Niedoświetlony zbiornik? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Niedoświetlony zbiornik?

Liczba wyświetleń: 847·Odpowiedzi: 2
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok

29 lis 2005, 22:18 Niedoświetlony zbiornik?  (#1)  

Witam......czy ktoś ma baniak przykryty taflą szklaną lub np. plexi w celu ograniczenia parowania i dostania się kurzu na powierznię wody ponieważ planuję rozwiązać w ten sposób własny zbiornik tzn. nad przykrytym baniakiem w/w materiałami umieścić panel z oświetleniem.........i tu rodzi się pytanie czy w ten sposób nie ograniczę za bardzo dostępu światła do zbiornika....proszę o opinię........pozdr.

slawoadam

29 lis 2005, 22:29   (#2)  

Lepszym rozwiązaniem byłoby jak byś zrobił sobie pokrywe do tego akwa np z pcv,bo po pierwsze nie musiałbyś zakrywać akwa szybami , a po drugie akwa byłoby zabezpieczone przed parowaniem.
A co do szyb to sprawa wygląda tak że napewno będzie jakaś strata ,ale jeżeli będziesz utrzymywał szyby w czystości to nie będziie jakaś ona strasznie wielka ,ale zawsze jednak.
Pomyśl nad pierwszym rozwiązaniem :)

BEHEMOTH

Nuroslaw Sieraków

30 lis 2005, 13:50   (#3)  

przykrycie akwa szybami/pleksi to zly pomysł. Po pewnym czasie staty światła są znaczne
Ludzie są leniwi, pewnie i Tobie znudziłoby się codzienne czyszczenie szyb nakrywkowych (to bedzie konieczność, w innym wypadku potem szyb nie wystarczy przetrzeć szmatką)

Najlepiej zrobić:
- pokrywę - ograniczy parowanie i osiadanie kurzu
- albo jeżeli zbiornik otwarty zastosować filtr powierzchniowy, który będzie zbierał zawiesinę tworzącą sie na powierzchni.

Nuroslaw
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Sieraków

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

YouTube

Jak długo świecić nowo zalany zbiornik ?

nowicjusz112 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 3847
Witam Nurtuje mnie temat , jak długo świecić w świeżo zalanym zbiornikiem Może wiecie jak długo świecić ? 8 h czy dłużej ?

Zbiornik 150x50x50 oświetlenie led

h4ck3r w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1340
Witam. Jestem w trakcie kompletowania gratów do mojego nowego akwarium. Jestem jeszcze dość zielony w tym temacie, więc chciałbym się doradzić. Może trochę szczegółów o planowanym akwarium. Wymiary: 1...

Zbiornik 200x60x50 - oświetlenie

Gromu w Oświetlenie · Odpowiedzi: 39 · Wyświetlenia: 10650
Witam, planuję zrobić oświetlenie do zbiornika 200x60x50, roślinniak, mało/średnio wymagające rośliny, co polecacie? Myślałem o Ledach, ale chyba postawię na T5, dwie strony po 6x 39W (85cm), chyba,...

Dobór ledów pod zbiornik 128l

opned w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1243
Witam Wszystkich :) Czy ktoś mniej lub bardziej wprawiony mógłby zerknąć i doradzić odnośnie doboru barw i mocy oświetlenia pod zbiornik? Akwarium 128l, bez co2, podłoże żwir i substrat podżwirowy lu...

Nowy zbiornik 82L - T5 czy LED ?

Anonim 54048 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1306
Witam To mój pierwszy post na forum. Przepraszam jeśli źle pytam. Kupiłem nowe akwarium 60x35x40 - 82L. Będą w nim pływały neony czerwone i razborki klinowe lub boreańskie. Roślinność - trochę z obu ...

Zbiornik 30 l a Oświetlenie

Riger91 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 438
Witam Posiadam Zbiornik Aquael 30l (29x29x35cm) mam do dyspozycji następujące oświetlenie: - AQUAEL leddy smart plant 8000k 6W - AQUAEL leddy smart sunny 6500k 6W - Chihiros Stainless Steel LED (36 l...

20w LED a zbiornik 41l

maluszek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 897
Czy lampka DIY z pojedynczych diod led 1w 6000-6500k będzie dobra dla roślin trawnikowych? Mam zamiar użyć 20 białych zimnych diod 110lm, 6000-6500k, chciałem dodać pasmo dla roślin ale zbiornik ma za...

Nowy zbiornik. Ile wat ??

huberto1408 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 996
Witam! W najbliższym czasie planuję założyć kolejny zbiornik. Akwarium bd miało albo 144L, albo 160L. I moje pytanie odnosi się do ledów. Nie chiałbym miec za słabego światła, bo bd to zbiornik rośli...

4* halogen 35w na zbiornik 240l

MIKEURB w Oświetlenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 1208
witam, Proszę wszystkich o pomoc. kilka dni temu rozpadła się moja lampa akwariowa!!! był to standard sklepowy sklepowy akwarium240l + pokrywa+ 2 jarzeniówki t5 2*30W bardzo szybko pojawiły s...

Zbiornik otwarty- świetlówki czy HQI?

Sadownik20 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 4502
chce zrobić otwarty zbiornik 300 l i zastanawia mnie co jest lepsze jako oświetlenie 4x54 T5 czy 2x70 HQI jak wysoko to zawiesić nad zbiornikiem??

Statystyki

Ten temat przegląda 504 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 504 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.