|
|
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam wszystkich!!!
Mam pytanko,czy jeżeli podłącze węża z butli CO2 do wejścia filtra zewnętrznego to gaz będzie się dobrze rozpuszczał?bo mi się wydaje że tak,bąble mają dosyć długą drogę do rozpuszczenia się ale czy filtr się nie będzie zapowietrzał?.Czy ktoś to praktykował?No i wkońcu czy jest to skuteczne? chodzi mi o pełne wykorzystanie gazu bez strat.
pozdrawiam
-

wolus
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Paczków
Skuteczne to moze być to aż za bardzo i trzeba uważac. Bardzo możliwe ze co jakiś czas filtr będzie sie zapowietrzeał i pracował głośniej.
-

Maciejewski Maciek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Gorzów Wlkp.
woluś napisał(a):Witam wszystkich!!! Mam pytanko,czy jeżeli podłącze węża z butli CO2 do wejścia filtra zewnętrznego to gaz będzie się dobrze rozpuszczał?bo mi się wydaje że tak,bąble mają dosyć długą drogę do rozpuszczenia się ale czy filtr się nie będzie zapowietrzał?.Czy ktoś to praktykował?No i wkońcu czy jest to skuteczne? chodzi mi o pełne wykorzystanie gazu bez strat.
pozdrawiam
Skuteczność będzie spora ale filtr może się łatwo zapowietrzyć.
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Czyli co radzicie?do tej pory korzystałem do rozpuszczania reactora membramowego aqua medic i powiem szczerze nie zadowalał mnie,zbiornik 280l brutto
-

wolus
●
Bezpieczniej będzie jakbyś zastosował jakiś dyfuzor. Jest na rynku spory wybór, moze jakiś szklany firmy resun (modne ostatnio są).
-

Maciejewski Maciek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Gorzów Wlkp.
woluś napisał(a):Czyli co radzicie?do tej pory korzystałem do rozpuszczania reactora membramowego aqua medic i powiem szczerze nie zadowalał mnie,zbiornik 280l brutto
Witam
A zastosowałeś moją radę ,aby go odwrotnie podlączyć ? Ja tak mam i jest super
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... highlight=
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Ja podaję CO2 na wlot do fluvala MSF i nie ma żadnego problemu. Zaraz po otwarciu się zaworu magnetycznego (sterowanie lajonem) słychać lekko jak filtr mieli gaz ale po chwili przestaje. Mi to nie przeszkadza.
Z kolei jak próbowałem zrobić coś podobnego przy pomocy fluvala 303 nie było już tak kolorowo. Filtr wyraźnie huczał. Widać zależy to od konstrukcji kubełka.
Myślałem też żeby zrobić coś na kształt reaktora montowanego na wlocie do filtra. W rurce PCV chciałem zamknąć kostkę lipową. Tak małe bąbelki nie mają prawa uszkodzić wirnika. Plan jest dalej do zrealizowania ale jakoś ostatnio kompletnie nie mam czasu 
-
RedBaron
●
Ogólnie plan jest dobry ,ja ostatnio takie coś zrobiłem .
Skleiłem coś na kształt prostokąta z przegrodami ,które były wypełnione biobalami,a na samym dole tego urządzonka była zamontowana kostka z drewna lipowego Aquamedica.
Ustrojstwo zamontowałem na wężu powracającym do zbiornika filtra fluval 204 .
Ogólnie urządzenie pracowało super,tylko że po jakimś czasie na kostce zaczął osadzać się osad ,białkowy czy jakiś taki podobny do gili ,hehehe i utrudniało to w wydobywaniu się gazu z kostki,a urządzeni trzeba było czyścić ok 1 raz na tydzień,no a dostępu do niego prawie żadnego.
Narazie z niego zrezygnowałem, ale myślę już nad jakąś modyfikacją 
-
BEHEMOTH
●
A zastosowałeś moją radę ,aby go odwrotnie podlączyć ? Ja tak mam i jest super
Dzisiaj odwróciłem reactor odwrotnie i poczekam zobaczę.Najbardziej wkurza mnie to że nie działa tak jak powinien.Jeśli kupuje jakiś produkt to oczekuje że zaspokoi to moje oczekiwania,miało być bez bąbli a jest odwrotnie.
-

wolus
●
Ja na ssanie mojego Fluvala 304 MSF dałem kamień napowietrzający z bimbrowni. Myślałem, że filtr rozbije bąbelki na jeszcze mniejsze, ale się przeliczyłem. Bąbelki zbierały się wewnątrz filtra i co jakieś 10 sekund były usuwane z filtra jeszcze większe niż z kamienia napowietrzającego. Zrezygnowałem na razie z tej metody.
-
Baldini
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Sosnowiec
Powiązane tematy
Hi pierwszy post
piszę w sprawie mojego zestawu CO2 mam pytanie czy to już moment aby zabrać butle i ją nabić ? sprawdzałem teraz poziom gazu na skali i wskazówka zbliża się do wartości 0 zrobiłem ...
Witam
Jakie macie sposoby na sprawdzenie szczelności instalacji CO2? Wczoraj nabiłem butlę a dzisiaj jest pusta. Zastanawiam jak sprawdzić reduktor bo mam podejrzenia że to na nim się ulatnia gaz. Jes...
Zapraszam do podzielenia się opiniami.
Lepiej nabijcie butle na zapas bo szykują się problemy z dostępnością CO2
Ograniczenia w produkcji Grupy Azoty i Anwilu mają wpływ nie tylko na branżę nawozów. Brakuje także dwutlenku węgla do produ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Od razu domyślam się jakie będą komentarze że ładuje silnik Ferrari do malucha ale no nie mam gdzie nabić butli takiej z prawdziwego zdarzenia gazem co2 więc musze korzystać z bio co2. Mam taki...
Witam, zawsze miałem butle poniżej akwarium ale teraz brak miejsca, czy butla może stać powyżej akwarium?
Cześć, mam pytanie otóż mam w akwarium rośliny wymagające, i zastanawiam się czy najpierw kupić butle Co2 czy zrobić lampe DIY dla roślin.
Oświetlenie aktualne to dwie tuby jedna Biała druga z światł...
Witam wszystkich
Czy butla CO2 może być ułożona w poziomie zamiest pozycji pionowej??
Czy działanie, ciśnienie lub cokolwiek innego związanego z jej działaniem zmienia się pod wpływem takiego uł...
|
|