|
|
KNO3 - rozpuszczalność w wodzie
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
Czy każdy ma takie problemy z rozpuszczeniem KNO3 w wodzie z RO?
Jakiś czas temu kupiłem KNO3 (takie drobne kuleczki w kolorze białym i szarym), ale rozpuszczenie 15ml tego związku w 100 ml wody przychodzi z trudem, a dodatkowo nigdy nie rozpuszcza się to do końca.
Zaczynają mnie nachodzić wątpliwości czy kupiłem KNO3 w postaci takiej jak trzeba (może jest gorszej czystości?)
-
Kosek
●
Moje KNO3 jest w postaci białego krystalicznego proszku i momentalnie rozpuszcza się w wodzie co prawda z kranu, ale chyba nie odgrywa to większej roli. Kupiłem w zwykłym sklepie ogrodniczym.
100L, 3x Kompakt = 60W, 8x żałobniczka, 4x neon czarny, 3x zbrojnik nieb., 2x ogromny skalar, 1xgurami mozaikowe, 4xkirysek pstry. H. corymbosa, moczarka, kryptokoryna, wąkrotka, żabienica, bakopa mon. i karol., l. repens, a. nana.
-
SX_
●
- Ranga: Początkujący
Kosek napisał(a):Jakiś czas temu kupiłem KNO3 (takie drobne kuleczki w kolorze białym i szarym), ale rozpuszczenie 15ml tego związku w 100 ml wody przychodzi z trudem, a dodatkowo nigdy nie rozpuszcza się to do końca.
Czy jesteś pewien, że to w ogóle jest KNO3?
Po pierwsze KNO3 to kryształ. Po drugie rozpuszczalność KNO3 w wodzie o temp. 20C wynosi około 302 g/l (odpowiada to mniej więcej roztworowi 3 molowemu). Czyli w 100 ml powinno się dać rozpuścić około 30 g. Gęstość nasypowa tego związku to około 800 g/l. Czyli powinno się dać rozpuścić około 37 ml. I u mnie tak się rozpuszcza.
pozdrawiam
--
Łukasz Kaczmarek
-
lukaszk
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Lublin/Kraków
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kupiłem to od gościa z allegro (KinWoj). Ma postać białych kuleczek o średnicy 1-2 mm. Wśród nich są i szare kulki. Podejżewam, że o ile jest to wogóle KNO3, to w formie przeznaczonej dla nawożenia rolniczego (KNO3 to chyba saletra potasowa używana w rolnictwie).
Dzięki za informacje.
Kupię w takim razie w ogrodniczym.
-
Kosek
●
Powiązane tematy
Witam.
Chciałabym dowiedzieć się, czy dobrze nawożę akwarium fosforem. Mam podłoże aktywne (Platinum soil), które pochłania fosforany, więc ich ilość w słupie wody zazwyczaj wynosi 0-0,25 mg/l. W akw...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Mam dość wysokie ph w akwarium w którym do podmiany używam osmozy z mineralizatorem Qualdrop GH+.
Wynosi ono 7.6. Podloze aktywne ale juz dosyć lecie, ma kilka lat. Z rok temu dostałem ok 2 cm świeżeg...
Ostatnio rozmawiałem z akwarystą, który ma zbiorniki głównie na ro ale również na kranówce. Glony pojawiają się u niego jedynie w akwariach na kranówce. Mimo, że akwaria na wodzie RO są prowadzone bez...
Używam obecnie wody 50:50 RO+kran, pytanie dotyczy nawożenia mikro, w szczegolnosci początkowego etapu dojrzewania akwarium. Test na Fe w wodzie kranowej wykazuje 0. Do takiej wody powinno się dokłada...
Witam
Jako że z chemii w podstawówce byłem noga więc mam pytanie. Którym testem, No2 czy No3 oznacza się poziom azotu w wodzie? A może czymś innym o którym nie wiem? Prosze o pomoc.
Witam, używam u siebie makro, które nabywałem od osoby która chwilowo zamknęła swój "domowy sklepik" i poszukuję sprawdzonego producenta lub sprzedawcy (UK lub Polska) który ma w swojej ofer...
Witam.
Tydzien temu zrobilem restart i przyszedl czas na testy. Tutaj pojawil sie jednak problem.
Test kropelkowy JBL pokazuje prawie 0. Po dodaniu soli z Kno3 jakies 15ppm dalej pokazuje prawie zero....
Witam.
Poniżej przedstawiam wyniki testów mojej kranówki. Testy kropelkowe JBL. Niepokoi mnie wysokie stężenie PO4. Skala testu kończy się na 1.8 a kolor jest jeszcze delikatnie ciemniejszy czyli może...
Tak się składa, że mam jak mi się wydaje paskudną wodę kranową - z punktu widzenia roślin nie ma w niej prawie nic co byłoby pożyteczne, a za to są w niej wysokie poziomy składników szkodliwych.
Jak ...
|
|