Poziom wody w akwarium z kominem (dla sumpowców i nie tylko) - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Poziom wody w akwarium z kominem (dla sumpowców i nie tylko)

Liczba wyświetleń: 3052·Odpowiedzi: 4
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
koplek Pszczyna
Witam,
od jakiegoś dłuższego czasu zbieram pomysły i pieniążki na nowe akwarium.
Teraz wiem że to będzie 180 litrowe akwarium z sumpem ( :oops: mój kaprys :wink: ) i oświetleniem 2x70W HQI. Zanim zamówie sam zbiornik i sump'a musze dokładnie pomyśleć nad kilkoma sprawami :?

Otóż akwarium ma mieć komin ( raczej kwadrat o boku max 15x15cm- myśle o 12x12 cm) klejone na przezroczystym silikonie ale będzie to zwykły float :cry: Chcę aby w akwarium był maksymalnie wysoki poziom wody- 1cm od krawędzi :P (pewnie niektórzy mają jeszcze wyższy 8) ) Komin będzie miał tylko wewnątrz grube gąbki, nie ma rewizji a spust to rura o fi=1" (biała do instalacji zimnej wody) z zaworem :lol: Czysta woda wraca rurką 1/2" ( żółta dociepłej wody)- woda wróci do akwarium za pomocą pompy Hailea o wydajności 1000l/h ( w moim przypadku wydajność spada do ~ 450 l/h- przeprowadziłem symulacje 8) )

Pytanie brzmi: Czy przelew (szerokość 12 do 15 cm) który w sytuacji kiedy zapcha się grzebień ( wówczas będzie nad nim owy 1 cm do krawędzi bocznych szyb akwarium) przepuści te max 450 l/h :?: :?: (trudno mi to sprawdzić :( )

Dodaje rysunki :)
"idziemy dalej by być bliżej..."

koplek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Pszczyna

07 lis 2005, 16:13   (#2)  

witam,
musisz tak obliczyc wysokosc pomiedzy gorna krawedzia komina a krawedziami akwarium zeby woda ktora bedzie wypompowana z sump'a (w przypadku zapchania komina) zmiescila sie w akwarium i nie przelala poza.
pozdro
mcten

Marcin Wnuk

Łukasz Mączka

07 lis 2005, 16:22   (#3)  

Ja bym proponował trójkątny komin i trzy otwory, moim zdaniem bardziej estetyczny wygląd, oraz większe bezpieczeństwo.

Łukasz Mączka

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
koplek Pszczyna

07 lis 2005, 16:24   (#4)  

mcten napisał(a):witam,
musisz tak obliczyc wysokosc pomiedzy gorna krawedzia komina a krawedziami akwarium zeby woda ktora bedzie wypompowana z sump'a (w przypadku zapchania komina) zmiescila sie w akwarium i nie przelala poza.
pozdro
mcten

Witam
Tak zrobiłem już na wstępie projektowania sump'a, tak więc woda z ostatniej komory sump'a (klasyczny układ góra-dół)+ woda z komina przeleją sie przez krawędzie akwarium ale tylko wtedy kiedy grzebień będzie całkowicie zatkany, będzie całkowicie blokował przepływ do komina- co jest nie możliwe. Więc spokojnie woda z sumpa w sytuacji zatkania się spływu z komina zmieści się w kominie :wink:

koplek

koplek Pszczyna

07 lis 2005, 16:31   (#5)  

Łukasz Mączka napisał(a):Ja bym proponował trójkątny komin i trzy otwory, moim zdaniem bardziej estetyczny wygląd, oraz większe bezpieczeństwo.

Nad trójkątnym kominem zastanawiam się :) Co do 3 otworów:

rewizja- myśle że w moim przypadku nie potrzebna 8) Spływ ma śr. wewnątrzną 2,5 cm więc nie ma szans sie zatkać
drugi otwór to gł. rura spływowa
trzeci otwór to powrót- również nie potrzebne ponieważ czysta woda ma wylewać sie po przeciwnej stronie komina ( mniej estetycznie by to wyglądało gdyby ta rura wychodziłą z komina i biegła równoloegle do tylnej krawędzi ściany akwarium :wink: )

koplek

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1579
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
SunSun-modulowy-500lh.jpg

Taśma dwustronna do wewnątrz akwarium

Adip w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3498
Jak w wątku, szukam jakiejś taśmy klejącej dwustronnej typu "nano", którą można by zastosować do sklejenia części znajdujących się w akwarium. Mam filtr wew. i chcę go przerobić, aby móc zas...
akwa.jpg

jaki filtr do tego "akwarium"

radekjab w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3771
Cześć Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie". Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
IMG_20251009_123256.jpg

Sun Sun CUP-807 - wilgoć i krople wody w tubie

Zenon 63 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4432
Witam. Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807. Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ? Póki co testuję to urządzenie poza ak...
YouTube

Film Zawartość tlenu a temperatura wody.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1605
Hej Fajnie wyjaśniono na filmie. Miłego oglądania. ?si=zh0luzDKReaYuWaT

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 384
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5040
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Ustawienie mocy na kubłach w 3 tyg akwarium

radziu1313 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1362
Witam koleżanki i kolegów! Mam do Was pytanie dotyczące cyrkulacji w moim świeżo założonym akwarium. Zbiornik ma 200 litrów, stoi w nim spory korzeń, a tył obsadzony jest szybko rosnącymi roślinami....

Jaki filtr do akwarium Optibent 70 ?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2479
Syn ma od lutego akwarium Aquael Optibent 70 na standardowym wyposażeniu filtr Aquael Fan 1, lecz jego powszechnia gąbki strasznie mała, więc co kilka dni czyszczenie gąbki. Myślałem o Fan 2, znalazłe...

filtr kubełkowy plus reaktor co2 do akwarium 30 litrów

szkot w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3848
Dzień dobry Mam akwarium 30 litrów 29x29x35cm na dużym stole. Co2 jest podawane z butli niskociśnieniowej na dyfuzor. Chcę zastosować zewnętrzny lub wewnętrzny reaktor co2 aby gaz się w 100% rozpuszc...

Statystyki

Ten temat przegląda 368 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570936
 •  Liczba wątków: 48795
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 367 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.