zielone światło ???? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

zielone światło ????

Liczba wyświetleń: 1948·Odpowiedzi: 2
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.

21 paź 2005, 10:14 zielone światło ????  (#1)  

witam wszystkich.
mam pytanie odnośnie świetlówki którą statnio zakupiłem ( rzekomo specjalistycznej do hodowli roślin w akwarium). Jest to Philips Special TLD 18W/17 Green. I faktycznie daje ona czysto zielone światło. Czy ktoś miał do czynienia z tą świetlówką?? Czy ona naprawde pomaga roślinkom?? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

vega

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
steq Łódź

21 paź 2005, 10:20   (#2)  

Ktoś Cię nieźle podpuścił - to zwykła kolorowa świetlówka używana do oświetlania dyskotek itp.
Rośliny raczej z niej nie skorzystają, bo przecież odbijają zieloną część widma.

steq
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Łódź

27 paź 2005, 08:40   (#3)  

dzięki za odpowiedź. ale wiiny jest philips. na opakowaniu tej swietlowki piszą że jest to specjalistyczna lampa akwarystyczna.

vega

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

YouTube

Światło jako przyczyna wszelkiego zła (?)

FoCuS_PL w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4620
Warto posłuchać praktyków... &t=&t=862s
IMG_20221030_153244.jpg

światło do 45 l

spikiu24 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5931
Cześć, mam problem dot. światła - nie ogarniam zbytnio tematu. Miałem 72l - 60x30 i światło Chihiros A501 - świeciłem na maxa i generalnie problemy z glonami dość często (mimo dobrych parametrów), cz...

Nowe światło do 60cm 72L

pk77 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2376
Cześć. Chyba przyszedł czas na wymianę sędziwej belki oświetleniowej i zastanawiam się nad tymi dwoma modelami: - Fluval Plant PRO 4.0 LED 60W Bluetooth - Chihiros WRGB SLIM 60 II Który byście wybrali...

Zielone ledy

Przemon w Oświetlenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 11350
Cześć . Mam takie pytanko odnośnie power led koloru zielonego . Czy stosował ktoś do swoich lamp właśnie ten kolor led . Chodzi o zastosowanie zielonego do podkreślenia koloru roślin . Czy zielony wyo...

Hygrofilia czerwonolistna i światło sunny

Anonim 59529 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3105
Witam Mam takie pytanie. Czy rośliny czerwonolistne będą rosnąć przy oświetleniu sunny czyli 6500 K ??? Bo zamontowałem belke 32 wat led aquaela sunny i się tak zastanawiam. pozdr

jakie światło do 100x50x55?

arturlep w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1113
Drodzy, bardzo proszę o doradzenie w kwestii oświetlenia, akwarium 100x55x55 Skylight Hyperbar FXL.75 WIFI [80W] czy 2x Fluval Plant LED 3.0 BT [46W] czy Aquael Ultra Slim BT 90 [90W] ?? z góry dzi...

Słabe światło z TC420

Anonim 59387 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 71 · Wyświetlenia: 23260
Witam, Otóż podłączyłem moje dwie lampy Led do sterownika TC420 i ku mojemu zdziwieniu słabo się spisują. Jak były podłączone, każda na osobnym zasilaczu 12 V to świeciły o wiele jaśniej. Dodam, że z...

Chihiros a601 plus - dodatkowe światło wybarwiające

Oskarkor w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3398
Witam wszystkich. Stosunkowo nie dawno wystartowałem z roślinniakiem HT 112L 70x40x40. Za światło odpowiada belka chihiros a601 plus 65W, aktualnie świecę na 70% mocy. Kilka lat temu miałem ciut więk...

Światło aktyniczne a glony?

ArturI w Oświetlenie · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 10370
Witam, chciałbym poprosić o rzeczową opinię podpartą argumentami nt. niebieskiego światła aktynicznego - czy może wpływać na rozwój glonów i czy stanowi jakiekolwiek źródło światła sprzyjające wzrosto...

Światło słoneczne

Rafvi w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2013
Czy jeśli w godzinach mniej więcej popołudniowych (okna za zachód) docierają do mojego akwarium bezpośrednio promienie słoneczne (2h~~) to zasłaniać rolety, żeby to światło niedochodziło? Czy może zos...

Statystyki

Ten temat przegląda 467 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 467 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.