Bor ...mało o nim wiemy ;) - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Bor ...mało o nim wiemy ;)

Liczba wyświetleń: 5005·Odpowiedzi: 13
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

09 lis 2005, 14:52 Bor ...mało o nim wiemy ;)  (#1)  

Miałem problem. Nowożę podrabianym TMG, KNO3 i Kh2PO4. Miałem problem azotany ok 10 fosforany ok 1,5 a rośliny rosnły tak sobie. Gdy dodawałem więcej TMG to...zamiast poprawy pogorszenie. Pożólkłe młode liście Hottoni palustris i H.difformis. Poskręcane liście młode H.polysperma. Po jakimś czasie wszystko wracało do normy i po dodaniu TMG znów problemy. Nie mogłem wyczaić czego jest za dużo. Pobrałem więc wodę wtedy jak było względnie w normie i po dadaniu podrabianego tmg i dałem do analizy i...oto co wyszło
Jak sobie wszysktko jako tako rosło rosło
Ca 66
Fe 0,06
Mg 20
Mn 0,005
Cu 0,014
Zn 0,042
K 18
B 0,09 (ciekawe skąd tak dużo ?)

Jak liście wykazywały nadmiary czegoś
Ca 65
Fe0,07
Mg 20
Mn 0,006
Cu 0,015
Zn 0,042
K 17,5
B 0,15 !!! (wszystkie wartości w mg/l)

Wniosek pierwszy to bor !!
Ale skąd on się tam wziął...założyłem, że pomyliłem się robiąc naważki do podrabianego TMG :(
Zrobiłem TMG bez B i dodawałem i.....wszysktko ruszyło, objawy nadmiarów zniknęły...ale już wody do analiz nie nosiłem....ile można wykorzystywać znajomych zważywszy, że problem zniknął :wink:
I teraz wartość - dotychczas wiedziałem, że różnica miedzy tym co trzeba a tym co za dużo, dla boru jest niewielka. Jednak najmniejsza toksyczna wartość o jakiej się wspomina dla roślin akwariowych to 0,5 mg/l u mnie wystarczyło 0,15.
A teraz dygresja ogólna: PMDD i PGC (skądś to wiem :wink: ) zawierają znacznie więcej B niż TMG. Jeśli ktoś ma Bor w kranówie to PMDD i PGC mogą się u niego nie sprawdzać. I jeszcze nieśmiały asumpt...ale tylko nieśmiały bo trudno mówić o tym na tak niewielkiej próbie. Gdy miałem ten nadmiar boru to pojawiły sie na jednym kamyczku krasnorosty...jak nie podaję teraz boru ...zniknęły...ale to może być przypadek bo było tego naprawdę niewiele.
A teraz smutki....bor bardzo rzadko jest badany w wodzie wodociągowej. Pozostaje patrzeć na rośliny ....co nie zawsze jest jednoznaczne. Napisałem ten post bo dotychczas o nadmiarach boru...chyba nikt tu nie pisał :wink:
Pozdrawiam
Ja

ja

Ciekawy temat i kolejne przydatne informacje.

ja napisał(a): B 0,09 (ciekawe skąd tak dużo ?)

Prawdopodobnie masz wysokie stężenie tego pierwiastka w kranówce. Ale nie wydaje mi się aby była to często spotykana sytuacja - spotykałem się raczej z niskimi i bardzo niskimi stanami boru w wodzie wodociągowej. Może wykorzystasz jeszcze raz znajomości i przeanalizujesz kranówkę?

ja napisał(a): A teraz dygresja ogólna: PMDD i PGC (skądś to wiem :wink: ) zawierają znacznie więcej B niż TMG. Jeśli ktoś ma Bor w kranówie to PMDD i PGC mogą się u niego nie sprawdzać. )

Pytaniem jest czy w temacie boru problemem jest tylko nadmiar czy też proporcje do ... no właśnie ... do czego?

Bor odgrywa rolę przy wykształacaniu się elementów płciwych - duże ilości tego pierwiastka znajdują się w kwiatach - ale nie wiem czy podwyższone stany tego pierwiastka mobilizują rośliny do kwitnienia. Czy zauważyłeś u siebie takie tendencje?
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

Bartek Oleśnica
ja napisał(a):
Gdy miałem ten nadmiar boru to pojawiły sie na jednym kamyczku krasnorosty...jak nie podaję teraz boru ...zniknęły...ale to może być przypadek bo było tego naprawdę niewiele.

To akurat wydaje się proste. krasnorost pojawiły się bo roślinom było źle.

Kolejny argument za stosowaniem RO ;)
Obrazek

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

09 lis 2005, 18:40   (#4)  

Witam

Wdlug mnie masz tez cos zle z Mn jest go u Ciebie w wodzie za malo. W TMG masz Mn 0,04% a Fe 0,07% latwo zauwazyc ze to prawie 1:2 jednak u Ciebie Mn jest 10 razy mniej niz Fe, zastanow sie gdzie ci znika Mn i czy za malo go nie dajesz a moze masz niestabilny chelat Mn.

Pozdrawiam

Arturs
Ranga: Poznaje temat

10 lis 2005, 08:56   (#5)  

Pytaniem jest czy w temacie boru problemem jest tylko nadmiar czy też proporcje do ... no właśnie ... do czego?

No myślę, że proporcje są ważne ...ale pewności nie mam. A do czego...no tu już mi bardzo trudno odpowiedzieć

Bor odgrywa rolę przy wykształacaniu się elementów płciwych - duże ilości tego pierwiastka znajdują się w kwiatach - ale nie wiem czy podwyższone stany tego pierwiastka mobilizują rośliny do kwitnienia. Czy zauważyłeś u siebie takie tendencje?

Nie było takich tendencji...rośliny stawały i w Heteranterze np. zamierały stożki wzrostu
Wdlug mnie masz tez cos zle z Mn jest go u Ciebie w wodzie za malo.

Mam ale i nie mam...nawet po podaniu dawki 5 x większej niż w TMG na drugi dzień już go nie ma. Nie ma jednak niedoboru u roślin ;). Co do chelatu...metoda którą go oznaczano analizuje go bez względu na formę w jakiej występuje. Myślałem, że to ewenement mojego baniaka ale chyba w ostatnim Naszym Akwarium jest artykuł K.Rataja i tam badał on wodę z baniaków i ...w każdym Mn =0. On nawet chyba sprzedaje jako jedyny nawóz manganowy ;) Więc ...coś chyba jest na rzeczy ;). Porównaj https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... highlight=

Pozdrawiam
ja

ja

GP Krosno

10 lis 2005, 10:53   (#6)  

Gdybyśmy mogli badać wodę tak jak Ty, to nie byłoby tylu wątków na tym forum. :D
Cięzko mi w to uwierzyć, że w kranówce jest tyle Boru, może coś pomyliłeś sporządzając TMG :?:
W jakiej firmie badałeś wodę, może ja tez mam tam jakiegoś znajomego :D

GP
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Krosno

10 lis 2005, 11:04   (#7)  

Gdybyśmy mogli badać wodę tak jak Ty, to nie byłoby tylu wątków na tym forum.
Niestety...nie mogę tego nadużywać ale raz na pół roku .... :wink:

Cięzko mi w to uwierzyć, że w kranówce jest tyle Boru, może coś pomyliłeś sporządzając TMG

tak właśnie założyłem
W jakiej firmie badałeś wodę, może ja tez mam tam jakiegoś znajomego

W grę wchodzą sanepidy, ochrona środowiska, wodociągi itp

Pozdrawiam
ja

ja

j24 Zgierz

21 sie 2006, 20:04   (#8)  

Odświerzę temat bo ten bor nie daje mi spać po nocach. Czy ja miał wysokie stężenie tego pierwiastka w rurowicie czy to błąd w przygotowywaniu nawozu? Może jakieś świerze wieści, jak obecnie przygotowujesz nawóz?
Krzysiek

j24
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Zgierz

GP Krosno

23 paź 2006, 12:57   (#9)  

Witam
Taki ciekawy temat i dalej nic :wink:
Szukając u mnie niedoborów zwiększyłem trzykrotnie zawrtość B w TMG. Nie pomogło, a wręcz zaszkodziło dotychczas dobrze rosnącym, pozostałym roślinom - konkretnie to zniekształcone stożki.
Głównie na forum piszemy o niedoborach, rzadko piszemy o nadmiarach pierwiastków. Zaczynam się teraz zastanawiać nad nadmiarem tego pierwiastka (a także innych mikro) niż nad niedoborem lub tak jak pisał Diki: proporcją, ale do czego?
Może ktoś ma jeszcze doświadczenia z tym jakże ważnym mikroelementem :?: Faktycznie zakres między niedoborem i nadmiarem jest wąski - sam tego również doświadczyłem.

Pozdrawiam
Grzegorz

GP

Miasto: Krosno

filip Łomianki/Warszawa

24 paź 2006, 22:12   (#10)  

Podczas pierwszego sporządzania podrobionego TMG, źle zinteroretowałem przepis i dałem duuuuuuużo za dużo kwasu borowego do nawozu. Roślinom nic się nie stało, za to również u mnie pojawiły się krasnorosty :(
Zarys aranżacji w 375 l ;)

filip
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łomianki/Warszawa

j24 Zgierz

26 paź 2006, 17:44   (#11)  

Wypróbowywałem wyższe dawki boru - nawóz B-0,008%, (Fe-0,07% jak w TMG, dawkowanie 0,025 mg/l/d Fe) poprawy nie było a nawet było gorzej,poza tym faktyczniepojawiło się więcej szatransji i miałem większe problemy z sinicami. Obecnie nawóz - B-0,004% (Fe-0,07%, dzienna dawka Fe 0,025 mg/l) i obliczyłem że przy takiej dawce boru i przy podmianach wody 25% co 4 dni NIE MA MOŻLIOWOŚCI aby poziom boru w akwa był większy niż 0,05 mg/l nawet gdyby rośliny nie pobierały go wcale. Warto więc policzyć sobie wcześniej czy jest taka możliwość aby coś nam się w akwa skumulowało zanim zaczniemy podejrzewać nadmiar jakiegoś składnika.
Krzysiek

j24

09 lis 2006, 17:49   (#12)  

Ja własnie znowu mam z tym problem. Pozbyłem się już co prawda spalonych stożków ale jednocześnie pojawiło się znacznie większe zapotrzebowanie na Fe (chloroza jak...)
Postanowiłem więc kolejny raz dać szansę Ferro i lałem przez kilka dni po 4,5 ml na 200L. Po kilku dniach znowu chloroza i zahamowanie wzrostu... podałem więc 0,3 ppm Fe zrobionego naprędce ze świeżego chelatu. Na drugi dzień już się poprawiło (jednak chelat EDTA jest kiepski; jeśli jest w rozwtorze wodnym w butelce to szybko się deaktywuje)
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7

j24 Zgierz

14 lis 2006, 15:18   (#13)  

kekon7 napisał(a): Pozbyłem się już co prawda spalonych stożków ale jednocześnie pojawiło się znacznie większe zapotrzebowanie na Fe (chloroza jak...)
Na jakim poziomie utrzymujesz ostatnio potas?
Krzysiek

j24

14 lis 2006, 15:21   (#14)  

Cały czas 10 ppm. Jednocześnie jednak obniżyłem NO3 do poniżej 5 ppm i podaję NH4NO3.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Rataj Colour Fe+ mało znany nawóz

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 264
https://roslinyakwariowe.pl/administrator/images/stories/wiadomosci/2015/12592/nawoz-rataj.jpg Co jest powodem tak słabej popularności tego specyfiku? Czy jest skuteczny? Jak reagują na niego ro...

Mało minerałow w akwarium i padają ryby

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6437
Witam Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium. Posiadam filtr ro i właściwie jade w akwarium tylko na samej wodzie ro. Jako że stosuje tylko wode ro więc mineralizuje ją. Dawniej korzystałem z prepara...

Lignit - dlaczego nikt o nim nie wspomina?

mfryga1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 46 · Wyświetlenia: 39179
zastanawiam się dlaczego nikt na forum nie wspomina o lignicie na forum, przecież zastosowanie w akwarium to same plusy. - zakwasza wodę utrzymuje obniżony odczyn pH, który jest różny w zależności od...

Sklad wody - co z nim nie tak ?

uther w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 949
Witam. Prowadzę akwa low tech tylko na kranowicie ale coś rośliny nie są w takiej kondycji w jakiej powinny. udało mi się dowiedzieć jaki mam szczegółowy skład wody, proszę o pomoc bo już sam nie wiem...

siarczan potasu - ile w nim potasu ?

Małyhenio w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1216
Kto pomoże? Mam siarczan potasu. Na opakowaniu napisano : Składniki pokarmowe : Tlenek potasu (K20) rozpuszczalny w wodzie - 50 %(m/m) Trójtlenek siarki (So3) rozpuszczalny w wodzie - 45 ...

ciągle mało żelaza

vieri w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4083
witam,nie mogę sobie poradzić z uzupełnieniem Fe w zbiorniku.Leję[tak mi się bynajmniej wydaje] duże dawki a test kropelkowy jbl pokazuje okolice 0.Zaraz pewnie padnie stwierdzenie,że test do kitu,ale...

Nawóz, czy miał ktoś z nim styczność ?

kamil2963 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 917
Miał ktoś styczność z tym nawozem ? Jeśli tak to proszę o opinie . http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-makro-micro-na-5mies-koncentrat-i2123911932.html

Heteranthera zosterifolia puszcza mało liści

kamil0s w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 645
Witam co może być przyczyna rośnięcia Heteranthera zosterifolia intensywnie do góry ale ma mało liści i puszcza korzenie. Nawożę EI zgodnie z zasadami: KNO3 2i1/4 łyżeczki KH2PO4 3/4 łyżeczki MgS...

Czegoś za dużo, czegoś za mało.

Jaworrr w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1113
cześć. chyba nie do końca mogę dojść do ładu z ustaleniem ilości i proporcji nawozów. dlaczego chyba? liść żabienicy na zdjęciu poniżej, jakiś taki w ciapki, i nie rośnie :) podłoże tropica aquac...

spójrzcie na liść mojej rośliny - co się z nim stało !!!

age uke w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2219
Może to zbieg okoliczności ale po podmianie wody 50% na drugi dzień zobaczyłem ten liść, w środku pusty, jest tylko rdzeń środkowy i żyłki zewnętrznej krawędzi liścia. Widoczne są takie ubytki kawałkó...

Statystyki

Ten temat przegląda 292 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570945
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 292 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.