co myślicie o tym nawozie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

co myślicie o tym nawozie

Liczba wyświetleń: 798·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
dylus grudziądz

04 wrz 2005, 17:25 co myślicie o tym nawozie  (#1)  

jak w temacie wyszperałem coś takiego http://www.tropical.com.pl/POL/rosliny/bioflorin.html czy warto czy dać sobie na luz potrzebne jest mi coś do nawożenia akwa a nie wiem co

dylus
Ranga: Stały bywalec

Miasto: grudziądz

Ruzam GŁOGÓW

05 wrz 2005, 08:52   (#2)  

witaj
jak pewnie wielokrotnie czytales na tym forum stosunek NPK w uprawie roslin akwariuowych powinien odpowiednio wynosic 10:1:20, czyli ten nawoz to tak raczej srednio sie nadaje :wink:,
jest wiele sposobow nawozenia uogolniajac:
mikro - np. PGC (AquaArt) ,
makro, - j.w. lub KNO3, KH2PO4, K2SO4, MgSO4 * 7H2O + kalkulator W.Sławińskiego
co2, 15-30 ppm
potrzebne jest jeszcze swiatlo (0,5 w/l moze byc na początek :wink:), i dobra filtracja

powodzenia
pozdrawiam robert

Ruzam
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: GŁOGÓW

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

1.jpg

Akwarium na nawozie ogólnym Vimi

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 14982
Postanowiłem postawić zbiornik na nawozach VImi. Naturalne czy krajobrazowe na dziko jak widać [emoji3] Vimi Reminamin Vimi all in One Vimi all in Red Akwarium nie jest jakieś super także zrozumiem ...
IMG_20220914_163122.jpg

Nawozy Ferka (Balance-N - azot) czy mogę tylko tym nawozić?

pezet40 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4885
Dzień dobry. Proszę o pomoc doświadczonych akwarystów: Stan obecny: Akwarium 125l od 18 miesięcy. Podłoże z ziemi oraz na to źwir czarny. Obsada ryb duża, roślin mało. Nie nawożę niczym. Bardzo dob...

Jak to jest z tym nawożeniem

daniel barycki w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2589
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia? Czy może składniki powin...

EI na podłożu H.E.L.P Co z tym fosforem?

JackDaniels732 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2843
Cześć. Od restartu minęły już jakieś 2 miesiące. Akwarium po pierwszym miesiącu było nawożone dość delikatnie. Chciałem przejść na EI, bo ewidentnie pojawiają się braki i glony. Z glonami (wata zielon...

Konserwanty w nawozie MIKRO

tejotel w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1628
Cześć, przestawiam się właśnie z CSM+B na INTERMAG Mikro Plus. Przygotowałem porcję na 6 tygodni (10ml Mikro i 6g Chelatu Fe 13% i 240 ml wody dest.). I nie wiem tylko jak konserwować taki nawóz. C...

Co myślicie o takim składzie chemicznym kranówki?

Krzysztof Radziszewski w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 3642
Wiele osób zadaje pytanie na forum o skład chemiczny i zastosowanie wody kranowej w naszych akwariach. Dziś to ja chciałbym zapytać was o opinię na ten temat. Mam nadzieję, że wszystko będzie czytelne...

Po co magnez w nawozie jeśli używam mineralizatora RO?

Tromo w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2506
Witam, Zamierzam zaczać nawozić solami i w zwiazku z tym mam pewne pytanie: czy jeśli podmieniam wodę RO i leję mineralozator, jest potrzebna dodatkowa suplementacja MgSO4? Szukam i szukam i nie mogę...

Potas w nawozie

mar1977 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2508
Witam Nie za bardzo wiedziałem jak zatytułować posta ale już wyjaśniam. Szukam gotowego nawozu do akwarium roślinnego który zawiera min ilość potasu. Mam problem ze Popalonymi stożkami u 'amanii' pod...

Nawozy na próbę - co myślicie?

chozi w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 906
Cześć wszystkim Forumowiczom! Mam pytanie dotyczące doboru nawożenia do mojej 100l kostki (50x50x40), która będzie bardzo mocno obsadzona roślinami (startuję w przyszłym tygodniu). Co sądzicie o tych...

Co sądzicie o tym nawozie?

awatar555 w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5617
Co sądzicie o nawozie symfonia złota + K + Fe ? Skład: K,Mg,N,S,C,O,B,Co,Fe,Mn,Mo,Zn,Cu,Fe,E202,E300. Dawkowanie: 1ml/60l dziennie Przygotowanie: zawartość torebki (75g) rozpuścić w 600ml wody ...

Statystyki

Ten temat przegląda 420 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570950
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 419 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.