problemy z nawozeniem-prosba o rade - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

problemy z nawozeniem-prosba o rade

Liczba wyświetleń: 1805·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
akwarium ma ponad 2 m-ce.
60l
2x15w
obsada:9 amano, 9 neon inessa, 5 razbor
rosliny:eleocharis
co2-bimbrownia
przy starcie dałam pod piasek tetra initialsticks ("na oko" :oops: )
woda z kranu

pierwsze 1,5 miesiaca wszystko było standartowe:powolna stabilizacja, plaga zielenic, ktora sama ustapila, ph ok 7 (z drobnymi wahaniami) kh 8, rosliny powoli sobie rosly...

po 2 miesiacach zaczely sie problemy - rosliny zaczely widocznie marniec, pojawila sie plaga zielenic..... - przyznaje zrobilam zly zaczyn do bimbrownicy i ph wzroslo do 7,5;

chcialam reagowac - zmienilam zaczyn, mocno bąbluje ph 7; kh 8
ale przez tydzien obserwacji nie zauwazylam u roslin poprawy (obumieraja)
zrobilam testy no3 - 0 i po4 - 0

poniewaz nie mam doswiadczenia w nawozeniu jak i nie mam duzo swiatla chcialam kupic jakis nawoz "dla poczatkujacego" - w sklepie doradzono mi sera florena. dodalam wczoraj (dawka zalecana przez producenta) - i dzis zrobilam testy...

ph 6,8
kh 8
no3 0 ppm
po4 0,25 ppm

nie bardzo wiem co dalej zrobic - obserwowac przez tydzien czy sie poprawi czy probowac jakos uzupelnic niedobor azotu i fosforu...

jednym slowem - mam pytanie czy ta sera florena faktycznie uzupełni mi niedobory czy dodac cos wiecej?

glon
Ranga: Początkujący

Piotr Pawlik

30 paź 2005, 17:18   (#2)  

Cześć.
Też jestem początkującym uprawiaczem roślin akwariowych, zbiornik mam od lutego b.r. ale już sporo przeżylem.
Generalnie polecam Planta Gainer Classic. Na twoją pojemność akwa polecam 4 ml przy podmianie 30 % wody co tydzień i codziennie 1 ml.
I proponowałbym jeszcze Planta Gainer Makro - przy podmianie 30 % co tydzień wlej do akwa 2 ml nawozu.
Nie wiem co na moje podpowiedzi doświadczeni koledzy. Ale ze swojej strony mogę polecić co napisałem.
Mam akwa o podobnym naświetleniu i równiez podaję CO2 tyle że z butli i mój wniosek jest taki że przy naświetleniu rzędu 0,5 W/l nie ma co przesadzać z nawożeniem.
ja obecnie po dświadczeniach z serią Planta Gainer przeszedłem na podawanie wyłącznie Planta Gainer Classic i rośliny ładnie rosną. Co prawda w wodzie kranowej mam sporo fosforu więc nie muszę go uzupełniać a zwierzaki produkują sporo azotu, którego również nie muszę uzupełniać.
Aha oczywiście producent ww. nawozów to AquaArt.

Piotr Pawlik

30 paź 2005, 18:35   (#3)  

dzieki za odpowiedz.
no wlasnie-myslalam, ze przy takim oswietleniu to na dlugo starczy to co wrzucilam w podloze.... a azot pojawi sie z rybami. Ale rosliny wyraznie obumieraja wiec chyba czegos im brakuje (no i testy mowia same za siebie). Tez zaczelam myslec o nawozach z serii PG - ale moze ktos jeszcze wypowie sie, czego moze brakowac w zbiorniku...

glon

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ruzam GŁOGÓW

31 paź 2005, 12:02   (#4)  

witaj kolezanko

twoje rosliny na pewno nie widza ze jestes poczatkujaca :), wiec czy tak czy siak potrzebuja jesc, PO4 i NO3 = 0, to nie jest nic dobrego, IMHO powinas sprawdzic dynamike zuzycia P i N - tzn. podac jakas ilosc wymienionych zwiazkow, powiedzmy odpowiednio 0,5 i 5 nastepnie mierzyc ich zawartosc w akwarium nastepnego dnia po podaniu i 2 dni i 3 dni itd. bedziesz mogla z tego wywnioskowac jak szybko sa one zurzywane przez rosliny i dodawac je w odpowiednich cyklach, przy twojej obsadzie ryb nie sadze aby nastepowala nadprodukcja NO3,
poza tym - Piotrze - jak wiadomo zwierzeta nie wydalaja do wody jonu NO3 tylko jest to caly cykl azotowy od NH4-> itd. a w nim jest juz bardzo duzo miejsca dla glonow - tak ze "nawozenie przez ryby" nie wiem czy to najlepszy pomysl, wszak skoro u ciebie to dziala to nie neguje ....

ja uzywam PGC jako mikro, i wlasnego nawozu makro - nie zapominaj ze rosliny lubia tez potas

pozdrawiam robert

Ruzam
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: GŁOGÓW

01 lis 2005, 19:25   (#5)  

Ruzam napisał(a):twoje rosliny na pewno nie widza ze jestes poczatkujaca :),

pewnie wtedy zachowywalyby sie bardziej przyzwoicie :wink:
bardzo dziekuje za rade dotyczaca badania poziomu zucycia P i N. na to nie wpadlam.
poniewaz w sobote dodalam do wody tygodniowa dawke nawozu, mysle ze z nastepnymi poczekam do nastepnej soboty. na razie widze ze eleocharis zaczal puszczac powolutku nowe, zielone liscie - czyli ta sera florana jednak dziala. Mimo wszystko jednak chyba ja zmienie - zdecydowanie przeszkadza mi brak skladu - w sumie to nie wiem co leje do zbiornika.

Mam jednak jedno dla mnie wazne pytanie - jesli dodam za duzo nawozu to czy ryby i krewetki moga mi sie zatruc?

glon

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_7512.jpeg

Glony, nawożenie prośba o pomoc akwarium 750L

mateusz mateusz w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7921
Witajcie, Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi. Opiszę akwarium, parametry a później problem. Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024 Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
20230214_214431a.jpg

Prośba o pomoc w ustaleniu nawożenia

Tycik w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4960
Cześć wszystkim. Proszę o pomoc w dobraniu właściwych dawek nawozów. Przegapiłem pojawienie się niedoborów i trochę się nakomplikowało w zbiorniku. Akwarium: 130x60x65cm ok. 400l netto. Oświetlenie:...
1.jpg

Problemy z nawożeniem

MrKojiro w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2819
Witajcie. Moje dotychczasowe nawożenie akwarium było dość nieregularne, na oko, bez magnezu, z niestabilną bimbrownią. Te czynniki wpłynęły zapewnie na kondycję niektórych roślin, jak np ciemne igiełk...
Akwa.jpg

Prośba o identyfikacje problemu

jurgiel w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 7051
Witam wszytskich po dłuższej przerwie! Jest światełko w tunelu ze z powrotem wrócę do ulubionego hobby :D Piszę od razu z problemem :? Próbuję wyciągnąć jeden zbiornik na prostą i szło bardzo dobrze ...
20220126_205011.jpg

Problem z nawozeniem

gruby33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 84 · Wyświetlenia: 32199
Witam wszystkich. Mam problem z nawozami. Dużo czytałem ale widać nadal sobie nie radzę. Ale od początku. Parametry Akwarium: 112l Filtr Unimax 150- gąbki, wata i dwa koszyki cemramiki. Butla Co2 ...
P_20211004_124210.jpg

Problemy z Ca pomimo wody RO z Vimi.

DawidJot w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 10161
Akwarium 160 litrów . Cała woda RO jest mineralizowana Vimi . Na 40 litrów podaje 16 gr. mineralizatora. W załączniku dzisiajsze wyniki . Dziwne jest to ,że przed przejściem na RO , Ca rozniez było...

Jak to jest z tym nawożeniem

daniel barycki w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2592
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia? Czy może składniki powin...

Nakierowanie z nawożeniem - po kolei

uukassiupl w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3637
Od początku, Mam w kranie NO3 1 PO4 0 K 6.5 Ca 69 Mg 18 W akwarium NO3 12 PO4 1.2 Biorę pod uwagę zależności: N:P:K 12:1.2:24 (upraszczając azot do NO3 nie jako samo N i to samo z fosforem) Ca...

Rośliny stanęły problemy z nawożeniem

Domineo w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2575
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...

Nawozy Zoolek - prośba o opinie

FoCuS_PL w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3454
Joł! Mam prośbę o opinie do wszystkich, którzy używali bądź używają. I od razu zastrzeżenie: jeśli ktoś ma zamiar napisać, że lepiej i taniej jest samemu rozrabiać proszki, niech się wstrzyma......

Statystyki

Ten temat przegląda 527 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 527 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.