|
|
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Dzisiaj jest 22.09.2005 właśnie tego dnia Skalar składa ikrę na liściach roślinki a ja nie mogę ich odłowić bo nie wiem jak to zrobić ponadto samiec jak i samica jedzą własne potomstwo zawarte i ikrach.Problemem jest też to że nie mam osobnego zbiornika na młode ani ikry mam tylko kotnik w którym są małe platynki ok. mieśąca.Nie wiem co robić Skalary są bardzo agresywne w stosunku do innych ryb.POMOCY.........
-

QQ
●
- Ranga: Początkujący
Skalary wyjadaja uszkodzona badz nadpleslaniala ikre i nie powinny jej niszczyc jesli nie za zestresowane.
W twoim przypadku wyjsciem byloby oddzielenie szyba skalarow z ikra od pozostalych ryb. Znam przypadki udanego odchowu mlodych ale jedynie przy odlowieniu pozostalych mieszkancow akwarium - nie masz kolegi do ktorego moglbys tymczasowo przeniesc pozostale ryby ?
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Dobrana para skalarów bedzie przystępować do tarła co ok. 3 tygodnie i wtedy istnieje ryzyko, że zjedzą maluchy z poprzedniego wylęgu.
Jest sposób na to, aby rodzice nie zjadły małych - odłowić samca zaraz po tarle, pozostawiając samicę aby opiekowała się ikrą i narybkiem. W ten sposób udało mi się już kilka miotów odchować.
O pomyśle oddzielania ryb szybą w akwa też słyszałem i rzeczywiście to chyba na obecną chwilę najlepsze wyjście.
Powodzenia!
pejot
-

pejot
●
- Miasto: Warszawa
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
miałem trzy razy składaną ikrę
20.09.2005
21.10.2005
03.11.2005
i nic mi się nie wykluło  nie wim co zrobić dopiero za trzecim razem skalary pilnowały ikrę przez ok 36h bo z czasem powoli znikała.
-

QQ
●
Niestety, skalary od stuleci hodowane w akwariach zatraciły zdolnosć do opieki nad ikrą i narybkiem. Teraz to już się przekłada kawałek liścia, nad którym skalary złożyły ikrę do innego baniaka i wpuścić parę kropel akryflawiny i później należy już czekać 
Akwarystyka wciąga jak głupia..
Ostatnio edytowano 22 lis 2005, 21:57 przez Raffy, łącznie edytowano 1 raz
-

Raffy
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Gdańsk
I niby to ja piszę posty , których nie da sie zrozumieć
Z tego co napisałeś nic nie rozumię
Wiem o tym że to wina hodowców, ale mi Skalary składają ikrę na liściu lub szybie i się opiekują nią przez ok.36h
nie wiem co robić bo kiedyś przeniosłem ikrę wraz z liścien na którym się znajdowała do wiaderka z filtrem ale to nic nie pomogło a osobny zbiornik na narybek kupię dopiero jutro.
-

QQ
●
A czego nie rozumiesz  Nic nie ma w moim poprzednim poście nić do nie zrozumienia
Młode skalary wylegają się dopiero po upływie 48H., ale opisz co dokładniej się dzieje z ikrą i czemu przełożenie ikry z liściem do wiadra się nie powiodło ?
-

Raffy
●
No własnie nie wiem dlaczego nie udało się.
Cała ikra mi wymarła  a nie rozumien tego:
Raffy napisał(a):Teraz to już się przekłada kawałek liścia, nad którym skalary złożyły ikrę do innego baniaka i wpuścić parę kropel akryflawiny i później należy już czekać
Za jakiś czas będzie kolejna ikra bo samica czyściła liście no a ja nie wiem co zrobić ,
aby rzeżyło mi conajmniej 5 młodych skalarków
-

QQ
●
A jesteś pewny, że to na 100% parka ? Bo pielęgnice czasami się dobierają w pary 2 samice, zachowują się wtedy jak wzorowa para, ale ikry bedą niezapłodnione, i może jest to powód do gnicia ikr ?
Chodziło mi o to, że jak następnym razem skalary się wytrą i złożą ikrę na jakimś liściu roślinki, ucinasz taki listek i wrzucasz do innego baniaka i wpuszczasz parę kropel przeciw pleśnieniu ikry 
-

Raffy
●
Powiązane tematy
Jak w temacie z jakimi rybami można trzymać skalary ? Akwarium standard 240 l . Z góry dziękuję za odpowiedzi
witam któryś raz rzędu moje skalary składaj ikrę pytanko to para czy dwie samiczki czy coś z tego będzie ?
witam
Zrobiłem ostatnio restart 720 litowego Akwarium. Dobrałem obsadę typowo pod skalary.
Cel tego postu to odmiana barwna BLUE SMOKEY & PINOY - nakręciłem film w którym prezentują się właśnie ...
Wymyśliłem i nawet zamówiłem sobie krewetki amano ale mam w akwarium skalary.
Zeżrą?
Witam mam takie pytanie posiadam akwa 240l i skalary plywaja cały czas pod powierzchnią wody reszta rybek plywa normalnie w akwarium chodzi napowietrzacz filtr ultramax 2000 z deszczownia może ktoś wi...
Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20
Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość
Mam 20 neonów czerwonych
6 żałowników
3 piskorki
10 ampularii
5 kiryskó...
Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20
Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość
Mam 20 neonów czerwonych
6 żałowników
3 piskorki
10 ampularii
5 kiryskó...
Witam. Mam w planach przesiadkę z akwarium 112l na 300l (120x50x50). W nowym akwarium chciałbym trzymać tylko skalary jednego rodzaju. Jako aranżację chciałbym odtworzyć las. Oczywiście zdaję sobie sp...
Witajcie,
Mój zbiornik to 260 litrów.
Temperatura zbiornika 27 stopni
Co kilka dni przeprowadzam testy wody - paskowe. Wszystko jest w normie.
Akwarium ma z 4 miesiące.
Podmianę robię średnio co...
Czyściły, czyściły ...i wyczyściły :D . Od paru dni skalary coś tam grzebały na liściu, kreciły się tam i z powrotem...coś tam knuły, ale jeszcze nie wiedziałem o co im chodzi. Ale jak dziś zobaczyłem...
|
|