Wielki kłopot z Microsomium ! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wielki kłopot z Microsomium !

Liczba wyświetleń: 1681·Odpowiedzi: 2
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

31 lip 2005, 20:06 Wielki kłopot z Microsomium !  (#1)  

witam .
Mam drobny problem z Microsorium, wcale nie rośnie a nawet się powoli rozpada. Kupiłem je jakies 2-3 mieś. temu i nic ani niedrgnie.Inne rośliny rosną zdrowo.
Mój baniak;
120 dł*50 wys*40szer
dwie świetlówki Power glo- 11h
dwa halogeny 8W- 8h
Filtracja zew. ok.300l/h i wew . fan2 AQuela
nawozy:Sera Florenna, PG clasic
Rośliny
C .Ciliata
C.Wendeta(gren)
C Wendeta(red)
C.Crispatula
C.Afansis
Anubias nana
Anubias beketi
nurzaniec

Do tego korzenie : dębowe, jeśionowe ,mangrowiec, łączniejakieś 15-20kg
Wodę podmieniam co tydzień 25%;i nawet śię nie rozjaśni cały czas bursztyn.

berkoz
Ranga: Poznaje temat

02 sie 2005, 10:12   (#2)  

IMO korzenie barwią wodę. Czy je gotowałeś? Jak długo? Czy barwiły wtedy wodę?
Co do Microsorium, to jak ono rośnie? Jeśli w podłożu, to na pewno zgnije - musi być przywiązane do korzenia lub kamienia, by kłącze nie było przysypane.

Aktinidia

02 sie 2005, 21:15   (#3)  

Kozenie sa w tym akwarium4 lata najstarsze,i 8 mieś najnowsze.Najpierw mocze je w beczce na ogrodzie 6 mieś do roku.Potem dwa tygodnie solanki,i dwie godziny gotowania.Ten sposób daje dobre rezultaty, nigdy nie było wypadków.Reszta roślin czuje się swietnie (tzn. dobry wygląd i wzrost).A bursztynowa woda jest w tym akw.od zawsze. Microzorium rośnie przymocowanedo kożeni ,tak w połowie wysokościakwarium

berkoz
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

Wielki powrót ADA Amazonia II

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3860
amazonia-2.jpg Firma ADA wprowadziła na nowo do oferty podłoże ADA Amazonia II. Aqua Soil-Amazonia II is made of 100% fine natural black soil (material is different from AQUA SOIL - AMAZONIA), thi...

Kłopot z roślinami ;/

Damol w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1457
[/b]Witam :lol: Mam problem z rośliną którą dostałem od kolegi 2 m-ce temu podczas gdy pojawia się nowy liść wszystko jest ok pięknie rośnie lecz gdy osiągnie pełne wymiary zaczyna się zawijać w t...

Statystyki

Ten temat przegląda 1166 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570930
 •  Liczba wątków: 48792
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1166 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.