|
|
Problem z ph wody-poradzcie!
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam!
Problem moj polega na tym ze ostatnio zauwazylem ze marnieja mi rosliny. Po pomiarach parametrow zauwazylem ze mam za wysokie ph mianowicie 8. Zmniejszyłem ph do 6,5 środkiem ph minus sery i zobaczylem znaczna poprawe u roslin.Lecz po kilku dniach ph znowu powrocilo do 8 i jest ten sam problem rosliny marnieja. Czy to bedzie problem co kilka dni???Czy nie ma srodka zeby ph bylo stale???Poadzcie mi cos?Z gory dziekuje i pozdrawiam
-
Bolek
●
Zbijanie ph jakimiś środkami chemicznymi typu Ph minus nic ci nie da na dłuższą metę.Sprawdz czy nie masz w akwa czegoś co podnosi ci ph np.żwir,kamienie itp.A jakie masz ph kranówki???Dobrym rozwiązaniem jest podawanie Co2,ph spadnie i roślinki jeszcze lepiej bedą rosły.Jakie masz akwa???Jakie oświetlenie??? 
-

Qba.
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Jaworzno
ph kranówki jeszcze nie mierzylem. Oswietlenie mam aqua-glo i flora glo 2x20W. CO2 oczywiscie dozuje. Rośliny rosły ale nie mam pojęcia co mi podnosi ph. Kiedy sie podniesie jest kicha bo marnieja.
Podaję ph kranówki bo własnie zmierzyłem 7,5.Co Wy szanowni koledzy robicie w takich przypadkach???
-
Bolek
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Masz w sumie 40W ale na ile litrów 40l czy 200l???
I jak dozujesz Co2 tzn.butla,bimbrownia?
I jakie masz podłożę? 
-

Qba.
●
2x20W na 80 l. Podłoże ma sam żwir średni. CO2 dozuję z takiego kubeczka jaki jest przy butli tzn od przykrycia butli.
-
Bolek
●
Jeżeli chodzi o Co2 to zapewne używasz butli ale nisko ciśnieniowej np.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68685900
Butle te nie są najlepsze i z tego co widać po twoim ph nic nie dają,dla tego lepiej zrobić bimbrownie a najlepiej kupć butlę profesjonalną.Na stronie głównej masz kalkulator do przeliczania zawartości Co2 w wodzie na podstawie ph i kh.Aale na początek zmierz ph kranówki,jeżeli jest niższe to znaczy że żwir lub jakies kamienie ci podnoszą ph.
Powodzenia!!!
-

Qba.
●
Jesli chodzi o butle to mam identyczna jak na wskazanej aukcji. Ph kranowki pisalem juz wyzej ze jest ono 7,5
-
Bolek
●
Czy jest ta bimbrownia na allegro i jaka najlepiej kupic???
-
Bolek
●
Zrobić kolego, zrobić  będzie Cię to kosztowało całe 3 zł, moze 5 zł.
Potrzebujesz:
- ok 2m wężyka akwarystycznego
- dwie puste butelki po wodzie mineralnej
i- drożdze spożywcze
Tu masz know-how http://www.akwariomaniak.angrenost.org/bimber.html
Powodzenia
-

filip
●
- Miasto: Łomianki/Warszawa
Dzięki kolego za podanie linka jak zrobić ta bimbrownie. Muszę czym prędzej zrobić bo roślinki mi zmarnieja. Dzieki wielkie pozdrawiam
-
Bolek
●
Jeszcze małe pytanko czy do tej bimbrowni moge użyć tej przykrywki od butli Co2 jako dozownika???I co ile trzeba robić nowy zacier???Dziekuje
-
Bolek
●
U mnie bimbrownia wg tego przepisu ruszyła po około 30 min i chodzila przez niecałe trzy tygodnie. Co do pierwszego pytania - o ile dobrze zrozumiałem - chodzi Ci o reaktor ?(dzwon, dyfuzor- różnie to sie nazywa) Podejrzewam ze nie będzie problemów. Pamietaj tylko o umieszczeniu zaworka zwrotnego, w przeciwnym razie może Cię czekać nie miła niespodzianka któregoś dnia.
-

filip
●
Kurcze az sie boje tego uruchomic. Filip mowisz o zaworku zwrotnym czy masz na mysli wezyk z butelki do butelki?? Tak chodzi mi o dyfuzor czy mozna wykorzystac nakrycie od butli CO2 Filtusa czy jakos tak. Jest on wiekszy od kieliszka i czy nie bedzie przeszkadzalo? Gnebi mnie jeszcze pytanie?Czy to ma chodzic dzien i noc? Kiedy zobacze ze trzeba zmienic ten zacier. Moze dziwne te pytania ale nie mam pojecia o tym i chce sie upewnic zanim padna mi moje rybki. Dzieki za wszystkie odpowiedzi i cierpliwosc pozdrawiam
Jeszcze jedno pytanko? Czy ten przepis jest na kazde akwarium chodzi tutaj mi o litry. Czy na 80l stosuje sie tyle samo drozdzy ,cukru i wody??Odpowiedzcie mi na te pytania prosze.
-
Bolek
●
Myślę, że kieliszek może być - sam zobaczysz jak szybko gaz sie rozpuszcza. Natomiast zaworek zwrotny umieść na wężyku łączącym drugą butle z dyfuzorkiem. Chodzi o to, ze jak zacznie spadać cinśnienie gazu, to przez dyfuzorek może zacząć się cofać woda. Jak nie masz zaworka, to ewentualnie całą bimbrownie ustaw tak, aby była ponad poziomem wody w akwarium. Możesz spokojnie używać 24h. W swoim akwarium dla bezpieczeństwa, przez pewien czas, na noc załączałem dodatkowo napowietrzanie.Zacier zmieńwtedy jak zobaczysz ze spada ilość bąbelków wpadająca do drugiej butli.Imho na 80l wystarczy Ci to co zrobiłeś. Jeżeli dysponujesz testami na Ph i Kh (tww) możesz obliczyć zawartośc Co2 w wodzie korzystając z kalkulatora http://www.roslinyakwariowe.pl/download/kalkulator_co2/
Powodzenia.
-

filip
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-

filip
●
Zrobiłem juz moja bimbrownie. Boje sie tylko zostawic na noc. Czy nic sie nie stanie? Moze troszke ograniczyc dostep gazu poprzez trujniczek jak byly kiedys do zwyklej pompki i na noc przykrecic troszke co myslisz Filip. W ogole to wielkie dzieki bo tylko Ty mi pomogles. Pozdrawiam
-
Bolek
●
Imho lepiej podłączyć bimbrownie pod kostkę lipową lub filtr wewnętrzny,bo dzwon będzie się co jakiś czas przepełniał i bedzie leciał jeden wielki bąbel.Kostke lipową możesz zrobić sam z kawałka gałęzi lipy i wcisnąć ją w strzykawkę lub kupić w akwarystycznym kostkę Aqua Medica.Myślę że w tedy będziesz miał lepszą skuteczność rospuszczania Co2 niż poprzez dwon.
Powodzenia!!!
Aha tu masz pokazane sposoby dyfuzji Co2:
https://roslinyakwariowe.pl/art.php?go=43
A tu wszystko o bimbrowni i dyfuzji:
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/vie ... php?t=8539
-

Qba.
●
Witam ponownie!
Moja bimbrownia juz pracuje. Jako dozownika wykorzystałem pojemniczek od butli CO2 czyli przykrycie ktore daje z butla Filtus. Mam jeszcze pytanko? Gaz zbiera sie w tym dozowniku ale jak dojdzie do konca to wielki babel wypadnie. Czy to nie musi sie rozpuszczac??Powiedzcie mi bo jestem zielony. Dziekuje
-
Bolek
●
Dla tego napisałem wyżej że lepiej będzie jak podłączysz ją pod kostkę lipową lub filtr.Chyba że będziesz napełniał co jakiś czas dzwon,a bimbrownie na czas rozpuszczenia gazu odcinał.

-

Qba.
●
Powiązane tematy
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Cześć
Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab.
Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
|
|