Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
witam mam akwarium 74L filtr wewnetrzny stary senior plus, chcę wymienić na jakiś kaskadowy zeby był cichy i wydajny proszę o radę oczywiśćie w miarę niedrogi.
-
gonia
●
Proponuje poszukac na Alegro,mozesz kupic nawet cos uzywanego.
-
Bambo
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecam kaskady Aquaela - ciche i wydajne. W Lublinie najprawdopodobniej najtaniej sprzedają je w nowootwartym sklepie zoo-wędk. przy Leclercu na Turystycznej. FZN-1 kosztuje tam 64 zł z groszami, a FZN-2 - 70zł. Dla porównania ceny FZN-2 w innych lubelskich sklepach: Tesco i Zoo-Hit - 95zł, Łabędzia - 85zł ... Na Allegro FZN-1 chodzi po ok. 52zł, a FZN-2 po ok. 58zł.
Sam niedawno kupiłem FZN-2 (63zł, przy okazji w Wawie), więc znam te ceny.
Na forach pl.rec.akwarium i www.akwarystyka.com.pl znajdziesz dużo opisów, jak przygotować FZN-a do dobrej, wydajnej pracy.
Udanych zakupów!
-
cjb
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
gonia napisał(a):a może kupić FZN-3
FZN-3 IMHO jest za duży do Twojego akwa (74L). Chyba, że planujesz w przyszłości wymienić swoje akwa na większe, powyżej 200L.
Oczywiście, koniecznie sprawdź sobie fizyczne rozmiary tych kaskad.
-
cjb
●
mam pytanie filtr ma pracować 24H a napowietrzacz ile.czy moje swietlówki philips aquarellee 3x15W na 74L wysokość zbiornika 45cm mogą powodować zieloną wode mam nadzieję ze nie bo przerobiłem dopiero obudowę z jednej świetlówki na trzy.
-
gonia
●
gonia napisał(a):mam pytanie filtr ma pracować 24H a napowietrzacz ile
Przy kaskadzie nie potrzebujesz w ogóle napowietrzacza. Kaskada sama świetnie napowietrza wodę! gonia napisał(a):czy moje swietlówki philips aquarellee 3x15W na 74L wysokość zbiornika 45cm mogą powodować zieloną wode mam nadzieję ze nie bo przerobiłem dopiero obudowę z jednej świetlówki na trzy.
IMHO po zmianie oświetlenia z 15 na 45 wat zrób tak, aby powoli (przez min. tydzień) dochodzić do tych 45W, aby zapobiec nagłemu wysypowi glonów i aby "przyzwyczaić" rośliny do nowego oświetlenia. Przy okazji masz możliwość kontrolowania, jak coraz więcej światła wpływa na rośliny i warunki w akwa.
Docelowo mając 3 świetlówki możesz ostatecznie stworzyć warunki zbliżone do naturalnych - rano i wieczorem mniej światła, w południe max. Przykładowo: 1. świetlówka świeci w godz. 10:00-22:00. 2. 12:00-20:00. 3. 14:30-17:30 (czyli w tym czasie świecą wszystkie trzy).
-
cjb
●
zbiornik wystartował od początku bo przy 15W nic prawie nie chciało wyrosnąc,tylko kryptokoryna.wodę mam zieloną czy to się ustabilizuje,bo załamie się jezeli te kosztowne przeróbki poszły na marne.
-
gonia
●
gonia napisał(a):wodę mam zieloną czy to się ustabilizuje,bo załamie się jezeli te kosztowne przeróbki poszły na marne.
Na zieloną wodę powinno pomóc całkowite zaciemnienie akwa - przykryj jakimś nieprzezroczystym materiałem na 2-4 dni.
-
cjb
●
A ja polecam AquaClear 150, a lepiej 200. Cichutki, mam 1,5 roku, nic się nie działo. Mam w nim ceramikę i gąbki (łatwo je wyjąć i wypłukać).
-

j24
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Zgierz
gonia napisał(a):a światło wyłączyć
Na tym właśnie polega zaciemnienie - zero światła 
-
cjb
●
a czy woda moze sama dojść do siebie znaczy wyklarować
-
gonia
●
gonia napisał(a):a czy woda moze sama dojść do siebie znaczy wyklarować
Lepiej zaciemnić akwa.
-
cjb
●
dobra zrobię zaciemnienie a ryby karmic,czy jak woda bedzie czysta to po odsłonieniu znów się zazieleni czy nie.
Ostatnio edytowano 26 lip 2005, 11:02 przez gonia, łącznie edytowano 1 raz
-
gonia
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
gonia napisał(a):a ryby karmic
Tak, ale ograniczając do minimum liczbę odsłon.
-
cjb
●
Zdecydowanie polecam filr Aquaclear 150 z Hagena.Jest to nie drogi, ale bardzo solidny filtr sprawdzony od lat, w wielu akwariach.Bardzo prosta konstrukcja, ułatwia jego czyszczenie,dużo miejsca na wkłady i świetna porowata gąbka doskonale radząca sobie z zanieczyszczeniami stałymi. Kształt filtra jest prostokątny przez co łatwiej będzie Ci wyciąć otwór w obudowie.No i na koniec jest to fitr niezawodny,firma ma zresztą podobną renomę jak Eheim, jest tylko tańsza.
Pozdrawiam.
-

Robcio
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódź
Powiązane tematy
Hej
Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael. ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg
Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
Potrzebuję jakiś filtr do akwarium 40l. Od jakiegoś czasu mam problem z glonami z testu wychodzą podwyższone azotyny. Obsada krewetki i bojownik.
Cześć
Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie".
Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium z pielęgnicami. Do mierzenia temperatury w wodzie używałem dwa termometry sery. Jeden szklany precyzyjny sery(taki żólty cienki) i drugi naklejany jako pasek na ze...
Witam,
Jak filtr zewnetrzny polecilibyscie do kostki 50x50x50?
Pozdrawiam,
Robert
|
|