neonki>>>>>co sie dzieje?? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

neonki>>>>>co sie dzieje??

Liczba wyświetleń: 3682·Odpowiedzi: 5
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
pkalan Warszawa

09 wrz 2005, 21:30 neonki>>>>>co sie dzieje??  (#1)  

witam wszystkich,mam zbiornik 250l a w nim 50 neonow inessa,pare otoskow i kosiarek.oswietlenie 4x30W noi w dzien dochodzi do 30'C neonki siedza wszystkie przy dnie i wogole nie wyplywaja w srodkowa ani gorna czesc zdbiornika. po zgaszeniui swiatla plywaja prawie ze przy lustrze wody :!: co moze byc przyczyna :?: a moze ma tak byc :?: z gory dzieki za posty. pozdrawiam

pkalan
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

Tomasz Bauer. Warszawa

10 wrz 2005, 21:30   (#2)  

Sądzę, że powodem jest zbyt wysoka temperatura ( w dzień przy lustrze zapewne jeszcze wyższa niż 30 st.), w nocy brak tlenu w wodzie :(
Pozdrawiam :-)
Tomek B.
jestem też na https://wawarium.pl

Tomasz Bauer.
Ranga: Poznaje temat

pkalan Warszawa

11 wrz 2005, 09:23   (#3)  

mam termometr ustawiony troszke po nizej lustra wody.a woda jest caly czas natleniana wiec nie powinno im brakowac. a temperatury nie zbije gdy sa takie upaly.wrzucalem kostki lodu ale to nic nie daje.

pkalan

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Fuego Gdańsk
Wentylatorek od komputera ustawiony nad samą wodą i kierujący strumień powietrza w wodę. BARDZO SKUTECZNIE obniżiy temperaturę wody. Jedyny minus to spory ubytek wody w wyniku parowania (ale dzięki temu chłodzi)

pozdrawiam
Fuego

Fuego

Miasto: Gdańsk

pkalan Warszawa

11 wrz 2005, 10:52   (#5)  

aha,pomysle jak by to zamontowac a mam jeszcze pytanie czy nenoki od takiej temp. nie padna?? i co jest dobre na slimaki bo zacynaja mnie troche draznic. chcialbym wpuscic ze 3-4 bocje wspaniale.

pkalan

Berger Warszawa
Fuego napisał(a):Jedyny minus to spory ubytek wody w wyniku parowania
pozdrawiam

Zamiast pełnej podmiany jest tylko dolewanie :)
Absolute beginner

Berger
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_20250805_143746.jpg

Co się dzieje z bojownikiem...?

Valeska w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5852
Witam wszystkich, od 3 tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką bojownika hmkp gigant. Od tygodnia mniej szczęśliwą, bo zaczęła go toczyć jakaś choroba, której nie za bardzo jestem w stanie zidentyfikowa...
image.jpg

Czemu brzanki chowaja sie za roslinami?

igor123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3201
Brznaki chowjaa sie za roslinami prawie wcale nie plywaja po akwairum jaka jest tego przyczyna?
IMG_20220226_185012.jpg

Ryby się podiadają

krystian bilawa w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 6039
Witam od niedawna widzę że ryby się podjadają w akwarium wysyłam też zdjecie i proszę powiedzieć co mam zrobić i jaka ryby może to być nie pamiętam jak one się nazywają.

Zebry zrobiły się płochliwe

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4814
Witam, przepraszam z góry że zakładam kolejny wątek ale jest on o innym problemie, Otóż mam 300 litrowe akwarium a w nim stadko pielęgnic zebra. Jako światło miałem do tej pory belke led 46 watt. Obe...

Znam przyczyne śmierci ryb. Jednak zostały kiryski ale się s

pewien_akwarysta w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2569
Witam. Dzisiaj domyśliłam się czemu padły mi ryby. Jednak kirysy zostały, ale z nerwów ich nie zauważyłam, pochowały się. Myślałam że ryb niema. Wyrwałam rośliny które mączył krasnal i zaniedbałam pod...

Białe ruszające się niteczki na szybie

anna wilk w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6736
Witam, problem jak w temacie i nie wiem co z tym zrobić :) . Pojawiły się kilka dni po wpuszczeniu krewetek, są bardzo malutkie i jak człowiek się przyjrzy delikatnie się poruszają. Na dole link do ...

Bojownik udławił się krewetką

Marduk666 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2416
Mój bojownik udławił się dzisiaj krewetką, próbowałem pomóc rybce, ale mi się nie udało. Mieliście kiedyś taki przypadek z jakąś rybą? Co robić w takich sytuacjach?

Samica gupika zatrzymuje się

emilion123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2750
Witam. Gnębi mnie następujące pytanie: Co się dzieje z moją samicą gupika? Często bądź czasami podpływa do filtra i się przy nim zatrzymuje. Na ogół potrafi pokładać się na dnie lub zatrzymywać przy r...

Jak rozpoznać że poród się zbliża

HLEBEK292 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8931
Witam, ostatnio kupiłem kilka samic gupika. pan w sklepie powiedział , że jedna jest w ciąży. S amica ma duży brzuch i ciemne plamy nad odbytem , ale nie wiem ile czasu jest już w ciąży i kiedy mam j...

Molinezja nie może utrzymać się w poziomie

Skalmar w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2058
Moja ryba Molinezja nie może utrzymać się w poziomie przechyla się albo na boki albo głową w dół ale pływa. Ostatnio zauważyłem że nie pływała po akwarium tylko siedziała na dnie a gdy podchodzilem do...

Statystyki

Ten temat przegląda 178 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570975
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 178 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.