|
|
Dezorientacja testem Sery na PO4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Właśnie zrobiłem doświadczenie, porównując 2 wyniki pomiaru testem Sery na PO4. Ponieważ jeden test powoli zaczynał mi się kończyć, kupiłem drugi - identyczny. Wykonałem jednak 2 pomiary: starym testem i nowym (obydwa mają nie przekroczoną datę ważności). W starym tescie jest plastikowa probówka do której w/g instrukcji należy nalac 20ml badanej wody a następnie 6 kropel 1 odczynnika, 6 kropel drugiego i łyżeczkę tego proszku z małej fiolki. Według instrukcji w nowym teście należy nalać 10ml badanej wody i reszta tak samo jak w starym. Z tym że, nowy test zawiera szklaną probówkę. Okazało się, że stary test daje wynik 0,25 ppm PO4 a drugi 0,5 ppm ! Któremu ufać ???
W akwarium jest wszystko OK, rośliny prawie wyłażą z akwarium i co tydzień muszę robić przycinkę. Dość szybko rosną nawet Alternatery Reineckii (mam chyba z 8 sztuk) a ich łodygi maja juz chyba z 7mm średnicy. Jako źródło PO4 stosuję PG Macro ok. 2,5 ml dziennie od ok. 1,5 miesiąca. W sumie pełna liniia PG i woda z filtra RO. Których testów na PO4 używacie ?
-

kekon7
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
kekon7 napisał(a):Właśnie zrobiłem doświadczenie, porównując 2 wyniki pomiaru testem Sery na PO4. Ponieważ jeden test powoli zaczynał mi się kończyć, kupiłem drugi - identyczny. Wykonałem jednak 2 pomiary: starym testem i nowym (obydwa mają nie przekroczoną datę ważności). W starym tescie jest plastikowa probówka do której w/g instrukcji należy nalac 20ml badanej wody a następnie 6 kropel 1 odczynnika, 6 kropel drugiego i łyżeczkę tego proszku z małej fiolki. Według instrukcji w nowym teście należy nalać 10ml badanej wody i reszta tak samo jak w starym. Z tym że, nowy test zawiera szklaną probówkę. Okazało się, że stary test daje wynik 0,25 ppm PO4 a drugi 0,5 ppm ! Któremu ufać ??? W akwarium jest wszystko OK, rośliny prawie wyłażą z akwarium i co tydzień muszę robić przycinkę. Dość szybko rosną nawet Alternatery Reineckii (mam chyba z 8 sztuk) a ich łodygi maja juz chyba z 7mm średnicy. Jako źródło PO4 stosuję PG Macro ok. 2,5 ml dziennie od ok. 1,5 miesiąca. W sumie pełna liniia PG i woda z filtra RO. Których testów na PO4 używacie ?
Sera w pewnym momencie zmianiała swój produkt. Zmiany polegały na zamiania buteleczki do robienia testów z plastikowej na szklana i zmianie opakowania tubki z odczynnikiem w proszku. Jak sądze, nie były to zmiany czysto kosmetyczne. Przypuszczam, żę odczynnik w proszku został w jakiś sposób zmodyfikowany.
Pozatym czy nie było tak że np. probówki dodałeś odczynników w płynie ze strago testu a proszku z nowego lub coś w tym stylu?
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
Na pewno nie pomyliłem odczynników. Podobne numery dzieją się też np. z testem NO3 firmy Zoolek. Często trudno odróżnić kolory patrząc na skalę barwną. Kolor zmienia się w zależności od kąta patrzenia i intensywności oświetlenia słonecznego w pomieszczeniu.
-

kekon7
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
kekon7 napisał(a):Na pewno nie pomyliłem odczynników. Podobne numery dzieją się też np. z testem NO3 firmy Zoolek. Często trudno odróżnić kolory patrząc na skalę barwną. Kolor zmienia się w zależności od kąta patrzenia i intensywności oświetlenia słonecznego w pomieszczeniu.
Odczyty powinno sie przeprowadzać w świetle dziennym ale bez jego bezpośrednego kontaktu. Wtedy nie ma możliwości błednej interpretacji wyników.
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
Też miałem stary test Sery...pokazywał ok 2 ppm po4 w wodzie a w akwa jakby deficyt tego pierwiastka. Test nie miał jeszcze przekroczonej daty ważności. Ta sama woda zbadana w laboratorium 0,01ppm. Kupiłem nowy...po jakimś czasie gdy pokazywał dużo fosforanów przez jakiś czas...zacząlem w niego wątpić. Znów sprawdziłem w laboratorium
tym razem test barwa prawie 2ppm ale trochę jaśniejsza a w labie 1,5. Stwierdziłem że jest ok. - dawałem próbki tyle co pisali w instrukcji w starym 20 a w nowym 10ml. Teraz przez jakiś czas będę ufał ...nowemu testowi
Pozdrawiam
-
ja
●
enigma napisał(a):Odczyty powinno sie przeprowadzać w świetle dziennym ale bez jego bezpośrednego kontaktu. Wtedy nie ma możliwości błednej interpretacji wyników.
Popieram, tylko i wyłącznie w dzień, bez jakiegokolwiek światla sztucznego. Gorzej będzie w zimie przeprowadzić test po południu Których testów na PO4 używacie ?
Dołączę się do pytania. Ja używam Rataja. Niby w próbkach testowych i wodzie dest. wychodzi dobrze, ale jakoś nie mam do niego zaufania. Pierwsza podziałka to 0,5, następna 2,5, więc rozrzut ogromny (czeski film  ). Brakuje wąskiej skali w niskich zawartościach badanego pierwiastka, ale to chyba problem wielu testów. Do tego producent (Importer) dalej załącza błędnie przetłumaczoną instrukcję. Pisaliśmy o tym juz dawno temu i dalej nic. Importer dalej nic sobie z tego nie robi. Zadzwoniłbym do firmy RATAJ ,ale po czesku to się nie dogadam  Wg instrukcji w próbce 9/10 to woda dest., więc pewnie wszyscy mają poziom P=0, później duże dawki fosforu, a test dalej 0, no i tragedia w akwarium.
-

GP
●
- Miasto: Krosno
Jestes pewien z tymi kroplami? ja mam nowy test na PO4 sery i mam na 10ml 6 kropel jednego i drugiego odczynnika.
6kropel na 20ml oni zalecaja przy wodzie metnej,wtedy bierzesz 10ml z akwarium i 10ml destylowanej i wtedy ma 20ml.
P.S. Sorry,dobrze napisales to ja zle przeczytalem  Takze powyzsze juz nie aktualne, moderator moze skasowac 
Pozdrawiam Borys
-

Borys
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Warszawa
-
kekon7 napisał(a):Właśnie zrobiłem doświadczenie, porównując 2 wyniki pomiaru testem Sery na PO4. Ponieważ jeden test powoli zaczynał mi się kończyć, kupiłem drugi - identyczny. Wykonałem jednak 2 pomiary: starym testem i nowym (obydwa mają nie przekroczoną datę ważności). W starym tescie jest plastikowa probówka do której w/g instrukcji należy nalac 20ml badanej wody a następnie 6 kropel 1 odczynnika, 6 kropel drugiego i łyżeczkę tego proszku z małej fiolki. Według instrukcji w nowym teście należy nalać 10ml badanej wody i reszta tak samo jak w starym. Z tym że, nowy test zawiera szklaną probówkę. Okazało się, że stary test daje wynik 0,25 ppm PO4 a drugi 0,5 ppm ! Któremu ufać ???
Oba testy pokazują dokładnie to samo  Pozostaje kwestia błedu w instrukcji (tłumaczenie?).
-

Tomasz Bauer.
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
GP napisał(a):enigma napisał(a):Odczyty powinno sie przeprowadzać w świetle dziennym ale bez jego bezpośrednego kontaktu. Wtedy nie ma możliwości błednej interpretacji wyników.
Popieram, tylko i wyłącznie w dzień, bez jakiegokolwiek światla sztucznego. Gorzej będzie w zimie przeprowadzić test po południu Których testów na PO4 używacie ?
Dołączę się do pytania. Ja używam Rataja. Niby w próbkach testowych i wodzie dest. wychodzi dobrze, ale jakoś nie mam do niego zaufania. Pierwsza podziałka to 0,5, następna 2,5, więc rozrzut ogromny (czeski film  ). Brakuje wąskiej skali w niskich zawartościach badanego pierwiastka, ale to chyba problem wielu testów. Do tego producent (Importer) dalej załącza błędnie przetłumaczoną instrukcję. Pisaliśmy o tym juz dawno temu i dalej nic. Importer dalej nic sobie z tego nie robi. Zadzwoniłbym do firmy RATAJ ,ale po czesku to się nie dogadam  Wg instrukcji w próbce 9/10 to woda dest., więc pewnie wszyscy mają poziom P=0, później duże dawki fosforu, a test dalej 0, no i tragedia w akwarium.
Też go mam, wyniki są średniodokładne ale jakąś orientacje dają. Chyba źle przetłumaczony - ja leję 5ml badanej wody i daję 5kropli odczynnika.
-

j24
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Zgierz
Oba testy pokazują dokładnie to samo  Pozostaje kwestia błedu w instrukcji (tłumaczenie?).
Tłumaczenie jest raczej dobre. W każdej wersji językowej widnieją te same liczby.
-

kekon7
●
Powiązane tematy
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Cześć,
mam pytanie co do zależności pomiędzy PO4 a nitkami. Otóż od dłuższego czasu zmagam się właśnie z tym niemiłym problemem i nie potrafię znaleźć przyczyny.
Kilka info o akwarium:
30l, oświetle...
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
Witam Wszystkich.
Chyba od października ubiegłego roku jestem posiadaczem 200 litrowego akwarium, chciałem aby było było roślinne i jest. Akwarystą jestem od lat , ale zawsze było to malawi. Wszystko...
Witam forumowiczów,
Jestem początkujący akwarystą, założyłem akwarium 77 l,wymiary 60x35x35, na podłożu aktywnym yokuchi jiban soil w rogu piach. Start akwarium to 2.02.2023.Zastosowany filtr to Aquae...
Witam.
Moje akwarium to 72L z mocnym oświetleniem Led pod rośliny. W akwarium nawoze co2 z butli wysokociśnieniowej , Tropica specjalised nutrition 5 pompniec przy podmienianie na tydzień ( 12L RO z...
Cześć!
Mam pewien problem z akwarium w biurze. Akwarium wystartowane około 2 miesiące temu na aktywnym podłożu ADA.
Od około miesiąca miałem problemy z glonami nitkowatymi z które od około tygodnia...
Witam, jakiś doświadczony hodowca roślin wodnych jest wstanie powiedzieć mi dlaczego wszyscy mówią, aby lać No3 i Po4 w stosunku 10:1? za każdym razem kiedy tak robię woda na koniec tygodnia (przed po...
Witam,
Ktoś z Was nawozi akwarium tytułowym nawozem?
Nie wiem jak dozować, na opakowaniu napisano jedynie, że "10 ml na 100L podnosi fosfor o 0,4ml/L". Ale jak często go stosować? Trzeba tes...
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia.
W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...
|
|