|
|
marnieją roślinki nie wiem dlaczego
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
od kilku dni zaczęły mi marnieć roślinki w liściach zrobiły się otwory dziwna sprawa bo wcześniej wszystkie rosły ok mam kilka odmian echinodorusa , kryptokoryny lutea one naj mniej zmarniały Hygrophila też ma otwory oprucz tego gubi liście podobnie ludwigia podmieniam wodę raz na tydzień w ilości ok 30l akwa ma ok 150l naświetlane ok 11 godzin świetl 2x18w osram fluora,1x18w osram biolux,1x18w philips 18tld 830 proszę opomoc
p.s akwa nawożone
-

dylus
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: grudziądz
Witaj mam podobny problem,moze nasza woda  tez jestem z Grudziadza.Jednak przeczytałem tu gdzies na forum ,ze zbrojniki potrafią dokonać takich "cudów"tzn.mogą niszczyc roslinki, ja zacząłem ich pilnowac.Pozdrawiam.
-
Jewel_Quest
●
ja bym stawial na brak potasu w wodzie. jak w zabienicach, robia sie dziurki w starszych lisciach, a mlode maja takie poladowane brzegi, i sa mniejsze, slabiej rosna to jet to brak potasu
-
adam1004a
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Gorzów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witaj w jaki sposób zwiekszyć ilosc potasu w zbiorniku 
-
Jewel_Quest
●
Siarczan potasu (dostepny w sklepach ogrodniczych i chemicznych) lub rozwazniej - kompleksowym nawozem makroelementowym (lub posrednim - np. pg classic).
Ale z siarczanem zawsze mozesz poeksperymentowac - wyjdzie o wiele taniej jesli tylko o ten niedobor chodzi.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
klasyczny NPK bym raczej odradzal, szczegolnie jak jest duza obsada rybek. kup w ogrodniczym siarczan magnezu i wsyp pol lyzeczki do herbaty na 100l i obserwuj, jesli po tygodniu nic to nie da, to daj jeszcze pol i obserwacja. jesli nic sie nie zmieni to szukaj innego winnego. u mnie potas zawsze pomagal na wzrost. z tego co czytalem to reguluje otwarcie aparatow szparkowych u roslin wyzyszch, i odpowiada za regulacje kanalow jonowych. u ludzi potas jest w kazdej komorce 140mmol/l nie wiem jak jest z roslinami slodkowodnymi. zreszta bardzo ciekawe do czego sluzy potas w roslinkach. moze ktos wie ma link chetnie poczytam
-
adam1004a
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Gorzów
adam1004a napisał(a):klasyczny NPK bym raczej odradzal, szczegolnie jak jest duza obsada rybek. kup w ogrodniczym siarczan magnezu i wsyp pol lyzeczki do herbaty na 100l i obserwuj, jesli po tygodniu nic to nie da, to daj jeszcze pol i obserwacja. jesli nic sie nie zmieni to szukaj innego winnego. u mnie potas zawsze pomagal na wzrost. z tego co czytalem to reguluje otwarcie aparatow szparkowych u roslin wyzyszch, i odpowiada za regulacje kanalow jonowych. u ludzi potas jest w kazdej komorce 140mmol/l nie wiem jak jest z roslinami slodkowodnymi. zreszta bardzo ciekawe do czego sluzy potas w roslinkach. moze ktos wie ma link chetnie poczytam
to dla ciebie http://serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34140,1711883.html 
-

dylus
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: grudziądz
adam1004a napisał(a): siarczan magnezu i wsyp pol lyzeczki do herbaty na 100l
Siarczan potasu czy magnezu 
-

GP
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Krosno
Powiązane tematy
Cześć
Ciekawostka dlaczego woda różni się parametrami od tych podanych w wodociągach. To ma też przełożenie dla naszych zbiorników.
Witam forumowiczów,
Jestem początkujący akwarystą, założyłem akwarium 77 l,wymiary 60x35x35, na podłożu aktywnym yokuchi jiban soil w rogu piach. Start akwarium to 2.02.2023.Zastosowany filtr to Aquae...
Zapraszam do obejrzenia, udziału w ankiecie i dyskusji.
Fajnie omówione najważniejsze kwestie związane z twardością wody.
Zapraszam do poczytania artykułów na blogu dr Łukasza Kaczmarka:
https://wod...
Witam,
Jestem początkującym akwarystą, mam problem z zielonymi palmami na liściach np. anubias ale również na roślinach czerwonych. Testuję wodę na no3 ( ok 20) i po4 ( ok 0,5).
Azotu nie mogę zbić f...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Witam wszystkich mam akwa od 4 miesięcy w wodzie kranowej mam bardzo dużo żelaza i roślinki mi padały więc dałem filtr ro + demi. Woda po nim tsi 003 po mineralizacji 114 roślinki piękne rosną rybkom ...
Witam pisałem już na forum https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/technika/nawozenie-roslin/jak-rozgryzc-nawozenie-w-akwarium-50l-gupikarium-77811.html w sprawie nawożenia w akwa 50l gdzie było zarzucon...
Witam, mam pewien dylemat. Mianowicie posiadam zbiornik o pojemności 3,5tys litrów, gęsto porośnięty generalnie mało wymagającymi roślinami z Ameryk, głównie południowej, takich jak różne odmiany i ga...
|
|