Mieszanie nawozów z Aqua-art'u - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Mieszanie nawozów z Aqua-art'u

Liczba wyświetleń: 1465·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
rolandbelka Szczecin/Złotów
Mam w planie zrobić urządzenie do ciągłego dawkowania nawozu do akwarium. Problem w tym, że urządzenie może obsługiwać tylko jeden zbiornik z nawozem. Mam zamiar kupić zestaw nawozów z Aqua-art'u, PGC, Makro i Ferro. Czy mogę je, oczywiście w odpowiednich proporcjach dla mojego akwarium, zmieszać i wlać do jednego zbiorniczka?
A tak przy okazji, jakie podłoże proponujecie pod żwirek?

rolandbelka
Ranga: Początkujący

Miasto: Szczecin/Złotów

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
rolandbelka napisał(a):Mam w planie zrobić urządzenie do ciągłego dawkowania nawozu do akwarium. Problem w tym, że urządzenie może obsługiwać tylko jeden zbiornik z nawozem. Mam zamiar kupić zestaw nawozów z Aqua-art'u, PGC, Makro i Ferro. Czy mogę je, oczywiście w odpowiednich proporcjach dla mojego akwarium, zmieszać i wlać do jednego zbiorniczka?
A tak przy okazji, jakie podłoże proponujecie pod żwirek?

Witam
Z tego co wiem to mozna mieszać razem tylko pgc i pg ferro +,innych nie.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Qba. Jaworzno

23 lis 2005, 14:16   (#3)  

Z tego co wiem nie można poprostu mieszać makroelementów z mikro. :D
Pozdr.
Kuba

Qba.
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Jaworzno

rolandbelka Szczecin/Złotów

23 lis 2005, 23:55   (#4)  

Wychodzi na to, że będę musiał zrobić kilka urządzeń lub podawać nawóz ręcznie. :?
A wracają do pytania o podłoże. Czy przy takim nawożeniu powinienem wogóle zastosować jakieś specjalne podłoże :?:
Dziś troche szukałem i jedyne co dostanę w szczecińskich sklepach akwarystycznych to podłoże Sery. Niestety jest bardzo drogie (43zł za 2,4kg). Macie może jakieś inne propozycje?
Trochę danych: akwarium 40l, oświetlenie 2x14W T8 (Leuci i Sylvania Gro-lux), wysokociśnieniowa butla CO2 1,5kg, filtr Eheim ecco 2231.

rolandbelka
Ranga: Początkujący

Miasto: Szczecin/Złotów

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Dozownik nawozów jaki ?

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3966
Witam Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
IMG-7725.JPG

Dozownik nawozów - powietrze w wężykach

piotrale w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6259
Witam, Mam pewien problem z zapowietrzaniem się wężyków w dozowniku Jebao. System zapowietrza się w jakiś tajemniczy sposób. Przy instalacji wężyki były odpowietrzone ( żadnych bąbli). Po powrocie z ...
HTB10uzBaOnrK1RjS.png

Dozownik nawozów AquaNova / Jebao a zaworek przeciwzwrotny

Oman w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3561
Cześć. Posiadam dozownik nawozów jak z tytułu wraz z zamontowany na wezunwlotowym do akwarium zaworkiem przeciwzwrotny. Odnoszę jednak wrażenie, że albo nawóz jest tak gęsty (w co wątpię) albo jakiś...
YouTube

PH-BOT Aqua-Trend - dziwne zachowanie sondy pH

NatsuEND w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7622
Hej, Od kilku dni w akwarium mam kontroler pH: PH-BOT Aqua-Trend zestaw MIDI Odczyt z sondy nie jest stały i zmienia się w ciągu jednej sekundy kilkukrotnie - pH skacze np między 6.60 a 6.63. Skutk...
tropica.jpg

Trwałość nawozów

Totik w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3577
Mam nawozy Tropiki, które dość długo stały w zamkniętej szafce. Kupiłem ich kilka, później używałem innego nawozu i one sobie tak stały. Teraz mocno pociemniały. Jak były nowe to były jasnozielone i j...
6-280921.jpg

Nawozy GT AQUA - nowość

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6143
6-280921.jpg Do oferty sklepu dołączyły nowe nawozy marki GT Aqua. Są one przeznaczone dla roślin wodnych hodowanych w akwariach dekoracyjnych. Nawozy zawierają kluczowe składniki dla rozwoju zdrowy...
p.jpg

Twardość wody a przyswajalność nawozów i kondycja roślin

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 21405
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...

Mieszanie RO z kranówką czy z odpadem ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2759
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?

Dozownik nawozów 4 kanały - podział nawozów

BB w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5274
Dotychczas stosowałem gotowe mieszanki soli mikro + makro. Składam dozownik, który ze względu na elektronikę i gabaryty chciałbym ograniczyć do czterech kanałów. Tu pojawia się pytanie, jak najlepiej ...

Zmiana mineralizatora wody ro na Aqua art hydro mineral

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3194
Witam Posiadam akwarium 112 litrów i co tydzień podmieniam wode w akwarium wodą ro. Dodaje oczywiście do wody ro mineralizator Qualdrop GH+ One plant. Musze stosować mineralizator bo nie rozcieńczam ...

Statystyki

Ten temat przegląda 283 użytkowników w tym 2 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: konrad maciałek i 281 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.