Chciałbym zakupić filterek kubełkowy TetraTec Ex700 i nie wiem jak to się naprawdę sprawdza. słyszałem od sprzedawcy, że jest to naprawde dobry, łatwy w obsłudze, dobrze wykonany sprzęcik godny polecenia ale jeszcze tak do końca nie sprawdzony ze względu na to, że jest na naszym rynku dopiero od niedawna. jeśli macie taki filterek albo chociaż ex600 lub ex1200 to prosiłbym o wypowiedz na temat kubełka. Pozdrawiam:)
Ostatnio edytowano 13 lut 2007, 15:23 przez 100>P Piotr Stochmal, łącznie edytowano 1 raz
Słuchajcie no, filtr zgodnie z opinią użytkowników to solidna robota. Cena jest rewelka jak na taką wydajność i pojemność. Jakość sprzętu jest dla mnie jak najbradziej porównywalna do EHEIMa a może nawet lepsza. Start filtra to kilku(nasto) krotne nacisniecie przycisku i filtr sam zalewa sie wodą poprzez wykorzystanie zjawiska różnicy ciśnień. Pracuje cicho. Najlepszą zaletą jest chyba to (w porównaniu do serii EHEIM Classic bo nie wiem jak jest w innych), że filtr nie zapowietrza się prawie. Oczywiście nieraz wypluje troche powietrza. Najdłuższe mielenie powietrza trwało chyba 10s (z reguły to ułamek sekundy) co jest świetnym wynikiem, EHEIM jak się zapowietrzy to potrafi mielić powietrze przez kilka minut. Posiadacze wiedzą o czym pisze. Tak więc jak najbardziej polecam Tetre. Aha, jak chcesz kupić model 1200 to najpierw sie upoewnij czy Ci się zmieści pod baniakiem
Enigma a ile centymetrów poniżej akwa masz ten kubełek i jaki to jest model? bo u mnie nie będzie więcej jak 40-50cm poniżej akwa.Zastanawiam się nawet czy nie dać go na ten sam poziom co baniak bo mam miejsce. No i wkońcu jakie wkłady stosujesz w kubełku bo ja mam zamiar dokupić 1L Ehfisubstrat Pro Eheima.Chciałbym by woda była krystaliczna, wolna od wszelkich zabrudzeń, paproszków itp. No i mam zamiar dodać prefiltr.
Jak najbardziej polecam , mam Ex1200 kilka miesiecy i chwale sprzecik a co do pracy filtra to zapomnialem co to szum kubla a stoi obok akwa ze wzgledu na jego rozmiary ( nie zmiescil sie do szawki ).
Pozdrowka
Tyman
No piszcie ludzie o tym filterku Tetra Tec 1200. Cena nowego nie zwala z nóg a coraz częściej słychać pozytywne opinie na jego temat. Myślałem nad zakupem eheima ale może jednak zdecyduje sie na tetre. Jeśli ktoś go jeszcze używa to piszcie opinie
PPK napisał(a):Enigma a ile centymetrów poniżej akwa masz ten kubełek i jaki to jest model? bo u mnie nie będzie więcej jak 40-50cm poniżej akwa.Zastanawiam się nawet czy nie dać go na ten sam poziom co baniak bo mam miejsce. No i wkońcu jakie wkłady stosujesz w kubełku bo ja mam zamiar dokupić 1L Ehfisubstrat Pro Eheima.Chciałbym by woda była krystaliczna, wolna od wszelkich zabrudzeń, paproszków itp. No i mam zamiar dodać prefiltr.
Górna krawędź filtra (EX 1200) jest jakieś 13cm od baniaka jeśli chodzi o wysokośc. Ja zamieniłem tylko węgiel aktywny na ceramike EHEIMa. Do jakiego baniaka chcesz dać ten filtr
Enigma czy mógłbyś podać dokładne wymiary EX 1200? chodzi mi głoównie o wysokość. ktoś mi mówił że ma 52cm a żeby było wygodnie "manipulować" przy nim to plus jakieś 4cm. Jeśli mógłbyś to podaj wysokość.
Maver napisał(a):Enigma czy mógłbyś podać dokładne wymiary EX 1200? chodzi mi głoównie o wysokość. ktoś mi mówił że ma 52cm a żeby było wygodnie "manipulować" przy nim to plus jakieś 4cm. Jeśli mógłbyś to podaj wysokość.
52 to tak na styk i możesz nie uniknąć lekkiego załamania węzy, ja mysle ze w wysokosci tak z 55cm by sie zmiescil ale weze tez mogly by byc leciutko zagiete. Tak ja mówie, jak masz możliwość wypuszczenia węzy za szafke pod kątem to masz problem z głowy.
Maver napisał(a):węże będą szły za akwarium bo całość będzie stała na stelażu o wysokości 60cm:) więc niebędzie problemu z wężami projekt możesz zobaczyć tutaj: https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=12599
Ja mam 112L panorame. myśle, że EX 700 starczy co nie? 700L/h 4 komory filtracyjne. Jeśli naprawde tak polecacie to się skusze na ten kubelek. szkoda tylko że w sklepie zoologicznym chcą 270 zl. no ale mam na 100% pewną gwarancje. a na allegro chcą jedynie 195 zl. bez kosztów przesyki tylko, że w razie gwarancji jestem utopiony.Nie wiem co wybrać: tanie allegro bez gwarancji czy droższy sklep z gwarancją????????
PPK napisał(a):Ja mam 112L panorame. myśle, że EX 700 starczy co nie? 700L/h 4 komory filtracyjne. Jeśli naprawde tak polecacie to się skusze na ten kubelek. szkoda tylko że w sklepie zoologicznym chcą 270 zl. no ale mam na 100% pewną gwarancje. a na allegro chcą jedynie 195 zl. bez kosztów przesyki tylko, że w razie gwarancji jestem utopiony.Nie wiem co wybrać: tanie allegro bez gwarancji czy droższy sklep z gwarancją????????
Z tego co widze to masz na Allegro większość ofert z gwarancją producenta także ja bym kupował na Allegro bo cena atrakcyjna. Sam zreszta swój kupowałem na Allegro.
Enigma wiem że są tańsze ale w razie gwarancji co mam zrobić? szukać igly w stogu siana? Cala procedura wysylania do tego sprzedawcy, czekania aż filterek wróci o ile wogóle wróci spowrotem itp. a oddawaleś już na gwarancję? nie mam pojęcia jak to się odbywa. a tak pojade do zoologicznego i wymiana części.Sam kupuje na allegro i jestem zadowolony ale jakoś nie wierze w gwarancję od osoby z allegro.Pozdrawiam:)
PPK napisał(a):Enigma wiem że są tańsze ale w razie gwarancji co mam zrobić? szukać igly w stogu siana? Cala procedura wysylania do tego sprzedawcy, czekania aż filterek wróci o ile wogóle wróci spowrotem itp. a oddawaleś już na gwarancję? nie mam pojęcia jak to się odbywa. a tak pojade do zoologicznego i wymiana części.Sam kupuje na allegro i jestem zadowolony ale jakoś nie wierze w gwarancję od osoby z allegro.Pozdrawiam:)
Chwila chwila Jeśli ja mam napisane że na sprzęt jest gwarancja prodenta to jak rozumiem nikt Ci nie da żadnych części za darmo w sklepie gdzie kupiłeś tylko wyśle sprzęt do importera czyli firmy EURO-ZOO albo jeszcze dalej czyli do centrali Tetry w Melle czy Southampton. Jak sadze nikt Ci w zoologocznym części nie da. Ale nie jestem pewny także proszę osoby bardziej zaorientowane w temacie o komentarz.
Tak to właśnie wygląda. Przekonałem się o tym reklamując grzałkę w której przepaliła się spirala.Pomimo tego, że grzałki tego typu leżały na półce, sprzedawca nie chciał mi jej wymienić. Grzałka została wysłana do producenta w celu stwierdzenia faktycznych przyczyn reklamacji i czy winy za uszkodzenie produktu nie ponosi użytkownik.Cały proces trwał tydzień i na szczęście wymieniono mi ostatecznie grzałkę na nową, ale i tak musiałem kupić drugą, bo przecież czymś musiałem ogrzewać wodę przez te 7 dni. Podobna sytuacja w przypadku awarii filtra mogłaby mieć dużo poważniejsze konsekwencje, wątpię abym szybko znalazł fundusze, na drugi tymczasowy kubeł.
Pozdrawiam.
Koledzy ale mi chodzi o to, że filterek trzeba chyba wysłać do sprzedawcy a sprzedawca dopiero do producenta? jestem ciekawy jak się to tak na prawdę odbywa. Trudno dołoże te 70zł. i będe pewny, że w tym sklepie się mną jak trzeba zajmą. nie musze dostać nowego filterka, części itp. wystarczy, że będzie wszystko załatwione jak trzeba.Pozatym reklamowałem już u nich baniak i na czas reklamacji- 7dni. dostałem od nich zastępczy baniak. Po tygodniu zbiornik wymienili mi na nowiuteńki z półki. taki sklepik mi się podoba. Pozatym miałem też problem z grzałką i mi od ręki wymienili na nową.
A co do wkładów w kubełku to jakie stosujecie? Pozdrawiam:) Piotr
Piotr Baszucki w Filtracja· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2802
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg
Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
Piotr Baszucki w Filtracja· Odpowiedzi: 82 · Wyświetlenia: 58529
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
radekjab w Filtracja· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3807
Cześć
Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie".
Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
OmenLDZ w Filtracja· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 438
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
miszelhdr w Filtracja· Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 1621
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
pening270 w Filtracja· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5009
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?
Statystyki
Ten temat przegląda 200 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 200 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej