Witajcie!
W bazie danych roslinek przy kazdej roślince są napisane wymogi :niskie, średnie, wysokie itp. Może mnie ktoś oświecić i powiedzieć ile W/l badz lumenow/l to średnio a ile to dużo itp?
Pytanie troche glupie ale mam wątpliwości

.Pytam poniewaz zmienilem zbiornik i moim aktualnym wyzwaniem jest udana holenderka.
Zbiornik ma 200l (100x40x50) a oświetlał go będę 2x30W t8 oraz 2x39W t5. Według moich skromnych obliczen daje to 0.69W/litr. Na forum wiekszosc krzyczy o 1W/l ale lepiej chyba nie przesiadac sie od razu z 60 na 200... Nie wiem jednak jak trudne roslinki moge wybrac do mojego akwa.
Moze ktorys z bardziej doswiadczonych akwarystow pomoglby mi w dobraniu aranzacji? Bylbym niezmiernie wdzieczny gdyz wybor roslin jest ogromny a nie chcialbym wywalac pieniedzy w bloto. Podaje oczywiscie co2 z butli a woda to wrocławska kranówka -ph ~7-7.5 woda sredniotwarda.
Jesli chodzi o aranzacje to bardziej podobaja mi sie akwaria dosyc gesto zarosniete.
Strasznie podobaja mi sie rosliny czerwono listne ale te maja dosyc duze wymagania chyba wiec sie nie odwazylem na nie. Myslalem na poczatek o jakis roslinkach latwych/srednio trudnych w uprawie zeby nabyc wiecej w prawy w utrzymywaniu rownowagi w zbiorniku.
Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.
Pozdrowienia dla wszystkich