Kolumna filtracyjna - pytanie
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zbadałem ostatnio u siebie w akwarium wodę i okazało się, że mam problem. Tww wynosiło 8 a Two 13 Ph nie mierzyłem żeby nie popsuć sobie całkiem humoru.
Chcę zbudować sobie kolumnę filtracyjną (bo na filtr RO narazie mnie nie stać), tylko zastanowiła mnie jedna rzecz. Czy nie można było by węgla, torfu i filtraxu, które normalnie wsadziłbym do kolumny umieścić w filtrze zewnętrznym i cały czas przez to filtrować wody. Nie wiem co by się wtedy stało z wodą.
Może ktoś już takie coś przerabiał. Za rady i podpowiedzi będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
-

Piotr Demczuk
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Łęczna (ok Lublina)
Twardości bardzo przyjemne, więc nie ma się czym martwić. Zmierz ph to może nie będzie potrzeby budowania takiej kolumny. Zależy jeszcze jakie ryby trzymasz. Jeśli będziesz chciał projekt kolumny to daj znać. Sam taką budowałem.
-
matijasz
●
- Miasto: Kozienice
Mam skalary i gurami. Jeśli możesz to udostępnij projekt tej kolumny.
Pozdrawiam
-

Piotr Demczuk
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Sorry, ale zapomniałem o tym poście.
-
matijasz
●
Ładna kolumna, tylko nie używaj dla niej nazwy "filtr RO" gdyż proces odwróconej osmozy w niej nie zachodzi.
-

Paweł
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
To jest artykuł enigmy  Ja mam bardzo podobną. Myśle, że enigma się nie obrazi, ze zamieściłem tutaj jego projekt.
-
matijasz
●
Dzięki. Fajny filterek. Jeszcze tylko pytanie. Czy wodę zmiękczoną przez ten filtr musisz mieszać z kranową czy wlewasz ją od razu do zbiornika?
Pozdrawiam
-

Piotr Demczuk
●
Zależy od wkładu i przepuszczanej przez niego wody. Woda z kolumny wychodzi mi o ph4,5 i KH i GH 0 więc musze mieszać z kranovitem.
-
matijasz
●
Witam,mam pytanko jaka jest wysokość kolumny i ile wlewasz wody oraz jaka jest predkość przepływu(jak jest przykręcony kranik)???
-
Bambo
●
- Ranga: Poznaje temat
Paweł napisał(a):Ładna kolumna, tylko nie używaj dla niej nazwy "filtr RO" gdyż proces odwróconej osmozy w niej nie zachodzi.
Fakt, dzięki że zwróciłeś uwagę bo sam nawet się nie zaorientowałem że użyłem tam tego zwrotu  Swoją dorgą to jakie to były piękne czasy jak używałem ten kolumny 
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
enigma , rozumiem że teraz masz już filtr RO  ehh , u mnie woda strasznie twarda , ale cóż narazie kaski na RO sie nie ma 
-
maciekplastek
●
maciekplastek napisał(a):enigma , rozumiem że teraz masz już filtr RO  ehh , u mnie woda strasznie twarda , ale cóż narazie kaski na RO sie nie ma 
Tak, mam już RO. Nie widze jednak sensu kupować RO jak ktoś ma jeden maly baniak w domu chyba że ktoś już podchodzi do tego bardzo profesjonalnie no i ma duzo kasy. Na takiej kolumnie i SZ utrzymywalem ten baniak i muszę poiwedzieć że było bardzo przyjemnie

Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
Powiązane tematy
Witam szanowna akwa brać!
Powiem krótko, dwa lata nie miałem zbiornika i teraz przyszedł czas na założenie. Baniak 240L + Skylight L + Biomaster 600.
Wypadłem trochę z tematów i chciałbym się dowiedz...
Witam,
Czy wie ktoś do czego służy to ustawienie?
Pozdrawiam
Zdjecie poniżej : IMG_20200408_173155.jpg
Witam,
Mieszkam w Belgii i ostatnio kupiem okazyjnie uzywane akwarium 450L marki Aquatlantis z filtem biobox. Teraz okazyjnie kupuje nowego hypermaxa i mam pytanie jakie media do niego polecacie ??? ...
Ponieważ na wiosnę zamierzam kupić akwarium Aquael Glossy 100, czyli pojemność 215 l wcześniej chcę zakupić filtr kubełkowy Unimax 500.
Aktualnie mam Unimax 150, który filtruje akwarium 112 l, kolega ...
Cześć, mam pytanie czy ktoś spotkał się z problemem w tym filtrze który polega na tym, że kiedy poprzechylam go na boki w celu odpowietrzenia np. po czyszczeniu prefiltra to czasami z rury wydobywa si...
Witam,
Posiadam kaskadę Resun streamax 450, chodzi sobie w baniaku 30l.
Media filtracyjne jakie były w komplecie jakoś mnie nie przekonały. Niebieska ramka z dziurami i kartridż ze śladową ilością wę...
Jaka najlepsza wata filtracyjna?
Witam,
mam pytanie, które być może wielu rozbawi jednak nie mam doświadczenia z kubełkami po za filtrem JBL, z którym takiego problemu nie było.
Otóż filtr Hydor Prime 20 działa sobie już kilka godzi...
Dzień dobry,
Nabyłem dodatkowy baniak 30L, zestaw Aquael Shrimp Set Smart 2 (albo jakoś tak podobnie), w którym zamierzam hodować albo parkę bojowników, albo stadko razbor galaxy, albo parkę proporcz...
Szukam dobrego kubełka do akwarium 60L. Będzie to mój pierwszy kubełek, jestem grubo poschizowany opowieściami o kubełkach które wypompowują wodę z akwarium na podłogę. Będę wdzięczny za dementi.
Akw...
|
|