Obumierające stożki wzrostu moczarki - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Obumierające stożki wzrostu moczarki

Liczba wyświetleń: 2340·Odpowiedzi: 8
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
GP Krosno
Obumierające stożki wzrostu moczarki - czy to jest niedobór azotu czy potasu? Inne rośliny: żabienica ma małe i poskręcane liście, rotala indica również małe młode liście oraz wyrastające długie korzenie.
Jeśli chodzi o parametry:
pH - 7.2
kH - 8
gH - 11
NO3 - przez ostatnie 2 tygodnie było ok. 20 ppm, ale źle wykonywałem test RATAJA
PO4 - ok. 0,5
Podawałem większe ilości PO4 i dopiero po podaniu siarczanu potasu azot spadł do 0. Niestety wyniki testów sa marne i za bardzo nie mogę na nich polegać, dlatego prosze szanowne grono forumowiczów o rady na podstawie mojego opisu.
Jeszcze dodam, że nawożenie: Symfonia Złota + Fe + K2SO4 (2,75 ml/dzień), NPK w miarę potrzeby (dobrze byłoby podawać codziennie, a nie skokowo, a nie jak zobacze duże zmiany, tylko nie wiem ile). Oświetlenie 4x30W: 2x840, 1xAquarelle, 1xFluora.
Zmiany w kondycji roślin nastąpiły głównie po polepszeniu rozpuszczania CO2 (Zaczęło im po prostu czegoś brakować)

GP
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Krosno

GP napisał(a):NO3 - przez ostatnie 2 tygodnie było ok. 20 ppm, ale źle wykonywałem test RATAJA
PO4 - ok. 0,5
Podawałem większe ilości PO4 i dopiero po podaniu siarczanu potasu azot spadł do 0.
Zmiany w kondycji roślin nastąpiły głównie po polepszeniu rozpuszczania CO2 (Zaczęło im po prostu czegoś brakować)

Witam
Sam sobie odpowiedziałeś,czego brakuje :wink:
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

GP Krosno
Jacek Pawłowski napisał(a):Sam sobie odpowiedziałeś,czego brakuje :wink:

Niby jasne, ale czy niedobór siarczanu potasu może powodować obumieranie stożków wzrostu i małe, karłowate, poskręcane liście. Słyszałem, że raczej nadmiar K2SO4 powoduje "palenie" stożków wzrostu.

Razem z Symfonią w 250 ml rozpuszczone jest 10 g K2SO4. Dozując 20 ml na tydzień wychodzi nie więcej jak 3 ppm. Niby to mało, bo norma to 15-25 ppm, ale z drugiej strony jest to nawóz sporządzony zgodnie z TMG. Coś tu nie rozumiem :?

GP

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
GP napisał(a):Niby jasne, ale czy niedobór siarczanu potasu może powodować obumieranie stożków wzrostu i małe, karłowate, poskręcane liście. Słyszałem, że raczej nadmiar K2SO4 powoduje "palenie" stożków wzrostu.
Coś tu nie rozumiem :?

Witam
Tak źle zrozumiałeś(przeczytałeś) a zaznaczyłem tłustą czcionką,wiec jeszcze raz : azot spadł do zera i tu szukałbym problemu ze wzrostem roslin.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski

GP Krosno

02 wrz 2005, 11:31   (#5)  

Teraz jasne. :)
Rozumowałem tak: brak potasu "trzymał" wysoki poziom azotu, po dodaniu K2SO4 poziom azotu spadł do 0 i dlatego myślałem, że był właśnie niedobów potasu.
Oczywiste jest że podałem od razu azot, ale może mam braki obydwu: N i K?
Przy szybko rosnących roślinach typu moczarka, Ludwigia repens, Nurzaniec, zmiany w makro sa bardzo dynamiczne i niestety trudno utrzymac stabilne warunki. Po dużych wzrostach tych roślin, zawsze mam jakieś zachamowanie, po czym z powrotem nastepuje stabilizacja.
Czy ilości Potasu jakie podaję razem z Symfonią oraz w KNO3 ( ok. 2 x 5 ppm na tydzień) są wystarczające, czy jest to za mało? Wiem że niektórzy podają nawet 25 ppm tygodniowo. Pytam o Potas bo niestety nie mamy testów, a tylko liczymy ile wlewamy do akwa.

PS. Gratuluję strony www, wydrukowałem sobie parę artykułów na weekend, to się trochę poduczę, szczególnie z aranżacji zbiornika, bo mam mały bałagan z roślinkami :D

GP

02 wrz 2005, 13:26   (#6)  

GP napisał(a):Przy szybko rosnących roślinach typu moczarka, Ludwigia repens, Nurzaniec, zmiany w makro sa bardzo dynamiczne i niestety trudno utrzymac stabilne warunki. Po dużych wzrostach tych roślin, zawsze mam jakieś zachamowanie, po czym z powrotem nastepuje stabilizacja.

Czy stabilizacja nastepuje po podmianie wody w akwarium ?Czy jest to woda z RO czy kranówa?
GP napisał(a):Czy ilości Potasu jakie podaję razem z Symfonią oraz w KNO3 ( ok. 2 x 5 ppm na tydzień) są wystarczające, czy jest to za mało? Wiem że niektórzy podają nawet 25 ppm tygodniowo. Pytam o Potas bo niestety nie mamy testów, a tylko liczymy ile wlewamy do akwa.

Ja w swoim akwa podaje codziennie po 5ml PG Macro,kiedyś podawałem co drugi dzień ale okazało się to niewystraczajace.Nie wiem ile podaje z tym nawozem azotu,fosforu i potasu,bo jest to tajemnica producenta.Tak więc masz o wiele lepiej ,bo możesz obliczyć ile podajesz makro do akwa.
Niestety nie ma testów akwarystycznych na potas.
GP napisał(a):PS. Gratuluję strony www

Dzięki :)
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski

GP Krosno

02 wrz 2005, 14:21   (#7)  

Jacek Pawłowski napisał(a):Czy stabilizacja nastepuje po podmianie wody w akwarium ?Czy jest to woda z RO czy kranówa?

Tak - stabilizacja nastepuje po podmianie wody. Rośliny mocną bąblują, później bąbelkowanie jest coraz słabsze. Jest to kranówa.
Podmieniam 40 l. na tydzień.

GP

02 wrz 2005, 16:39   (#8)  

GP napisał(a):Tak - stabilizacja nastepuje po podmianie wody. Rośliny mocną bąblują, później bąbelkowanie jest coraz słabsze. Jest to kranówa.
Podmieniam 40 l. na tydzień.

Witam
Polecam ten artykuł,może dokładnie czytajac i patrząc na swoje rośliny znajdziesz przyczynę:
https://roslinyakwariowe.pl/art.php?go=48
Musisz się zastanowic dokładnie co ostanio do akwarium dodałeś w jakich ilościach i wykluczyć nadmiar lub niedobór fosforu,azotu,potasu a moze to będzie całkiem inna przyczyna(może nie makro tylko mikro?).
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski

GP Krosno

02 wrz 2005, 19:22   (#9)  

Dzięki, czytam ten wątek co jakiś czas, bo dobrze jest wracać do podstawowych lektur, żeby przypomnieć sobie podstawowe zasady nawożenia, o których się jednak często zapomina. Od lektury do praktyki jest jednak baarrdzooo daleko i niestety muszę na razie opierać się na testach.
Przed chwilą sprawdzałem poziom NO3 i jest =0, PO4 = 0,5.
Trzeci z kolei dzień podaję 5 ppm NO3 i po pomiarze jest zero. Roślinki są chyba bardzo wygłodniałe.
Po ok. 5 godz. od włączenia światła, rośliny nieźle bąblują, więc jest chyba dobrze, ostatnio podmieniana woda była 5 dni temu.
Mam tylko nadzieję że test Rataja jest dobry (z załączoną próbką wychodzi dobrze). Przez miesiąc wykonywałem go źle i wskazywał nadmiar azotu (pewnie było odwrotnie). Potwierdzają się święte słowa, że zły pomiar (lub źle wykonywany) jest gorszy niż żaden.Czekam na test ZOOLEKA - podobno jest bardziej wiarygodny i ma chyba lepszą skalę. U mnie skala zaczyna się od 10 ppm więc o pomyłki nie trudno.
Pozdrawiam
Grzegorz

GP

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20220226_181338.jpg

Stożki wzrostu

QUCHASZ w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3683
Witam, akwarium HT na ziemi, ma ponad miesiąc, bardzo ładnie wystartowało bez żadnych glonów, rośliny rosły bardzo szybko ale rotala nanjenshan i vietnam mają dziwne stożki wzrostu takie oklapnięte ja...
1.png

Kręcone stożki - neverending story

lukaszcirut w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7364
Cześć. Mam problem ze stożkami na wielu roślinach. Parametry z dzisiaj: Ca = 35 ppm Mg = 12 ppm GH = 7.7 K = 23ppm No3 = 10ppm PO4 = 0.5 ppm Fe = 0 ppm Podłoże master soil, zbiornik 112L - juwel, ośw...
YouTube

Blokada wzrostu roślin?

Anonim 4156 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 9342
Akwa 120 litrów i CO2 z butli. Co tydzień podmiana 20 l wody RO, co 3 tygodnie - 30 litrów RO. Od kilku tygodni utrzymuje mi się stały poziom NO3 (10-20 mg/l), K - 15 mg/l. Fosfór w pożądanym zakresie...
20150125_095526.jpg

Rośliny brak wzrostu, rozpuszczają się

MartynaStr w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8954
1. Wymiary akwarium (120 x 40 x 50) 2. Moc i rodzaj oświetlenia (0,7W/l, rodzaj światła: T5/ 3x54W T5- 2x Aqua nowa white plant 1x SYLVANIA GROLUX) 10godz/24godz 3. Podłoże, ziemia ogrodowa, 2-3 cm. ...

Braki Mikro ? Białe stożki ?

puszek225 w Nawożenie · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 13086
Witam serdecznie, niestety nie jestem mocny w nawozeniu akwarium mam od 2 tyg. Oświetlenie 2x 24w Grolux i 6500K od 14-20 Podloze Platinium Soil Ponizej załaczam zdjęcia z roślinami którym liscie na...

Spalone/wywinięte stożki rotalii

koplek w Nawożenie · Odpowiedzi: 89 · Wyświetlenia: 41093
Witam Nigdy nie miałem problemu z rotalą sp. green do momentu kiedy zacząłem dawkować K2SO4. Nawożę PG macro i po dodawaniu siarczanu potasu zauważyłem dość mocno spalone stożki. Wraz z dodatkowym na...

Zdeformowane stożki wzrostu

Arkadiusz_16 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 13129
Akwarium 180l Nawożę CO2 Podłoże ziemia ogrodowa + kulki gliniano-torfowe Symfonia złota 10ml dziennie + potas Oświetlenie 84W świetlóki + 20W LED KH 5 GH 10 pH 6,9 Na niektórych roślinach przede wsz...

Mega babelkowanie roslin,brak wzrostu.

Sauron w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2806
Witam. Moje akwarium: 240l Podłoże dennerle scaper's soil Oświetlenie pawer led 80W Filtracja Fluval 406 Instalacja co2+kontroler pH Nawożę,fosfor,potas,żelazo,magnez,mikro (od 3 dni) azotu od jakieg...

Brak wzrostu roślin, dlaczego?

Bartek1984 w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 8235
Witam, problem polega na tym, że rośliny mają niby wszystko a nie rosną. Totalna wegetacja, jeśli już jest jakiś przyrost to jakiś 1cm na tydzień. Oto parametry: -112litrów -3x18W od 9 do 19 -eheim 2...

Białe górne stożki roślin

zdzisio w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1829
Witam. Od jakiegoś czasu zaobserwowałem ze u większości roślin górne części roślin są białe lub białawe, choć dolne partie mają łądny kolor. Moje pytanie czym to może być spowodowane

Statystyki

Ten temat przegląda 477 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 477 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.