa itp.Zacznę już od płytki filtra podżwirowego:
Filtr podżwirowy plus kable grzejne:

Obrazek

Nastepnie na płytke i kable wsypałem 2 worki Filtus Carbos Garden 2l(węgiel drzewny) oraz Filtus Nawóz dla roślin w postaci pałeczek - Premium(połowe opakowania).
Węgiel i nawóz:

Obrazek

Potem wsypałem 6 worków Filtus Floran - podłoże dla roślin 4l .
Filtus Floran:

Obrazek

Następnie ułozyłem w akwarium korzenie.
Korzenie:

Obrazek

Potem wsypałem reszte nawozu w postaci pałeczek.
Nawóz:

Obrazek

Nadszedł czas,aby do zbiornika wsypać 12 worków Filtus Aqua Grunt 3l oraz ułozyłem kamienie. Całe podłoże waży 44kg.
Filtus Aqua Grunt i kamienie:

Obrazek

Po ukształtowaniu podłoża przyszła kolej na wodę.
Wody wlałem tylko tyle, aby zakrywała podłoże z samego przodu.
Woda:

Obrazek

Obrazek

Potem zaczełem sadzić roślinki.
Rośliny:

Obrazek

Po posadzeniu roślin zalałem akwarium wodą do końca.Dodałem uzdatniacz oraz szczepy bakterii(Sera Nitrivec). Całość nieprezentowała się jeszcze ładnie,woda była metna.
Efekt końcowy:

Obrazek

Podłaczyłem filtry,kable grzejne w podłożu oraz co2,już następnego dnia woda była klarowna :D
Tak po krótce przedstawia się proces tworzenia tej aranżacji.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

enigma Wrocław

01 lip 2005, 06:45   (#2)  

Ułała :D Bardzo mi się podoba, dzikie klimaty, fajne korzonki. Zobaczymy co z tego wyrośnie, sztuką będzie tez to utrzymać w takim dzikim klimacie o ile na tym Ci zależy. To co mnie zastanawia to to, że hodujesz rotale i limnophile a. przy fosforanach na zerrowym poziomie a NO3 5ppm. U mnie taka sytuacja natychmiast objawiła by się wypuszczaniem korzeni z łodygi przez w/w rośliny. Jak jest u Ciebie :?:
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

01 lip 2005, 07:15   (#3)  

enigma napisał(a): To co mnie zastanawia to to, że hodujesz rotale i limnophile a. przy fosforanach na zerrowym poziomie a NO3 5ppm. U mnie taka sytuacja natychmiast objawiła by się wypuszczaniem korzeni z łodygi przez w/w rośliny. Jak jest u Ciebie :?:

Witam
Tak samo jak u Ciebie czyli roślinki już zaczeły puszczać korzonki,a Blyxa staje się różowa.
Jeszcze tego akwarium nie nawoziłem nawozami w płynie , w sobotę po podmianię podam pierwszy raz.Po za tym czekam na jakieś glony :wink:
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dziad Borowy

01 lip 2005, 21:47   (#4)  

Narazie zapowiada się dobrze. Czekam na kolejne fotografie.

Dziad Borowy

04 lip 2005, 22:10   (#5)  

Jacek Pawłowski napisał(a):Po za tym czekam na jakieś glony :wink:

Witam
Jak widać rośliny podrosły,pokazały się też glony(długie nitki,okrzemki).Glony są ,ale jeszcze nie wystepują masowo.
Zastanawiam się na tym,czy dodanie szczepów bakterii(Sera Nitrivec),tak pomogło-czy testy na No2 i Nh3/Nh4 mam do kitu.Te parametry wody wynosząodpowiednio0,1mg/l i 0,0mg/l,a powinny na poczatku być mierzalne :idea:

Z prawej strony była korekta w ustawieniu korzeni.Dzisiaj wpuściłem pierwsze ryby(Otoski i Kosiarki),szkoda,że obecnie nie mam Krewetek Amano.W akwa mam wysyp ślimaków(chyba im te warunki odpowiadają)? Martwi mnie obecnie temp. wody,w dzień ma 30 stopni Celsjusza.Podsumowując akwarium ciągle dojrzewa.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
Ostatnio edytowano 08 lip 2005, 14:52 przez Jacek Pawłowski, łącznie edytowano 2 razy

Jacek Pawłowski

koplek Pszczyna

05 lip 2005, 09:29   (#6)  

Witam,
Akwarium ciekawe :P Poczekam i się wypowiem :lol:
Martwi mnie obecnie temp. wody,w dzień ma 30 stopni Celsjusza.Podsumowując akwarium ciągle dojrzewa.

Wczoraj musiałem grzałkę włączyć :arrow: 22st. :twisted:
"idziemy dalej by być bliżej..."

koplek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Pszczyna

11 lip 2005, 18:53   (#7)  

Witam
Dzisiejsze fotki przed i po pierwszej przycince roślin (tak dla porównania).

Akwarium przechodzi kolejne etapy dojrzewania po glonach nitkowatych pojawiły się zielenice w postaci kropek.
Niestety bardzo marnie rośnie H.C. i to jedyna sprawa,która mnie martwi :!:
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski

26 lip 2005, 22:39   (#8)  

Jacku, zastanawia mnie jedno - po co ten wegiel w podlozu?

Maciej

27 lip 2005, 07:31   (#9)  

Maciej napisał(a):Jacku, zastanawia mnie jedno - po co ten wegiel w podlozu?

Witam
Zobacz tutaj: https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... aktywowany
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski

Dziad Borowy

27 lip 2005, 12:08   (#10)  

Akwarium przyjemnie się rozwija, czekam na fotografie.

Dziad Borowy

01 sie 2005, 21:38   (#11)  

Dziad Borowy napisał(a):Akwarium przyjemnie się rozwija, czekam na fotografie.

Witam
W akwa nastąpiła mała rewolucja :!:
Doszły trzy skałki ,niektore korzenie zostały ustawione inaczej,aby były widoczne z gaszczu roślin.Akwa ciągle bez ryb i nadal nie mogę się pozbyć nitek(nie jest ich dużo ale są). Fotki w ostatnim tygodniu nie zrobiłem mialem caly zajety i jeszcze te upały :? nic mi się przez nie, nie chciało robić przy akwarium .
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
Ostatnio edytowano 03 sie 2005, 16:39 przez Jacek Pawłowski, łącznie edytowano 1 raz

Jacek Pawłowski

Jan Poświata

03 sie 2005, 16:13   (#12)  

Jacek Pawłowski napisał(a):..... i jeszcze te upały :? nic mi się przez nie, nie chciało robić przy akwarium .

Jeśli Tobie Jacku przy akwa się grzebać nie chciało to upały musiały być w Jeleniej iście rekordowe :lol:
Na szczęscie przyszły burze wiec może teraz uraczysz nas jakąś fotką bo ciekawy jestem tych skałek :wink:

Jan Poświata

Piotr Suty Warszawa

04 sie 2005, 06:28   (#13)  

Jacek Pawłowski napisał(a):Witam
W akwa nastąpiła mała rewolucja :!:
Doszły trzy skałki ,niektore korzenie zostały ustawione inaczej,aby były widoczne z gaszczu roślin.Akwa ciągle bez ryb i nadal nie mogę się pozbyć nitek(nie jest ich dużo ale są). Fotki w ostatnim tygodniu nie zrobiłem mialem caly zajety i jeszcze te upały :? nic mi się przez nie, nie chciało robić przy akwarium .

Witaj.
Jacku ja musze Ci powiedzieć, że z nitkami mam już od około 3 tygodni spokój. Znikneły całkowicie i to w dość szybkim czasie, a muszę przyznać, że były dużym problemem. HC "nie powala na kolana" tępem wzrostu. Pomowna rozdada myślę przyśpieszy ten proces i prezentacje zdjęcia.

Czekamy na nowe fotki ;)
Pozdrawiam.
Piotr Suty / DurendaL

Piotr Suty
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Warszawa

04 sie 2005, 07:44   (#14)  

Jan Poświata napisał(a):Na szczęscie przyszły burze wiec może teraz uraczysz nas jakąś fotką bo ciekawy jestem tych skałek :wink:

Witam
Janie tez mi wykrakałeś zmokłem jak pies wczoraj w drodze do pracy :wink: .
Skałki to zwykłe "białoszare granity".
DurendaL napisał(a):Jacku ja musze Ci powiedzieć, że z nitkami mam już od około 3 tygodni spokój. Znikneły całkowicie i to w dość szybkim czasie, a muszę przyznać, że były dużym problemem. HC "nie powala na kolana" tępem wzrostu. Pomowna rozdada myślę przyśpieszy ten proces i prezentacje zdjęcia.

Czekamy na nowe fotki ;)

Jakbym miał Krewetki amano to nie miałbym kłopotu z nitkami(kosiarki skubią nitki ,ale mało-a krasnorostów nie mam,dlatego muszę dokarmiac je co 3 dni).
Brak fauny ma napewno wpływ na fosofor i azot w akwarium i byc może dlatego trzymają się jeszcze nitki.Małego heńka zostało mi dosłownie garstka z tego co kupiłem od RedBarona i jeszcze jednej osoby :?
Na fotkę trzeba poczekać,aż rośliny podrosną :wink:
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski

29 sie 2005, 20:20   (#15)  

Jacek Pawłowski napisał(a):Na fotkę trzeba poczekać,aż rośliny podrosną :wink:

Trochę czasu upłyneło od ostatniej fotki(to nie znaczy ,że rośliny tak długo rosły)-małe zmiany w akwa.Niektórych gatunków roślin się pozbyłem,ciagle walcze z glonami nitkowatymi (nie jest ich duzo ale są).Nowy nabytek to Tonina sp.Belem(mam nadzieje,że to ta roślina), nie rośnie tak ładnie jakbym chciał ale w końcu ruszyła. To chyba tyle :) .
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

24 wrz 2005, 20:57   (#16)  

Witam
Takie potwory obecnie pływają u mnie w akwarium :wink:

Boraras urophthalmoides--- Razbora ...? Ta ryba ma około 3cm 8)

http://republika.pl/akwariumjacka/images/razbora.jpg
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski

27 lis 2005, 13:15   (#17)  

Witam
The End
Niestety glony pokonały mnie :( .Wczoraj przestał istnieć "stary letni zagajnik",ale też narodził się "nowy zimowy zagajnik" ze zmienionym podłożem. Fotki za jakiś czas -poczekam aż rośliny podrosną i będę już miał w akwarium wszystkie ,które zaplanowałem do nowej aranżacji.
To tyle odnośnie zmian w moim akwarium :wink: .
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
Ostatnio edytowano 26 kwi 2006, 14:19 przez Jacek Pawłowski, łącznie edytowano 1 raz

Jacek Pawłowski

30 lis 2005, 06:14   (#18)  

Jacek Pawłowski napisał(a):Niestety glony pokonały mnie :(

No to współczuje, i szkoda troche baniaka bo ładnie się prezentował...
Czekam na nową aranżację :) miejmy nadzieje że glonów nie będzie :?

pozdrawiam

Mathew

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Film Czym i jak sklejać aranżacje.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1807
Hej Film po niemiecku. Stefan z Liquid nature omawia i pokazuję czym i jak sklejać aranżacje. ?si=d04rmcLbowIe36gq
YouTube

Film Josh SIM - jak zbudować aranżacje z korzeni

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1540
Hej Ciekawy film. ?si=InoiqtMwe3iEi6uE
YouTube

(Film) Jak się ocenia akwaria konkursowe

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1204
Hej Oczywiście po niemiecku 😁. ?si=54kgAaHsIFw6r6SJ
YouTube

Jak skleić aranżację księżycową - mini moon gate

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4451
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Jak to się robi w Liquid Nature - filmy

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1799
Witam Można zrobić film długi ale jest w nim wszystko co do tej pory firma Oase przedstawiła w tych 5 odcinkach. Tak więc jeśli macie wolne 40 minut to zobaczcie jak to się robi w Liquid Nature. Ed...
YouTube

Jak produkowane są rośliny Aquafleur

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1510
Zapraszam do obejrzenia. Straszne tylko te rozdziawione miny ;p
YouTube

Jak wzmocnić działanie kleju SuperGlue

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 9328
Klej cyjanoakrylowy w połączeniu z sodą oczyszczoną daje mocne połączenie, ale z dodatkiem grafitu -wg autora filmiku - jest jeszcze mocniejsze. Niektórzy eksperymentują też z innymi dodatkami np. wat...

Jak wyczyścić stary korzeń z glonów?

Wawzy w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 20716
witam, wzbogaciłem się o korzeń z drzewa tekowego sporych rozmiarów waga około 8kg korzeń był już akwarium i jest tonący, jednak na jego powierzchni zauwazyłem glony, i tu moje pytanie jak go odkazić...

Jak przymocowac roslinki do dna

kapek98 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 7735
Witam! Mam problem, a mianowicie wypadają mi roślinki, z których mam plan zrobić trawnik.Chce dowiedzieć się czy mogę je przymocować do dna za pomocą zszywaczy czy macie inny lepszy pomysł?

Jak preparować korzenie i gałęzie?

Amelka7 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 35497
preparowanie2.jpg Zapraszam do zapoznania się z moim opisem procesu preparowania korzeni i gałęzi w celu wydobycia faktur, usłojenia oraz zwiększenia trwałości i dezynfekcji przed umieszczeniem mate...

Statystyki

Ten temat przegląda 260 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 260 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.