Proporcje K:Mg - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Proporcje K:Mg

Liczba wyświetleń: 3254·Odpowiedzi: 9
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
GP Krosno

31 paź 2005, 12:34 Proporcje K:Mg  (#1)  

Witam
Przez wiele tygodni podawałem duże ilości azotu w formie KNO3 i dodatkowo K2SO4.
Na liściach, szczególnie u Hygrophila Corymbosa i Hydrocotyle pojawiły się chlorozy i plamy nekrotyczne. Chciałem dodatkowo podawać jeszcze Potas ale to bez sensu. Całe szczęście że przeczytałem kilka wątków, a w szczególności Marcina Baranowskiego i stwierdziłem przenawożenie Potasem, a nie jego brak. Ujawnił sie niedobór - ale czego pewnie magnezu :idea: Również młode liście były małe i poskręcane. Może to być oczywiście inny problem.

Proporcje Potasu do Magnezu w TMG są jak 2:1 oczywiście wyrażone w ppm. Jeśli chodzi o ilość wagową związków (K2SO4 i MGSO4) jest akurat odwrotnie.
Nawożę p. TMG na bazie Symfonii. Razem z TMG podaję tygodniowo ok. 10 ppm NO3 (KNO3) i PO4 2 ppm (KH2PO4).
Moje pytanie:
Czy w związku z dodatkowym nawożeniem potasem podawanym razem z azotem i fosforem powinienem zrównoważyć to wszystko magnezem?
Będą musiał dać spore ilości magnezu oprócz zawartego w TMG. Czy tak robicie? Co ciekawe w PMDD proporcje K:Mg są odwrotne, a w składzie jest jeszcze KNO3?
Jeśli chodzi o moją wodę kranową to nie znam proporcji Ca:Mg, ale podejrzewam jest to wysoki stosunek. Gh- 11, kH-8. Wlewam do akwa tylko kranówę.
Cały czas sugerowałem się wieloma wypowiedziami, że Symfonia ma sporo magnezu i nie trzeba go dodatkowo podawać. Tak samo przy twardej wodzie bez RO. Przy dodatkowym nawożeniu Potasem niestety chyba go brakuje.
Pozdrawiam
Grzegorz

GP
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Krosno

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
adam1004a Gorzów

31 paź 2005, 19:03   (#2)  

jak mozesz to daj foto. jak rozwiklasz problem to opisz. innym bedzie latwiej. ja swojego z zabienicami nie rozwiazalem. ale u mojego brata nawoze tak samo jak u mnie, ale woda ma duzo wiecej Ca i moj problem nie wystepuje. jak wroce do domu to bede dalej walczyl. foto bardzo ulatwia. zauwazylem ze wielu forumowiczow pyta daje foto, walczy, ale nie pisze czy sie im udalo wyjsc na prosta i jak.
120*50*50, oswietlenie 4*54w t5, holender
na zielona wode polecam filtr okrzemkowy
http://akwarystyczne.info/viewtopic.php?p=15610#15610

adam1004a
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Gorzów

j24 Zgierz

01 lis 2005, 12:20   (#3)  

No i napisz ile dajesz K2SO4 i MgSO4 na 100l na tydz.

j24
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Zgierz

GP Krosno

02 lis 2005, 10:54   (#4)  

Niestety nie mam fotki, jak aparat wpadnie w ręce to na pewno umieszczę. Podobne objawy jak na innych roślinach zauważyłem też na anubiasach. Brązowe kropki i blady, z zawiniętymi brzegami liść.
Wcześniej nawoziłem p. TMG na bazie Symfonii bez dodatkowego magnezu. Dodawałem natomiast, tak jak wcześniej pisałem KNO3 i KH2PO4 oraz K2SO4. Razem wychodziło nawet 20-25 ppm potasu na tydzień.
Obecnie potas tylko "przy okazji" codziennego podawania KNO3 (1 ppm) i KH2PO4 (0,25 ppm)+ dawka K2SO4 w p. TMG . KNO3 +KH2PO4 również do podmienianej wody. Razem wychodzi K około 10 ppm tygodniowo.
Nawóz wygląda następująco: 9 ml SZ + 4 ml K2SO4 + 3 ml Fe (chyba zwiększę) + 9 ml MGSO4 (zwiększę) + 1,5 ml Mn (pewnie zmniejszę). Nawożę 4 ml na tydzień.
No właśnie - czy zwiększyć dawkę nawozu, żebym nie przesadził?
Nie odkryłem Ameryki bo jest to przepis stworzony przez Innych. Jak będą czytać ten wątek to się domyślą że o Nich chodzi :D .
Po 3 tygodniach nawożenia zauważam poprawę, nowe liście, szczególnie u Hygrophili Corymbosa są zielone, bez kropek i nie poskręcane. Na efekty trzeba jednak poczekać bo za dużo było w ostatnim czasie zmian. W raz ze zmianą w nawożeniu robiłem też restart z wymianą żwiru na "prawdziwy kwarcowy". Chociaż zarówno przed restartem i po restarcie w/w problemy były. Teraz tylko cierpliwość i obserwacja
Niestety teoria o nieszkodliwości w "obfitym" nawożeniu potasem u mnie się chyba nie sprawdziła (i chyba nie tylko umnie) lub inaczej - zabrakło zbilansowania innymi pierwiastkami.

GP

02 lis 2005, 11:33   (#5)  

Witam

Twoje obiawy i spozadzany nawoz nasowaja mi tylko jedno , nadmiad mn do fe jesli dajesz w tych ml proszek do nawozu to fe wpada prawie nic z reszta ostatnio experymentowalem wlasnie z fe+mn i mialem podobne plamki glownie na ludwigia repens na rotali indica green obiawia sie to raczej duza iloscia fioletowych plamek na spodzie lisci (trzeba sie dokladnie przyjrzec)sa naprawde male :) Pamietaj ze fe do mn nie moze byc wiecej jak 3:1 :idea: oczywiscie to moje skromne zdanie.

Pozdrowka
Tyman

Tyman
Ranga: Zainteresowany tematem

GP Krosno

02 lis 2005, 13:08   (#6)  

Tyman napisał(a):Witam

Twoje obiawy i spozadzany nawoz nasowaja mi tylko jedno , nadmiad mn do fe jesli dajesz w tych ml proszek do nawozu to fe wpada prawie nic z reszta ostatnio experymentowalem wlasnie z fe+mn i mialem podobne plamki glownie na ludwigia repens na rotali indica green obiawia sie to raczej duza iloscia fioletowych plamek na spodzie lisci (trzeba sie dokladnie przyjrzec)sa naprawde male :) Pamietaj ze fe do mn nie moze byc wiecej jak 3:1 :idea: oczywiscie to moje skromne zdanie.

Pozdrowka
Tyman

We wcześniejszym poście pisałem w nawiasie, że chyba zwiększę Fe, a zmniejszę Mn. Nie wiem ile podaję obecnie Mn w ppm. W ml chelatu Fe:Mn jest 2:1, ale to nic nie mówi. Jestem oczywiście otwarty na sugestie i na pewno nie będę się upierał przy swoim. Jestem na razie na etapie doświadczeń, więc wolałbym od razu na początku skorzystać z doświadczenia innych i nie przechodzić przez niepotrzebne niedobory (nadmiary).

W takim razie jakie ilości Fe i Mn zastosować, jeśli możesz podać w ml chelatu, to będzie lepiej. Zaznaczam, że chelat Fe to 12%. Przypominam też, że te dwa pierwiastki dostarczam w SZ.

GP

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

02 lis 2005, 23:50   (#7)  

Witam

Na poczatek dawaj czysta symfonie , jak bys rozrobil 15g/250ml to wtedy bym zaczol od dawki 2ml dziennie na twoje akwa i oswietlenie do tego 7,5g K2SO4 o ile nie podajesz duzo kno3 , przy podawaniu kno3 raczej bym byl ostrozny z dodatkowymi porcjami K , wtedy jak ustalisz w miare dawke mikro a zobaczysz niedobor fe wtedy dopiero mozesz przystapic do podawania fe+mn i to w scizlych zalerznosciach nigdy pojedynczo co do mn postaram sie w wolnej chwili odwazyc i przeliczyc 1ml chelatu na twoje akwa.
Opserwuj NO3 to dobry wskaznik ruchu (wzrostu) roslin.

Pozdrowka
Tyamn
Ostatnio edytowano 03 lis 2005, 10:08 przez Tyman, łącznie edytowano 2 razy

Tyman

GP Krosno

03 lis 2005, 08:19   (#8)  

Odnośnie żelaza, to od dwóch tygodni mam Heteranthera Zoster. i rosła super, wczoraj jej młode listki zrobiły sie przezroczyste jak pergamin, więc to chyba żelazo? Te proporcje Fe i Mn trzeba więc na pewno zmienić i pewnie od zaraz. Pozostałe rośliny rosną dobrze.
Czystą Symfonią + makro nawoziłem 1,5 roku i nic dobrego nie zauważyłem. Ten przepis u mnie nie sprawdził się. :( Nie podawałem dodatkowego żelaza i czegoś jeszcze(?) i to był mój błąd.
Teraz jest prawie miesiąc po restarcie i chcę właśnie to zmienić. :idea:
Czekam na informację odnośnie proporcji Fe i Mn dla mojego akwa.
:wink:

GP

rybal Olsztyn

03 lis 2005, 21:47   (#9)  

Myślę, że SZ nie jest złym nawozem, a właściwe to jednym ze składników nawozu..
Skład chemiczny niektórych „markowych mieszanek” jest znany, często sami nawet producenci podają % zawartość poszczególnych składników np. TMG, PMDD, Seachem. Znając % zawartość poszczególnych możemy uznać, że proporcje składników są w miarę dobrze zbilansowane, dzięki czemu możemy sami skomponować „cudowny nawóz”. Wiadomo, że dobry nawóz to jedynie część sukcesu, reszta to doświadczenia i wyczucie.
Porównanie SZ np. do słynnego TMG nie wychodzi najgorzej. Do całkowitej podróbki TMG brakuje głownie K, którego źródłami sa K2SO4 lub mniej KCl. Część K może pochodzić z KNO3. Ponoć głównym źródłem K w nawozach z dalekiego wschodu są sole organiczne, ale jakich kwasów organicznych to nie wiem (K2CO3 ?)
W SZ jest stosunkowo mało Fe, wiec przydało by się dołożyć trochę krystalicznego chelatu Fe, być może również Mn.
Określenie dokładnych naważek poszczególnych składników wymaga dobrej znajomości chem i mat. (może ktoś rozwiąże ten układ równań?). Ja poprosiłem znajomych w labie aby wymieszali.
Jednak diabeł tkwi w szczegółach. O ile zawartość % mozemy odwzorować, to gorzej z jakością chelatów. W TMG czynnikami chelatującym są HEEDTA i DTPA (nie wiem które pierwiastki i który chelat), zaś w SZ jest to EDTA. Czy jest różnica pomiędzy dostępnością dla roślin pierwiastków w kompleksach z różnymi chelatami? Ponoć nie, choć szukałem w różnych źródłach, że może być. Choć to tez nie problem, firma Intermag produkuje mikro i krystaliczne schelatowane HEEDTA i DTPA.
Pozdr.
Tomek

rybal

Miasto: Olsztyn

GP Krosno

04 lis 2005, 10:52   (#10)  

Moje obserwacje po zmianach.
Po zaprzestaniu dodatkowego podawania K2SO4 (oprócz tego w p.TMG), a podawanego tylko w KNO3 i KH2PO4 oraz dodatkowego nawożenia Magnezem, zauważyłem zdecydowana poprawę u Hygrophila Corymbosa. Duże soczyście zielone liście, bez ubytków (oczywiście te nowe). Nie wiem czy to zasługa tego magnezu, czy żelaza, ale raczej magnezu, bo plamy nekrotyczne były w obrębie unerwienia.
Niestety czekam dalej na odpowiedź w jakim stosunku nawozić Fe:Mn, wiadomo, że trzeba obserwować rośliny i nie da się odpowiedzieć ile dać Fe, ale czy zawsze równoważyć manganem :?: Moja Heteranthera Zost. też czeka na odpowiedź bo ma przezroczyste młode liście. :D
Przeczytałem wiele wątków na temat żelaza. Np. Marcin Baranowski (inni też) pisze, że podaje oprócz TM ok. 0,3 ppm Fe w postaci chelatu, ale czy dodatkowo podaje Mangan, to nie wiem :shock:
Pozdrawiam
Grzegorz

GP

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Niedobory i zachwiane proporcje nawozów

irekolech w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 5943
Witajcie To jest mój pierwszy post , ale to forum przegladam juz od jakiego czasu Do akwarium wróciłem po 30 latach przerwy.Zdecydowałem sie na akwarium roślinne gdy któregoś dnia zobaczyłem piekny zb...

Nawożenie EI złe proporcje

ark w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1753
Witam , po zamontowaniu w domu uzdatniacza wody coś sie stało z akwarium. Wyczytałem że te stacje uzdatniania odkamieniają wode chemicznie i to może źle wpływać na wode . Wysyp glonów, zatrzymanie roz...

Proporcje mikro a poziom Fe -Brightwell Aquatics FlorinMulti

dawidof78 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 634
Mam taki dylemat. Akwa: 112 l, dość dużo roślin, zwłaszcza rogatków. NH4 - 0 NO2 - 0 NO3 - 30 mg/l PO4 - 0,6 mg/l CO2 - 23-32 mg/l (sterowane kontrolerem PH) KH - 6,5 PH - 6,8 - 6,9 Fe - po kilku dnia...

Problem z Solami jakie proporcje??

Adamowik w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1015
Witam! Mam problem, czytałem wiele prac i użwyałem kalkulatorów, ale nadal nie wiem jakie są optymalne dawki dziennego dozowania soli, tak aby nie było niedoborów, oraz aby nie przyspieszać przyrostu ...

Nawożenie ei a proporcje ca do mg. miekka woda

morchy w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 976
Witam. Chciałbym założyć akwarium oparte o nawożenie ei ale problem polega na tym że proporcje ca do mg powinny być 4:1 . Moje pytanie brzmi czy jeśli proporcje nie będą zachowane nawożenie ei będzie ...

EI czy dobre proporcje ?

pemekeo1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1197
Witam. Od niedawna stosuje nawożenie metodą EI dla 33 litrowego akwarium. Roślin mam mało a parametrów wody nie mierzę. Oświetlenie 0.6W/l. Podłoże floran przykryte żwirkiem. Jakby ktoś mógł sprawdzić...

Jakie są proporcje miesznki w bimbrowni?

Kawaishi w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1422
Zrobiłem bimbrownię za częła działać jak szalona ale zawartość (płyn zaczął się wydostawać przez kamień do akwarium ) . Czy problem leży w niewłaściwych proporcjach? Słyszałem że trzeba dodać sody do ...

Proporcje a wzrost

djskarzat w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 839
Witam. Chciałem się dowiedzieć czy możliwe jest zastopowanie wzrostu roślin takich jak cryptoryne wendeti, i valisnnerii aziatica przez zmianę proporcji pierwiastków w wodzie mg:ca z 1:4 na 1:2 ? Pozd...

Złota symfonia - jakie proporcje

Pako_2007 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1586
Wiem że temat wałkowany nie jeden raz ale mnei zastanawia jedna rzecz. Wszędzie znajduje się przepisy na bardzo dużą ilość nawozu tzn. np. w 500 ml wody, a mnie zastanawia czy można stworzyć małą porc...

RO, hydromineral i potas - proporcje

dimmus w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 946
Właśnie przechodzę na 100% RO, uzdatniane HM. Stosując zalecaną dawkę ( 2ml na 8L wody ) ile ppm potasu powinienem dodać? NO3 i PO4 podaję w/g testów.

Statystyki

Ten temat przegląda 276 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 276 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.