pomiar kh gh według Tetry - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

pomiar kh gh według Tetry

Liczba wyświetleń: 1643·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

17 paź 2005, 09:34 pomiar kh gh według Tetry  (#1)  

Włąśnie dostałem od znajomego testy tetry 5 w 1 i mam pytanie spowodowane brakiem polskiej instrukcji:
1. jak obliczyć kh i gh z angielskiej instrukcji nie do końca zrozumiałem ( włałem 5 kropel i po jednej dodawałem i tu problem czy do odczytu mam doliczać 5 pierwszych kropel czy nie )
2. czy jest dokładniejsza skala w tetrze dla ph skoki co 0,5 trochę za duże jak na mój gust może coś doradzicie
a to moje wyniki( woda po tygodniu w baniaczku 126l) lokalizacja Lublin
ph około 7,5
kh 19 ( lub 14 no właśnie te 5 kropel)
gh 16 ( lub 11 jak wyżej )
no2 poniżej 0,3
jak oceniacie te dane
a ha właśnie zamierzam podłączyć co2 z butli i nawożenie
dziękuję Paweł

Paweł_C

19 paź 2005, 09:52 ???  (#2)  

czy naprawdę nikt mi nie pomoże

Paweł_C

21 paź 2005, 12:37   (#3)  

Przy testach Tetry na kh/gh wlewasz do probówki 5ml (a nie 5 kropli) wody z akwarium i do tego dodajesz kropelki odczynnika. kh/gh = liczba kropli, po których w probówce zmieni się kolor (z niebieskiego na żółty lub czerwonego na zielony).
Pozdrawiam

Ninka

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Film- Jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1639
Hej Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
YouTube

Film Serwis akwarium według Liquid nature

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5023
Hej Serwis akwarium według Liquid nature. ?si=HO4osL4CHUKsrQfX
YouTube

Dziwne zachowanie Tetry.

szopcio2008 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2789
Witam moje Tetry dziwnie zaczęły się zachowywać czy to objawy tarła ?

Pomiar PH - pytanie o tester pH

Anonim 53985 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 15898
Czy ktoś używa urządzania do pomiaru PH wody akwariowej Proszę o opinie.

Pomiar ze słupa czy podłoża?

pjanus w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5001
Cześć, chciałbym podpytać o kwestie pomiaru z podłoża i ze słupa wody. Dotychczasowo pomiaru dokonywałem z podłoża i parametry były w miarę stabilne jak poniżej. Dzisiaj zrobiłem sobie pomiary i porów...

Pomiar fosforu z podłoża

Bernhard Roth w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2936
Cześć Mam pytanie jak prawidłowo wykonać pomiar fosforu z podłoża? Pobrać wodę do testów wpychając strzykawkę w podłoże, jak głęboko, używać igły czy nie ma takiej potrzeby? Prośba o porady....

Patenty na pomiar PO4

Clark_84 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3040
Witam Zastanawiam się jakie są Wasze patenty na pomiar po4 w przypadku podłoża aktywnego? W słupie wody zawsze wychodzi 0, a znowu jak pobiorę wodę strzykawką z igłą z podłoża to woda nie jest klaro...

Akwarium na podłożach Tetry

git66 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2496
Ma ktoś jakieś doświadczenie z podłożami Tetra (active substrate, complete substrate)? Szukam opinii i informacji, literatury lub filmów odnośnie zabiegów (podmian wody, podawanie nawozów, CO2 itp) w ...

Pytanie o obsadę akwarium (tetry vs gupiki)

agawa2 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3393
Witajcie Mam w akwarium 7 tetr cesarskich (4 samce, 3 samice) i planuję zakup gupików. Na co dzień widzę jak samce tetr strasznie się ganiają (wygląda to dość agresywnie). Czy Waszym zdaniem tetry bę...

Pokrywa aristo + kubeł tetry

Anonim 56881 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1479
Witam mam pytanie, posiadam już kupiony kubełek tetry ex800new. do akwarium 112l. Pytanie mam takie, czy standardową pokrywe diversa aristo trzeba ciąć, żeby zamontować te kolanka od kubełka? Czy ktoś...

Statystyki

Ten temat przegląda 935 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570930
 •  Liczba wątków: 48792
 •  Użytkownicy: 36921

•  Najnowszy użytkownik: jarek_miksiewicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 935 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.