TETRA CompleteSubstrate - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

TETRA CompleteSubstrate

Liczba wyświetleń: 2561·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
TristaNeo Gorzów Wlkp.

16 lip 2005, 18:17 TETRA CompleteSubstrate  (#1)  

Akwarium stoi już 5 tydzień. Wszystko się powoli stabilizuje, glony już praktycznie są w odwrocie. Zostały niedobitki. Jako podłoże użyłem TETRA CompleteSubstrate. Zbiornik jest mocno zarośnięty roślinami. Na ulotce od podłoża jest napisane że nie powinno się dodatkowo nawozić gdyż podłoże długoterminowo zapewnia odpowiednie składniki odżywcze dla roślin. Zauważyłem jednak że zaczynają pojawiać się pierwsze oznaki braku niektórych mikroelementów. W związku z tym ma pytanie do użytkowników tego produktu czy stosujecie inne nawozy? Ja zastanwiam się raczej nad rozpoczęciem nawożenia przy pomocy serii PG PRO.
Obrazek

TristaNeo
Ranga: Początkujący

Miasto: Gorzów Wlkp.

16 lip 2005, 18:32 Re: TETRA CompleteSubstrate  (#2)  

TristaNeo napisał(a):Akwarium stoi już 5 tydzień. Wszystko się powoli stabilizuje, glony już praktycznie są w odwrocie. Zostały niedobitki. Jako podłoże użyłem TETRA CompleteSubstrate. Zbiornik jest mocno zarośnięty roślinami. Na ulotce od podłoża jest napisane że nie powinno się dodatkowo nawozić gdyż podłoże długoterminowo zapewnia odpowiednie składniki odżywcze dla roślin.

Witam
Ja stosowałem podobny nawóz "Sery" tylko,że w ulotce Sery jest napisane,że ten nawóz jest na pierwszy miesiąc(jeżeli dobrze pamietam). Przy okazji radzę uważać z przesadzaniem roślin,jeżeli zbyt dużo nawozu dostanie się do wody- plaga glonów murowana -przetestowane na własnym akwa :wink:
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

17 lip 2005, 09:33   (#3)  

Witam !
Ja stosuje w moim akwa podłoże TETRA Complete Substrate i na mojej ulotce pisze, że dodatkowo należy stosować inne produkty Tetra tj:
- TETRA Plant CO2 Optimat
- TETRA Plant Crypto
- TETRA PlantaMin

Pdłoże TETRA Complete Substrate wolno wydziela związki odżywcze dla roślin (wg przedstawiciela TETRA na śląsku podłoże jest aktywne około 12 miesięcy). Jednak należy pamiętać, że niektóre rośliny pobierają więcej związków z wody niż z podłoża, więc może dlatego występują objawy niedoborów.

Pozdrawiam,
numer gg: 5548394

Łukasz Thiede
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Bytom

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Robert Kandora

20 lip 2006, 13:47   (#4)  

Witam - przy okazji tematu "TETRA Complete Substrate" - ile powinno się tego zastosować na akwawium 112 l? Nie chciałnym tego dać ani za dużo ani za mało. Z tego co wiem to powinno się to przysypać zwykłym żwirkiem - czy tak?

Robert Kandora

Maciejewski Maciek Gorzów Wlkp.

20 lip 2006, 20:17   (#5)  

Ja obecnie mam podłoże nawiezione "TETRA Complete Substrate" i równoczesnie używam serii PG PRO (woda z RO). Bardzo dobre wyniki, problem z glonami prawie nie istnieje. Glony pojawiają sie tylko w śladowych ilościach.

Maciejewski Maciek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Gorzów Wlkp.

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG20240829204547.jpg

Tetra Vital - dodałem i pojawiły się glony

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3860
Hej Tak to jest jak jest dobrze a człowiek chce lepiej. Dodałem jedną nakrętkę Tetra Vital na Moje 64 litry. Stało się zielono na kamieniach od glona. Otoski mają co skrobać z kamieni. Poniżej opis ...
YouTube

Recenzja Testów paskowych Tetra 6in1 + aplikacja mobilna

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3881
Znalazłem taką recenzję, przygotowaną przez "ambasadora", materiału nie oceniam, po prostu wklejam, może ktoś będzie chciał zobaczyć aplikację na "na żywo".
YouTube

Film: Tetra - aplikacja do badania parametrów wody

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 7760
Zapraszamy do obejrzenia filmu prezentującego wykorzystanie aplikacji Tetra na smartfony, służacej do prawidłowego odczytu i interpretacji wyniku testów akwarystycznych... Czytaj więcej »

Tetra CO2 Plus

mmagik123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 17186
Witam, Dzisiaj na stronie sklepu natrafiłem na CO2 w płynie. https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tetra-plus-250ml-p-20913.html?osCsid=6df84e45f95e8 A teraz pytanie do was : Jak się sprawdza w waszych...

Data przydatności Tetra CO2

limak.s w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4915
Witam. Zakupiłem test kropelkowy firmy TETRA na zawartość CO2 w wodzie i mam podejrzenia, że jest on przeterminowany ponieważ nie wskazuje zupełnie żadnego stężenia niezależnie od ilości wlanego odczy...

Aquart czy Tetra PlanaMin - które lepiej używać?

krystez w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 2539
Witajcie. Mam pytanie odnośnie nawozów. Które lepiej używać ? Aqua-art czy tetra plantamin?

Tetra PlantaMin - standardowy nawóz do roślin

zulix w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 19002
Dzięki uprzejmości przedstawiciela firmy Tetra wpadł mi w ręce nawóz Tetra Plantamin, który zdecydowałem się bezpłatnie pomęczyć dla rozwinięcia wiedzy własnej, dla satysfakcji a może też dlatego aby ...

Poszukiwane instrukcje w j. polskim do Testów wody - TETRA

Gość w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 2826
Witam W moim posiadaniu znalazł się zestaw testów TetraTec AnalySet. W zestawie znajdują się testy: - pH - KH - GH - NH3/NH4+ - NO2 - NO3 - O2 - CO2 Jest tylko jeden problem. Instrukcje...

Aqua art czy tetra?

Artek59 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1167
Witam tak jak w temacie postu chciałbym spytać czym lepiej nawozic, preparatami firmy aqua art czy tetra obecnie nawoze easy life pro fito kaliumpotasium i ferro ale chciałbym spróbować coś tańszego....

Akwarium 60L>Tetra Plant Optimat czy Nutrafin CO2 SYSTEM

IcEk w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2342
Witam Mam pytanie który z tych zestawów (Tetra Plant Optimat czy Nutrafin CO2 SYSTEM) polecacie mi do akwarium 60L Oczywiście wiem bimbrownia była by najlepsza ale jak narazie nie stac mnie na taki...

Statystyki

Ten temat przegląda 308 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 308 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.