O rany ale jestem zakręcony w związku z - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

O rany ale jestem zakręcony w związku z

Liczba wyświetleń: 1559·Odpowiedzi: 5
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
nowym zakupem.
Od niedawna dysponuję testem na Fe Hagena :D . W instrukcji do niego wyczytałem że ilość Fe w akwarium roślinnym powinna wynosić 0,25-0,5 mg/l.Na tym forum spotkałem się z różnymi zalecanymi wartościami poziomu Fe :roll: Zmierzyłem w swoim akwa i wyszło na to że mam 0,1 mg/l czyli za mało :) . Sęk w tym, że boję się lać np. PG Ferro, lub Ferro Active Tropicala bo narazie jestem po roku prób, błędów i niepowodzeń bo nawet gdy próbowałem stosować 1/5 dawki zalecanej przez producenta to zawsze kończyło się to wysypem glonów (nitek) :shock: .
Teraz akwa wygląda na 3- a stan taki osiągnąłem dopiero gdy nawożę za pomocą K2SO4 (małe ilości do podmian) oraz PG Clasic w dawce 3ml na 40 litrów podmienianej wody raz na tydzień)

:?: Czy to jest normalne???? :?: .

Budzi to moje wątpliwości ponieważ jak czytam wasze posty to ilości lanych nawozów w stosunku do tego co ja leję są kosmicznie duże gdy próbowałem nawozić w podobny sposób to miałem akwa w nitkach już po dwóch dniach i wyglądało na takie które nadaje się tylko do urządzenia od nowa. :shock:
Teraz widzę objawy braku Fe ( np. na Echinodorus leopard ciągle ma żółte liście, poskręcane i z wyraźnymi oznakami chlorozy, Rotala okrągłolistna jest żółta a nie różowa itd) ale jak podwyższę poziom Fe to będę miał pełno nitek jak nie dodam to zauważone objawy pozostaną i będą się nasilały :( .

:?: To co ja mam zrobić dawać to Fe czy nie??? :?: :?

Akwa 120 litrów
pH około 7,0
TwW około 7
No3 prawie stale 5

Nawożenie tak jak w poście
Co2 z butli około 1 bąbel/s
oświetlenie 5x18W , świetlówki T8
Obsada ryb spora jeżeli chcecie to napiszę jaka.
Aha znam opcję szukaj a to forum czytuję od około roku :) .

Pozdrawiam wszystkich.

pagaj5

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
enigma Wrocław

16 lis 2005, 22:50   (#2)  

Rozumiem że dajesz PGP ferro+, K2SO4 i PGC :?: Jeśli tak jest to najpierw upewniłbym się że tego czego ci brakuje to rzeczywiście żelazo. Może być tak, że masz niedobory fosforu czy czy też magnezu. Dobrze by było gdybyś zaglądnoł do info nt. paramterów Twojej kranówy. Osobiście nie trzymałbym żelaza powyżej 0,3 ppmów.
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

16 lis 2005, 23:49   (#3)  

Rozumiem że dajesz PGP ferro+, K2SO4 i PGC

Nie, daję tylko PGC ( niewielkie ilości do podmian 1ml/10 litrów podmienianej wody- podmiana 40 l/ tydzień ) oraz K2SO4 rozrobione w proporcji którą kilkakrotnie wyczytałem na tym forum.

Mam małe doświadczenie w stosunku do np. Ciebie Enigma więc wyszedłem z założenia że jeżeli mam sporą obsadę jak na moje 120 litrowe akwarium ( 11 błyszczyków parańskich , 8 żałobniczek, dwie molinezje ( wszystkie prawie lub całkiem dorosłe) i cztery zbrojniki niebieskie (około 5 centymetrowe) to azotu i fosforu pewnie nie brakuje ale może brakować potasu ( stąd to K2SO4),

I to tyle jeśli chodzi o makro. :)

ilość podawanego PG Clasic wynika z doświadczeń własnych ( większe ilości niż tyle co powyżej podczas podmian lub podawanie w jakiś dawkach codziennych zawsze kończyło się potężnym wysypem glonów). Jeżeli chodzi o proporcje mikro to zdaję się na BL czyli producenta bo jak mam zmierzyć poziom magnezu w moim akwa , na czuja też nie będę podawał bo jak w roku totalnych porażek próbowałem podawać poszczególne mikro czy makro elementy na podstawie obserwowanych przeze mnie niedoborów oraz lektury artykułów dla początkujących na stronie głównej tego serwisu to nic mi nie wychodzło.Czyli nie pozostało mi nic innego jak zdać się na producenta i jego " doskonale zbilansowany PGC" czyli Bartka Lipczyńskiego i tylko ustalić właściwą dawkę PG Clasic dla mojego akwarium.

I to tyle jeżeli chodzi o mikro. :)

W kranówie nie mogę mieć dużo żelaza bo testy robiłem dzień po podmianie wody ( woda nawieziona j.w.) i Fe na poziomie 0,1. :roll:

PG Ferro nie używam ale mam w szafce zapasik ( także niestety różnych innych rzeczy)który pozostał po roku totalnych porażek :(

A akwarium tylko na słabe 3. :cry:
Już sam nie wiem co ja robię źle i jaką taktykę obrać. :?:

No bo rzeczywiście jeżeli to nie jest Fe tylko np jak piszesz Mg??? toby znaczyło że PGC nie jest doskonale zbilansowany, a to znówi skutkowało by bawieniem się w samodzielne podawanie poszczególnych mikro co pachnie mi powrotem do początku mojej zabawy z akwa roślinnym. :cry:

pagaj5

17 lis 2005, 02:31   (#4)  

Cześć i czołem
90w na 120 litrów - dużo. Obsada średnia. Jeśli karmisz głównie pokarmami suchymi to prawie na bank masz braki fosforu. Producenci pokarmów od lat zmierzają do jak najmniejszych ilości fosforanów w pokarmach - w akwariach słabo zarośniętych (czy też wogóle bez roślin) nawet te mniejsze ilości potrafią się kumulować. Jeśli dodatkowo masz niski poziom fosforu w kranie oraz roślinki o większym na ten składnik zapotrzebowaniu (np. Hygrophila polysperma) to właśnie ten brak może blokować pobieranie mikro. Wysypy glonów pojawiały się pewnie w momentach kiedy w akwarium pojawiała się duża ilość Fe, których rośliny nie były w stanie pobrać.
Sam zakupiłem ostatnio test JBL-a i zaskoczyło mnie jak niski mam poziom PO4 - a obsada spora i światła mniej. Niedawno trafiła do mojego akwarium właśnie Hygrophila polysperma - a kiedy się zadomowiła i zaczeła mieć naprawdę duże przyrosty zaczeła marnieć mi Rotala Marcanda :cry:. Na razie przeszedłem zupełnie na mrożonki (moje upodobanie do low-tech :wink: ), ale nie wiem jak odbije się to na poziomie NO3 i czy obejdzie sie bez KH2PO4.
Tak czy inaczej bez dobrego testu na PO4 raczej się nie obędzie.
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

enigma Wrocław

17 lis 2005, 08:20   (#5)  

diki napisał(a):Tak czy inaczej bez dobrego testu na PO4 raczej się nie obędzie.

Test testem ale w miare obiektywny wynik można uzyskać dzięki obserwacji roślin takich jak Heteranthera z. czy jakiejś Rotali. Pagaj, masz coś z tego typu ziela :?:
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

17 lis 2005, 10:36   (#6)  

90w na 120 litrów - dużo. Obsada średnia.

90 W to chyba niezbyt dużo (artykuły Grzegorza Guzika zrobiły swoje) bo eksperymenty zaczynałem od 2x18 W a skończyłem na 5x18 W. Pozatym wystarczy że wyłączę jedną świetlówkę a bąblowanie roślin prawie ustaje. Oświetlam od 10-tej do 22-giej ale wszystkie świetlówy są włączone tylko od 11-tej do 19-tej.

Jeśli karmisz głównie pokarmami suchymi

Nie, karmię tylko i wyłącznie mrożonkami. Zawsze jest to szklarka oraz czarna larwa komara albo ochotka.

Heteranthera z. czy jakiejś Rotali. Pagaj, masz coś z tego typu ziela

Pół zbiornika to Heteranthera z. i Rotala okrągłolistna. :D Heteranthera z. rośnie bardzo dobrze aż się płoży ale kłopot z nią mam inny. Rośnie tak szybko że przycinałem ją co tydzień i sadziłem obcięte szczyty spowrotem do podłoza. dwa razy zrobiłem tak że doły rośliny wyciągałem z podłoża ale oczywiście następowało wtedy spore wzruszenie podłoża i chyba wtedy do słupa wody dostawała się chyba spora ilość fosforanów i następował wysyp zielonych glonów.Myślę że to nie fosfor moje przekonanie wzmacnia się gdy przypomnę sobie treść artykułów dla początkujących ze strony głównej :roll: (gdzieś tam jest napisane : mam zawsze prawie zerowe ilości fosforanów) Dlatego teraz obcinam szczyty roślin i po prostu je wyrzucam a reszta zostaje w podłożu. To samo z Rotalą.
Może opiszę co mi się w moim zbiorniku nie podoba i wtedy może łatwiej będzie zdiagnozować co robię źle:

1.Echinodorus leopard ciągle ma żółte liście, poskręcane i z wyraźnymi oznakami chlorozy.
2.Rotala okrągłolistna jest żółta a nie różowa
3.Echinodorus niestety nie wiem jaki ale mocno przypominający Valisnerię regularnie kwitnie ale na starszych liściach są krasnorosty. Przy tej ilości światła krasnorosty ??? :shock:
4. Kryptokoryny nie rosną wcale a wiele ogonków jest pokrytych jest takim samym glonem który prawie na 100% identyfikuję jako krasnorost. Jedną odmianę dostałem od znajomgo - u niego rosną dobrze chociaż wolno- ma 1świetlókę 14 W na 90 l wody, wody nie preparuje TwO=30 TwW=15 (taka u nas jest kranówa ja zmiękczam ją Filtraxem ), nie leje nigdy żadnych nawozów a o CO2 wie tyle że służy do spawania. :shock:

Uwaga o tym wczesniej nie pisałem
5. Mikrozorium rosnie dosyć słabo a każdy liść ma na samym końcu szklistą jakby pozbawioną chlorofilu powierzchnię (mniej więcej 10-cio centymetrowy liść i 1 cm odbarwiona końcówka- wszystkie liście tak mają także te mniejsze). :cry:
6. Trochę nitek może to i normalne ale jak ostatnio byłem na wystawie w Sczecinie w klubie Molinezja to w akwariach nie było, żadnych glonów (celowo nie zabrałem na nią żony żeby nie wyjśc na głupka co to akwarystyką zajmuje się długo - cała młodosc ale hodowałem ryby prawie bez uprawy roślin no i półtora roku temu powrót do akwarystyki ale tym razem roślinnej- a porządnego akwarium nie potrafi urządzić) :)

Akwarium jest po całkowitym restarcie około 2,5 miecha no to może jeszcze należy czekać na stabilizację ????. Ale jak długo???

Pozdrawiam
Pagaj5

[/quote]

pagaj5

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

180l.jpg

Estimative Index (EI), dozowanie suchych soli, ale prościej.

spider72 w Nawożenie · Odpowiedzi: 661 · Wyświetlenia: 311116
Wstęp Poniższy tekst, jest tłumaczeniem artykułu oryginalnie umieszczonego na forum UKAPS http://www.ukaps.org/EI.htm napisanego przez jego członka Clive'a Greene'a. Przedstawione dane są interpreta...

Potas jest, ale jakby go nie było! Co jest nie tak? Zagadka!

forman2 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5960
Szybki opis baniaka: 180l brutto-140l netto. Filtracja zew.: Tetra EX700 biologiczny (900l/h)+Ehaeim 2210 classic mechaniczny (300l/h). Fitracja wew.i też dyfuzor(CO2 Energy Mixer Ferplast rozprowadza...

EI - wiem że było, ale

chorda w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1506
Witam Mam ochotę na restart baniaka, a co za tym idzie, nowa aranżacja (w sumie to teraz właściwie jej nie ma :wink: ), no i nowe metody nawożenia. Do tej pory używałem gotowych nawozów, ale zaintere...

Coś się zaczyna dziać , ale dlaczego ?

MischaPL w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 910
Witam Jakieś 6 tygodni temu miał miejsce start mojej nowej aranżacji (27 L) w zasadzie wsio szło idealnie ale kilak dni temu zacząłem zauważać dziwnie zjawisko. Liście Micranthemum umbrosum zaczyna...

Nawozy?Ale jakie

wtk. w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 832
Witam. Akwarium: 112L Rosliny: Heathera Duzy heniu Anubiasy mchy paproć wodna rogatek żabienice blyxa glosia sessiflora. Światło: 2x18W standardowe+ 24W T5 6500k. Filtracja: Haileia BT700...

Stary temat ale zapomniałem jak się to robi Co2 z kwasku

Wujek Ray w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2109
Witam mam pewien problem z bimbrownią .Chcę sobie zrobić własną tylko nie na drożdzach ale z kwasku cytrynowego tylko jest taki problem że zapomniałem jak się to robi.Zgóry dzięki za odpowiedź . Pozd...

rośliny rośliny bąbelkują ale nie chcą rosnąć dlaczego?

Lisu w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 981
witam mam problem od ponad miesiąca mam zainstalowaną bimbrownie, rośliny non stop bąbelkują a mimo to nie widać wzrostu, nawet w przypadku nurzańców w czym tkwi problem?? akwarium 200l 4x św...

Zmiana nawozu ale na jaki

dylus w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2107
Witam używam obecnie nawozu aquaart seria classic i ferro+ do użytku codziennego jednak wydaje mi się że nawóz jest mało wydajny .Ferro+ ma podane że jedno naciiśnięcie dozownika czyli 2ml jest na 30 ...

Niedobory ale czego ??

niko26 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 875
Witam Proszę o pomoc czego braknie moim rośliną oto fotki http://img.photobucket.com/albums/v303/-niko-/Akwa/PICT7108.jpg http://img.photobucket.com/albums/v303/-nik...

Rosną ale nie tak jak trzeba

manius112 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 837
Witam. Chciałem zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych kolegów. Moje roślinki rosną w miarę szybko ale mój problem polega na tym iż ich liście są duże a nawet można powiedzieć wielkie natomiast nie...

Statystyki

Ten temat przegląda 272 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 272 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.