Witam. mam pytanko odnośnie wglębki. jakie ma wymagania odnośnie nawożenia i oświetlenia?. Posiadam 100L akwa, oświetlenie świetlówki 3x18W aqua glo, flora glo, philips aquarelle + 1x8W philips. Nawoże CO2 bimbrownia w czasie dnia, PGC 4ml tygodniowo, PGF+ co 2 dzień 2ml. Jak ją przymocować do korzenia?
POZDRAWIAM:)
swiatla jest wystarczajaco,mi przy takimswietle na tak sam litraz rosla bardzo dobrze. A nawozenie,to dopasowywujesz pod caly zbiornik a nie pod konkretna rosline, patrz jak sie ogolnie wszystko zachowuje ityle. Szczegolnie wymagajaca nie jest, powiedzialbym,ze wrecz przeciwnie.
Osmielam sie nie zgodzic z wypowiedzia kolegi Borysa powyzej. Wydaje mi sie, ze swiatla troche malo- wglebka jest wybitnie swiatlolubna. Zwlaszcza jesli nie rosnie na powierzchni tylko pod, bedzie miala zmniejszony dostep do swiatla. Co do nawozenia- CO2 obowiazkowe, lubi fosfor i azot. Przymocowuje sie np. zylka ok 0,12-015mm- wiaz smialo, dosc gestoi nie przejmuj sie, ze ja pognieciesz- poradzi sobie
Ja mowie dokladnie na swoim przykladzie, a mialem akwarium 112l (czyli jeszcze wiekszy niz w pytaniu powyzej. A w nim 3x18W.
Wglbka osla jak szalona, nie mialem z nia najmniejszych problemow. Widac to na pierwszym zdjeciu, choc osiagala spokojnie rozmiary 2 razy wieksze. Takze jednak nie moge sie z tym zgodzic, bo "zbadalem" ja na swoim przykladzie.
Mysle,ze jak zbiornik jest ustabilizowany i jest dobrze dobrane nawozenie, to taka ilosc swiatla spokojnie wystaczy na wglebke. Wkoncu 0,62W/litr to juz doyc duzo swiatla.
Ja wezmę stronę Grzegorza. Posłuże się własnymi doświadczeniami. Otóż, w akwarium 110l mam oświetlenie 3x18W. Na powierzchni wgłębka rośnie jak szalona. Co 4 dni mam 1,5 szklanki tej rośliny w "nadwyżce". Natomiast wgłębka zostawiona na dnie, nie rośnie wogóle. Pogniła i musiałem wrzucić ją do kanalizacji Tak więc, IMHO zależy to od wysokości zbiornika. Jeśli chcesz mieć piękny trawnik i akwarium masz wysokie to radzę dodać oświetlenia.
Ja wezmę stronę Grzegorza. Posłuże się własnymi doświadczeniami. Otóż, w akwarium 110l mam oświetlenie 3x18W. Na powierzchni wgłębka rośnie jak szalona. Co 4 dni mam 1,5 szklanki tej rośliny w "nadwyżce". Natomiast wgłębka zostawiona na dnie, nie rośnie wogóle. Pogniła i musiałem wrzucić ją do kanalizacji Tak więc, IMHO zależy to od wysokości zbiornika. Jeśli chcesz mieć piękny trawnik i akwarium masz wysokie to radzę dodać oświetlenia.
Dokładnie tak. Może aż tak szybko to nie rośnie na powierzchni, ale na dnie wcale.
nie wiem czy to komus pomoze ale moze jakiemus posiadaczowi malego akwa tak.
mam 25 l
18W oswietlnie , wglębke przymocowana do siatki jako trawnik - rosnie pieknie odlegosc od zrodla swiatla - ok. 21 cm
naworze 1/2 zalecanej dawki suplaflora
co2 - bimbrownia
Nano akwarium, roślina pływająca, którą widzicie na powierzchni to Phylanthus fluitans:
https://roslinyakwariowe.pl/opisy/baza-roslin/4646-phyllanthus-fluitans.html
Witam! Jakieś 1,5 roku temu postanowiłam, że w moim domu musi pojawić się akwarium :) Noi w końcu jest. Kupiłam parę roślinek do niego (nie ma o czym mówić) ale ostatnio stwierdziłam, że to jeszcze ni...
ma ktoś pomysł jak utrzymać wgłębkę przy dnie?
Mam mocno owiniętą żyłką na lawie, jednak skutecznie się z niej wyrywa... jakieś pomysły by została "na swoim miejscu"
Witam
Chodzi o Pogostemon Erectus - czy jeśli czubki wyjadą poza wodę czy stanie się z nimi coś złego? Jako, że pasuje mi taki rozrost tej rośliny, to znaczy nad poziom wody, zastanawiam się czy mo...
Mam pytanie odnośnie wgłębki, co zrobić aby rosła w kulach na powierzchni wody?
I czy da się ją utrzymać w zbiorniku ze skalarami? Poniewaz wydaje mi sie ze ja podjadaja.
Dodatkowo mam problem z...
Mam pytanie odnośnie wgłębki, co zrobić aby rosła w kulach na powierzchni wody?
I czy da się ją utrzymać w zbiorniku ze skalarami? Poniewaz wydaje mi sie ze ja podjadaja.
Dodatkowo mam problem z...
Akwarium zalane wodą :
08.11.2010r (cała woda z poprzedniej aranżacji , i filtr także bez czyszczenia)
Wymiary i Pojemność:
28x45x28 (35l) bo postawione krótszą stroną do przodu z braku miejsca
...
Witam, posiadam wieksza ilość wgłęki i chciałbym ułożyć kompozycje na dnie, natknołe msie na produkt "Riccia Stones " i zastanawiam sie co to jest , jakiś specjalny kamień.
Może mi ktos to wyjaśnić....
Witam.
Chciałbym opisać sposób w jaki utworzyłem mały trawniczek z Ricci fluitans (wgłębki wodnej)
http://lh6.google.co.uk/ffftus/R25d-Xg-OQI/AAAAAAAABGI/SMHW8JYupMU/s288/2007_1222j...
Statystyki
Ten temat przegląda 257 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 257 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej