Co polecacie jako nawóz do żwiru do nowego zbiornika? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Co polecacie jako nawóz do żwiru do nowego zbiornika?

Liczba wyświetleń: 1737·Odpowiedzi: 6
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
haiaw Baniakowo
witam,
Co polecacie jako nawóz do żwiru do nowego zbiornika? Może nie najdroższe, ale żeby roślinki rosły ładnie
zbiornik ma dno 120x40cm

haiaw
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Baniakowo

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

14 wrz 2005, 18:42   (#2)  

initial stiks (drozsze), glina (latwo dostepna),kulki pod korzenie (kupisz gotowe w sklepie zoo) albo spacjalne podloze dal roslin na samo dno przykrytw warstwa zwyklego zwiru , ja stosuje gline i kulki i jest ok ;) ,a i mozna tez kupic tabletki , roznych firm :) , pozdrawiam

tetra
Ranga: Początkujący

RAFIK BIAŁYSTOK

15 wrz 2005, 15:13   (#3)  

Ja proponuje LATERYT - rewelacyjne nawozik.
Również mozesz użyć zwykłej wysuszonej i pokruszonej gliny,a na to torf(firmy FILTUS-granulat),nastepnie żwirek.

RAFIK
Ranga: Poznaje temat

Miasto: BIAŁYSTOK

Waldek Wrocław

16 wrz 2005, 08:15   (#4)  

Przy kopaniu zwykłej gliny najważniejsze jest, aby nie zawierała ona ziemi ani substancji organicznych (przy zanieczyszczeniu ziemią pojawia się plaga glonów). Czerwony kolor najczęściej świadczy o obecności żelaza. Zbyt tłusta glina też nie jest najlepsza. Po dodaniu gliny zaraz na początku użytkowania przy pracach porządkowych może pojawiać się zmętnienie. Po dłuższym okresie użytkowania glina w akwarium ma tendencję do zbijania się, co w akwariach słabo oświetlonych prowadzi do powstawania stref beztlenowych. W akwariach dobrze oświetlonych, czasami prowadzi do rozwoju glonów. Czasami zaraz po włożeniu gliny możemy traktować ją jako nawóz, później jednak ona wyjaławia się i głównym jej zadaniem jest funkcja buforowa (tj osłabia zmiany w składzie chemicznym wody w krótkich okresach czasu).
Pozdrowienia
Waldek

Waldek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

RAFIK BIAŁYSTOK

16 wrz 2005, 10:47   (#5)  

Waldek :!:
Ze wszystkim sie z toba zgadzam poza tymi strefami beztlenowymi.Chodzi o to,że jak glina jest umieszczona na samiuskim dnie a nie gdzieś miedzy poszczególnymi warstawmi podłoża to warstw beztlenowych NIE BEDZIE :!:
Jak wspomniałeś glina po pewnym czasie zbije sie i jak jest na samiuskim spodzie podłoża to niczym niezagraża.

RAFIK

Waldek Wrocław

16 wrz 2005, 13:59   (#6)  

Napisałem, że strefy beztlenowe będą się tworzyć w akwarium słabo oświetlonym i zbicie się gliny tylko pogorszy sprawę. Jeśli damy glinę na dno to strefy beztlenowe wytworzą się w warstwie gliny (o ile jest ona gruba). W akwarium słabo oświetlonym w ogóle wystrzegamy się podłoży zbyt drobnych (piasku i gliny). W akwariach dobrze oświetlonych strefy całkiem beztlenowe raczej się nie wytworzą, a ograniczona ilość tlenu w podłożu czasami jest tu korzystna (procesy redukcyjne zwiększające przystępność minerałów i lepsze wykorzystanie nawozów podawanych do podłoża), a czasami niekorzystna (redukcja azotanów do jonu amonowego)
Pozdrowienia
Waldek

Waldek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
RAFIK BIAŁYSTOK

16 wrz 2005, 17:03   (#7)  

Świeta racja Waldku :!:

RAFIK

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Bez tytułu.jpg

Pomoc w założeniu nowego akwarium

EmWuj w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 19874
Cześć, Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
GEN-X-1.jpg

Nowość Yokuchi GEN X - nawóz all in one

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3163
GEN-X-1.jpg Informacja od producenta: Gen X to nowatorski nawóz łączący kluczowe makro- i mikroelementy w jednej butelce, który znacząco ułatwia pielęgnację roślin akwariowych. Opracowany na bazie...
Rich-Solution-1200x630-px.jpg

Qualdrop Rich Solution - nowy nawóz ze stajni QualDrop

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1496
Rich-Solution-1200x630-px.jpg Do gamy nawozów QualDrop trafił preparat Rich Solution: ich Solution to preparat makroelementowy zawierający łatwo przyswajalne formy azotu i fosforu. Jest przeznaczo...
IMG_20230329_191619.jpg

Jaki nawóz do akwarium ze sporą obsadą ryb.

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8570
Witam. Mam akwarium 73L ze sporą obsadą ryb gdzie mam dość wysokie No3=25 i Po4=2. Podaje vimi all in one codziennie 7ml, ono jakos szczególnie nie zwieksza No3 i Po4 ale wydaje mi się ze powinienem z...
E8374B1D-3948-4D1A-9BE0-CFB591A27D5A.jpeg

Start zbiornika 112 l

djluki w Nawożenie · Odpowiedzi: 39 · Wyświetlenia: 17693
Witam startuje zbiornik 112 l i mam kilka pytań odnośnie nawożenia. Ale zacznijmy od opisu 112 l na piasku bazaltowym i pod rośliny kulki gt, zalany woda ro zmineralizowana solami Mg-30 Ca-12 Oświe...

Start nowego akwa + Saechem Stability + Purigen

kinga tajmer w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4927
Hej, cześć i czołem! To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :) Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam. Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...

Jak dozować nawóz

wojtalkow w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7687
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie. W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...

Nawóz ogólny bez azotu i fosforu

TenOdTego w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4184
Szukając w internetach z asortymentu nawozów ogólnych bez N i P znalazłem następujące: Tropica Premium Nutrition Microbe-Lift Plants Green Easy-Life ProFito Aqua Art Planta Gainer Classic Azotu mam ...

siarczan miedzi jako antyglon

Hultaj w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2624
Rozmawiając ze starymi akwarystami zasygnalizowano mi takie rozwiązanie. Jeden z produktów antyglonowych pewnej firmy ma podejrzanie niebieską barwę - wniskuję z tego że przynajmniej jeden ze skłądnik...

Cytrynian potasu lub glukonian potasu, jako nawóz potasowy?

pgalko w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6390
Czy ktoś stosuje do nawożenia akwarium? Czy jest bezpieczny? Kupiłem czysty cytrynian potasu ze sklepu chemicznego, ale nie znam proporcji, jeśli można go używać z powodzeniem do uzupełniania niedobor...

Statystyki

Ten temat przegląda 910 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 910 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.