Gwaltownie poszukuje zaworu wąz-wlot do filtra do Pennplax`a cascade 1200(kubelkowy).moj zawor sie....rozpadl.pisze tutaj ku przestrodze dla tych ktorzy takie filry maja.po prostu tak sie moze stac.nie wiem jak jest rozwiazane to w filtrach innych firm ale w moim to jest tak ze waz jest podpinany do zaworu ktory mozna zakrecac i odkrecac i potem ten zawor jest przykrecany do samego kubla i w sytuacji kiedy trzeba czyscic filtr zakrecamy zawory i mozna kubel wyjac a woda z akwa sie nie leje.no i wlasnie ten "sprytny" zawor szlag jasny i NIESPODZIEWANY trafil.wymienialam wklady i po podlaczeniu kiedy puscilam wode i wlaczylam zasilanie cos zaczelo kapac...pomyslalam ze to moja wina bo zle dokrecilam.poprawilam a tu jeszcze bardziej cieknie.w koncu sie rozpadlo mi w rekach.a ja mam 450-tke.i teraz amen bo zostalam bez filtra.nowego nie kupie.na wymiane nie mam a w sklepach w moim miescie pani mi powiedziala ze takie czesci oni kupuja w hurtowni ktora aktualnie jest zamknieta i bedzie otwarta po urlopach we wrzesniu.to bylo tydzien temu.narazie akwarium zyje.ryby tez.pozostaly mi podmiany wody ale mulek juz na dnie sie robi

Ale jest tez plus: nitki zanikly :O
jakby ktos z Was mial na zbyciu taki zawor to ja chce!!wydaje mi sie ze z "mniejszych" modeli tez by pasowalo.
proponowali mi jeszcze sklejenie tego starego zaworu ale kto da mi gwarancje ze sie to nie rozszczelni??mozna sie domyslic ile czasu zajeloby przepompowanie takiej ilosci wody z akwarium na mieszkanie...swoja droga lepiej nie myslec co by bylo jakby ten zawor sie rozlecial w innych okolicznosciach np. w trakcie mojego urlopu a nie przy czyszczeniu.
Nadmieniam ze jestem na 100 procent pewna ze to nie moja wina ze tak sie stalo bo zawsze majstrowalam przy nim z najwyzsza uwaga, zawory i polaczenia sprawdzalam az do znudzenia,nigdy nie dokrecalam na "chama" a zreszta nie musialam bo na gwincie chodzilo leciutko.Nie twierdze tez ze to wada wszystkich filtrow tej firmy wiec nie jest moim celem zla reklama ani straszenie.ja mialam pecha.
jakbyscie mieli jakies propozycje co teraz albo wiedzieli gdzie mozna taki zawor kupic bez gratisa w postaci nowego filtra to wielkie dzieki.