200l - aranżacja - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

200l - aranżacja

Liczba wyświetleń: 1566·Odpowiedzi: 1
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Wygląd listy:

19 lis 2005, 21:35 200l - aranżacja  (#1)  

Witajcie!
W bazie danych roslinek przy kazdej roślince są napisane wymogi :niskie, średnie, wysokie itp. Może mnie ktoś oświecić i powiedzieć ile W/l badz lumenow/l to średnio a ile to dużo itp? :)
Pytanie troche glupie ale mam wątpliwości :).Pytam poniewaz zmienilem zbiornik i moim aktualnym wyzwaniem jest udana holenderka.

Zbiornik ma 200l (100x40x50) a oświetlał go będę 2x30W t8 oraz 2x39W t5. Według moich skromnych obliczen daje to 0.69W/litr. Na forum wiekszosc krzyczy o 1W/l ale lepiej chyba nie przesiadac sie od razu z 60 na 200... Nie wiem jednak jak trudne roslinki moge wybrac do mojego akwa.

Moze ktorys z bardziej doswiadczonych akwarystow pomoglby mi w dobraniu aranzacji? Bylbym niezmiernie wdzieczny gdyz wybor roslin jest ogromny a nie chcialbym wywalac pieniedzy w bloto. Podaje oczywiscie co2 z butli a woda to wrocławska kranówka -ph ~7-7.5 woda sredniotwarda.

Jesli chodzi o aranzacje to bardziej podobaja mi sie akwaria dosyc gesto zarosniete.
Strasznie podobaja mi sie rosliny czerwono listne ale te maja dosyc duze wymagania chyba wiec sie nie odwazylem na nie. Myslalem na poczatek o jakis roslinkach latwych/srednio trudnych w uprawie zeby nabyc wiecej w prawy w utrzymywaniu rownowagi w zbiorniku.

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.
Pozdrowienia dla wszystkich

jacke

21 lis 2005, 22:00   (#2)  

najlatwiej:
0,5w/l srednie. Powyzej mocne, ponizej slabe.

elfir

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Filmy - "Aranżacja leśna "

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1277
Hey Dwa filmy z powstania ciekawej aranżacji. ?si=inzwORnIjcRa16ZT ?si=rMxe0DQRb3mNPWzu
20250820_225846.jpg

Nowa aranżacja narazie na sucho

Kzielinski88 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3474
Witam, jutro będę robił restart. Całkowicie inny styl. Użyje pokruszonej ławy na wzniesienia a jako substrat pójdzie tropica soil czarna. Jezeli chodzi omateriały to tylko dragon rock i korzenie do te...
YouTube

Film Aranżacja w akwarium 45cm

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1189
Hej Aranż w zbiorniku 45cm. ?si=FcfdXV-mU-WBd1Vp
YouTube

Film Teresa Lazar w Zoobox - aranżacja step by step

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2596
Hej Poniżej film po ukraińsku z niemieckimi napisami. ?si=W2uK22SrZlqLF5WU
YouTube

Film Michał Adamek z Aquashow - aranżacja diorama

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1541
Hej Warto zobaczyć. &t=?si=ZJPcbsDfv-Fx4NL9
20231122_202100.jpg

Aranżacja HEXA SET II 60L

DorotaJ w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3363
Witam was. Szukam pomysłu na akwarium HEXA SET II 60L. Już tyle razy w ciągu 20 lat go aranżowałam i zawsze po roku okazywało się, że nie wygląda to tak jak planowałam Akwarium specyficzne: węższe niż...
YouTube

Aranżacja step by step (Tropica)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1542
Takie se, ale można popatrzeć.
gr.jpg

72 litry - aranżacja co Wy na to

mgm0 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2627
Witam wszystkich . Już niedługo zmieniam aranżacje w swoim zbiorniku i proszę was o opinie czy rośliny zostały wybrane dobrze czy zupełnie nietrafione . Co według Was zmienić . Opis zbiornika . Ak...

Aranżacja 200l, pomoc

ribidi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1182
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi? Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...

Statystyki

Ten temat przegląda 612 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 612 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.