test na forsforany firmy RATAJ z Czech - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

test na forsforany firmy RATAJ z Czech

Liczba wyświetleń: 2755·Odpowiedzi: 14
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
witam wszystkich. miałem ostatniu problemy z ustalaniem niedoborów w makroelementach, a między innymi z ustalaniem ilości fosforu. używałem przy tym testu na PO4 Rataja chcąc doprowadzić ilość PO4 do 2...2,5ppm. przeglądając archiwum różnych grup natrafiłem na informacje, że instrukcja tego testu jest źle przetłumaczona i spanikowałem. podobno zamiast 1/10 wody akwariowej należy stosować 10 części (10 mililitrów) wody z akwarium do badania. powodowałoby to, że przy stosowaniu rzekomo błędnej wersji instrukcji poziom fosforanów byłby około 10 razy zaniżony. po przeanalizowaniu sprawy (co zrobiłem w oparciu o wzorcowy roztwór 25mg/l, który jest załacznikiem do przedmiotowego testu stwierdzam, że instrukcja jest w 100% zgodna z zamiarem producenta. test ten, jest co prawda taki, że odczyty są stosunkowo mało dokładne (jedynie 3 kolory porównawcze na: 0,5ppm, 2,5ppm i 5ppm) , ale uważam, że ogólnie wystarczające. pozdrawiam wszystkich.

maanba

GP Krosno

03 paź 2005, 07:26   (#2)  

Źle to ineterpretujesz.
Sprawdzanie testu i sprawdzanie wody akwariowej to dwie różne sprawy.
1. Owszem, 1/10 dajesz próbki 25 mg/l (słownie: dwadzieścia pięć), reszta, czyli 9/10 wody destylowanej. Otrzymasz roztwór 2,5 mg (słownie: dwa i pół). W ten sposób przygotowujesz roztwór 2,5 ppm, dajesz 10 kropli tego w żółtej butelce i sprawdzasz kolor. To chyba jasne. Wodę destylowaną dajesz tylko do sprawdzenia poprawności testu :!:
Wodę destylowaną dodaje się celem przygotowania roztworu 2,5 pmm z roztworu 25 ppm. Mogli załączyć próbkę 2,5, ale byłoby jej mniej i 10 ml starczyłoby na raz

2. Jeśli badasz wodę akwariową to lejesz 10 ml wody (akwariowej) i żadnej destylowanej. Dalej normalnie: 10 kropli z żółtej butelki. Faktycznie miałbyś 10 krotnie zaniżony wynik.
Test jest bardzo marny, Właściwie między 0-2,5 ppm, to czeski film (czeski test). Po dodaniu 1 ppm do akwarium, test pokazuje u mnie 0.
Ostatnio kupowałem ten test i instrukcja jest dalej źle przetłumaczona. Dystrybutor nic sobie z tego nie robi. Nie polecam :!:

Wyobraźmy sobie teraz że mamy 10-krotnie zaniżony wynik i ciągle dodajemy fosforu, np. rzeczywisty 10 ppm, a wg testu 1. Długo nie trzeba czekać co się stanie. Zamknąłbym tę firmę :evil:

Czy to rozumiesz?

GP
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Krosno

GP Krosno

03 paź 2005, 08:00   (#3)  

Może to Ci pomoże, jeśli nie wierzysz:

Test pro stanovení fosforu (P) ve vodě
Složení:
Kolorimetrický roztok P2 - 25 ml
Standartní roztok 25 mg P/ l
Chraňte před mrazem, slunečním záření a z dosahu dětí.
Uchovávejte ve tmě!
Použití: (POMIAR)
1. Do přiložené nádobky odměříme 10 ml akvarijní vody.
2. Přidáme 10 kapek kolorimetrického roztoku P2 a promícháme.
3. Do 10 minut se zkoumaná voda žlutě zabarví.
4. Intenzitu zabarvení vyhodnotíme z přiložené barevné stupnice. Použitá metoda stanoví fosfor v rozsahu 0,0 – 5 mg P/l.
Upozornění: (SPRAWDZENIE TESTU)
Pokud nám činí srovnání zkoumané vody s barevnou stupnicí zpočátku problémy, pomůžeme si následujícím způsobem. Ze standardu 25 ml P/l odměříme injekční stříkačkou do zkumavky 1 ml a doplníme do 10 vodovodní vodou. Po té provedeme výše popsaným způsobem vlastní stanovení. Vzniklé zabarvení odpovídá 2,5 mg P/l. Porovnáním tohoto standardu s barevnou stupnicí a s ostatními zkoumanými vzorky nám proces vyhodnocení značně usnadní.
To wszystko jest z tej strony:
http://www.rataj-spk.cz/monatze/montaze.htm

GP

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
j24 Zgierz

03 paź 2005, 14:59   (#4)  

Kupiłem test JBL i teraz dopiero widzę że test Rataj jest...nazwijmy to delikatnie, mocno średni.

j24
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Zgierz

03 paź 2005, 15:19   (#5)  

GP napisał(a):Może to Ci pomoże, jeśli nie wierzysz:

Test pro stanovení fosforu (P) ve vodě
Složení:
Kolorimetrický roztok P2 - 25 ml
Standartní roztok 25 mg P/ l
Chraňte před mrazem, slunečním záření a z dosahu dětí.
Uchovávejte ve tmě!
Použití: (POMIAR)
1. Do přiložené nádobky odměříme 10 ml akvarijní vody.
2. Přidáme 10 kapek kolorimetrického roztoku P2 a promícháme.
3. Do 10 minut se zkoumaná voda žlutě zabarví.
4. Intenzitu zabarvení vyhodnotíme z přiložené barevné stupnice. Použitá metoda stanoví fosfor v rozsahu 0,0 – 5 mg P/l.
Upozornění: (SPRAWDZENIE TESTU)
Pokud nám činí srovnání zkoumané vody s barevnou stupnicí zpočátku problémy, pomůžeme si následujícím způsobem. Ze standardu 25 ml P/l odměříme injekční stříkačkou do zkumavky 1 ml a doplníme do 10 vodovodní vodou. Po té provedeme výše popsaným způsobem vlastní stanovení. Vzniklé zabarvení odpovídá 2,5 mg P/l. Porovnáním tohoto standardu s barevnou stupnicí a s ostatními zkoumanými vzorky nám proces vyhodnocení značně usnadní.
To wszystko jest z tej strony:
http://www.rataj-spk.cz/monatze/montaze.htm

wczoraj nie mogłem skumać o co chodzi, ale faktycznie możesz mieć rację, że coś jest nie tak. dzięki za oryginał tekstu. właśnie sprawdzam. dam znać. pozdrawiam.

maanba

03 paź 2005, 15:34   (#6)  

GP napisał(a):Po dodaniu 1 ppm do akwarium, test pokazuje u mnie 0.

jeżeli mogę zapytać, jak odmierzasz i z jakiego związku 1ppm fosforu? dzięki.

maanba

03 paź 2005, 20:52   (#7)  

zgadzam się z Tobą GP w kwestii pomyłki, ale jednak uważam, że dla początkujących test jako pogląd wystarczy, czyli nie uważam, że jest do 4liter. coś taniego nie może być mercedesem. dziękuję jeszcze raz za oryginalny tekst i podpowiedz coś o dozowaniu fosforu.

maanba

GP Krosno

04 paź 2005, 06:48   (#8)  

Na początek, żeby mieć jakiś pogląd to faktycznie wystarczy. Sprawdzałem wczoraj z tą załączoną próbką i 2,5 mg faktycznie dobrze pokazuje.
Fosfor podaję jako KH2PO4 - diwodorofosforan potasu. Można kupić na Allegro - poszukaj, a roztwór zrobisz korzystając ze znanego na tym forum kalkulatora Wotolda Sławińskiego.
Jaki masz w końcu poziom tego PO4? Oczywiście już przy poprawnie przeprowadzonym teście. :D

GP

04 paź 2005, 13:36   (#9)  

dzięki za odpowiedzi. poziom fosforu ciągle się zmienia, bo widać, że każda mała dawka jest szybko wchłaniana przez roślinki. teraz zgodnie z właściwie przeprowadzonym pomiarem (na szczęście przy 10 krotnie zaniżonym pomiarze wg polskiej instrukcji nie przesadziłem z P) wychodzi mi, że mam około 0,5mg/l. niby niewiele, ale nie chcę przesadzać póki nie poznam właściwych oznak funkcjonowania roślin. podałem trochę do tego potasu ze związku K2SO4 i wstrzymałem zupełnie PGC. na dzień dzisiejszy jest tak, że jeszcze nie widziałem tak szybkiego przyrostu żabienicy połaczonego z wielkością poszczególnych liści. rośliny zaczęły fotosyntezę taka jakiej nie widziałem u siebie. nawet kryptokoryny bąblują, czego nigdy nie miałem. jestem w szoku.

maanba

GP Krosno

05 paź 2005, 06:55   (#10)  

wychodzi mi, że mam około 0,5mg/l

Najciekawsze jest to że ten test przeważnie tyle pokazuje, następna wartość to 2,5 ppm, a przecież to 5x więcej. W jakim związku podajesz fosfor?
Też kiedyś nie podawałem Makro i po podaniu KH2PO4 roślinki oszalały. Nie wiem jaki masz poziom azotanów, ale zarówno potas jak i/lub fosfor mogły być pierwiastkami limitującymi pobieranie azotu i to spowodowało bardzo oczekiwany wzrost roślin. Podajesz azot?

GP

05 paź 2005, 07:16   (#11)  

ja jednak zauważam niewielkie zmiany koloru, więc polegam na tym szacowaniu. azotu nie podaję, ponieważ no3 mi ciągle powoli spada i nie muszę. wczoraj miałem 20ppm no3 lub nieco więcej. z fosforem mam problem bo nie posiadam takiego związku, żeby był tylko P, i od dwóch dni podaję rozwodniony i odstany superfosfat, ale tam jest wapń i z tego względu nie mogę przesadzić, bo twardość ogólna może podobno skoczyć w górę. a powiedz mi, jak wiesz, jak podejść do racjonalnego podawania potasu ze związku K2SO4. dzięki.

maanba

GP Krosno

05 paź 2005, 13:32   (#12)  

Jeśli chodzi o fosfor to tak jak wyżej pisałem, zamów KH2PO4.
Jeśli chodzi o Potas ze związku K2SO4 to niech się wypowiedzą mądrzejsi. Trzeba pamiętać że wprowadzamy też siarczan i podwyższamy Twardość. Osobiście podaję 10-15 ppm (2 ml) na tydzień do podmienianej wody, oprócz tego jest w TMG (na bazie Symfonii) i w KNO3.
No właśnie - jak jest z tym Potasem? TMG zawiera potas w ilości 10 g /500 ml. Jak jest zbilansowany ten nawóz skoro każdy zaleca podawanie dodatkowo "łyżeczkami"? Z symfonią wpada mi tylko 3 ppm na tydzień, a to faktycznie za mało.

GP

05 paź 2005, 22:14   (#13)  

GP napisał(a):Jeśli chodzi o fosfor to tak jak wyżej pisałem, zamów KH2PO4.

zamówię

GP napisał(a):Osobiście podaję 10-15 ppm (2 ml) na tydzień do podmienianej wody

ale jak robisz roztwór, aby wiedzieć, że 2ml to 10...15ppm?

GP napisał(a):No właśnie - jak jest z tym Potasem? TMG zawiera potas w ilości 10 g /500 ml. Jak jest zbilansowany ten nawóz skoro każdy zaleca podawanie dodatkowo "łyżeczkami"? Z symfonią wpada mi tylko 3 ppm na tydzień, a to faktycznie za mało.

będę musiał dużo czytać...

na razie dzięki.

ps. za kilka dni dam znać co dalej z tym testem Rataja na fosfor, bo jednak nie jest dobrze badać tylko 1ml wody akwariowej. ciągle myślę, że test jest mało dokładny, ale jednak można nim szacować ilość P, przy czym instrukcja jest wyjątkowo skopana..

maanba

GP Krosno

06 paź 2005, 07:18   (#14)  

ale jak robisz roztwór, aby wiedzieć, że 2ml to 10...15ppm?

Było juz o tym i pisałem wyżej. Kalkulator Witolda Sławińskiego. Masz link:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... kalkulator
bo jednak nie jest dobrze badać tylko 1ml wody akwariowej.
:?:

Albo Ty coś nie rozumiesz albo ja. Badasz przecież 10 ml wody akwariowej, a nie 1.
1 ml używasz tylko do sprawdzenia testu. Test sprawdzasz tylko raz na jakiś czas, albo w ogóle.

GP

06 paź 2005, 07:27   (#15)  

Było juz o tym i pisałem wyżej. Kalkulator Witolda Sławińskiego. Masz link:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... kalkulator

ok będę próbował i ewentualnie pytał.

Albo Ty coś nie rozumiesz albo ja. Badasz przecież 10 ml wody akwariowej, a nie 1.
1 ml używasz tylko do sprawdzenia testu. Test sprawdzasz tylko raz na jakiś czas, albo w ogóle.

nie zrozumieliśmy się, albo pokręciłem co nieco.ok. do usłyszenia.dzięki.[/quote]

maanba

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

zoolek_aquatest_no3-i-11283-1-2000.jpg

Test Zoolek NO3 - fakty i mity

mirek5566 w Nawożenie · Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 76963
Witam. Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :) Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
YouTube

Nawozy firmy 2hr Aquaristic - ATP Sky i ATP Complete

Adamsky41 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2340
Witam. Pomyślałem że przetestuje u siebie produkty Denisa Wonga czyli mineralizator Apt Sky i nawoz Apt Complete. Jezeli chodzi o mineralizator to przy ustawieniu gh na 7,5 daje on 36ppm wapnia, 10,5...
JPEG_20220204_183547_73033669761937708.jpg

Test Zoolek K

QUCHASZ w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3953
Witam, wyśle ktoś fotkę instrukcji testu Zoolek K na wysokie poziomy, bo nie pamiętam czy leje się 5ml wody z akwa i 5ml wody Ro, czy po 2,5ml. ulotka mi niestety zagineła

Test PH zoolek

Saymek w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3018
Cześć, mam problem z określeniem PH na podstawie dwóch testów od firmy Zoolek. Test pH w zakresie: 4,5-9,0 pokazuje wynik 7.5 - tu jestem pewny Test pH w zakresie: 6,0-8,0 pokazuje wynik 8< - tutaj...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1574
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Nawozy Rataj

jagoda ptak w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1683
Hej,zaczynam przygode z nawozami firmy Rataj, mam BIFLOR MASTER i FOSFOR+. Czy stosuje sie je na noc czy w dzień? Proszę o każdą opinię ôsoby które mają doswiadczenie z tymi nawozami. Z gōry bardzo dz...

Który test, No2 czy No3, wyznacza poziom azotu w wodzie?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7344
Witam Jako że z chemii w podstawówce byłem noga więc mam pytanie. Którym testem, No2 czy No3 oznacza się poziom azotu w wodzie? A może czymś innym o którym nie wiem? Prosze o pomoc.

Jaki test na potas

marcin_akwarysta w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 10431
Jaki wybrać? Zooleka? JBL? Jakiś inny? Z drugiej strony z tego co czytam to ten JBL liczy tylko wartości potasu w wodzie słodkiej do 15mg/l :( Trochę za mało. Test zooleka właśnie mi się skończył i ni...

Test JBL na PO4, brak wyniku na skali.

DamianKr w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6508
Hej, Mam szybkie pytanie, robię test JBL na PO4 i wynik mam taki jasny żółty. I tu jest problem ponieważ skala idzie od takiego białego-szarego przez odcienie jasno-niebieskiego po ciemny niebieski. ...

Linia nawozów Rataj - prośba o opinie

sergiusz1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2567
Witam, wiem że gdzieś tam na forum był poruszany temat tej lini nawozów, ale chciałbym trochę odświeżyć temacik. Chodzi mi po głowie przesiadka z soli na jakąś linię nawozów i tak właśnie spotkałem na...

Statystyki

Ten temat przegląda 488 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571013
 •  Liczba wątków: 48810
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 488 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.