048l - Marta Piątkowska - zlikwidowany!!!
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Jest to moje pierwsze akwarium... założone miesiąc temu (nie śmiem go nazywać holendrem, ale moim zielonym pieprznikiem... oczywiście). Przez ten czas trochę w nim grzebałam... a to dorzuciłam jakąś roślinę, a to coś przesunęłam... Podobają mi się odkryte roślinniaki. Ze względów lokalowych, nie mam miejsca na większy litraż ;( Objętość: 48l. Wymiary: wys.40 x dług.40 x szer. 30 - robione na wymiar sosnowego regału. Oświetlenie: 2 x Philips Master 23 W (świetlówki kompaktowe)... podwieszone na sosnowej półce, sosnowa deska, jako osłona przed oślepianiem... Czyli, BRAK POKRYWY!!! Półka jest wąska, tyle żeby jakoś świetlówki umocować... Mimo, iż baba jestem... jakoś to wszystko zmontowałam do kupy - kable, oprawki, drewno, śrubki itp.  Nawożenie: PlantaMin (ok. 1ml codziennie) CO2: bimbrownia Podłoże: 4-7 cm warstwa czarnego żwiru o niedużej granulacji (nie pamiętam firmy, ale najtańszy jaki był w Pabemii) + korzeń obrośnięty mchem jawajskim i anubiasem + 2 otoczaki Parametry wody: nie mierzone Podmiany wody: tygodniowo 10-15% Temperatura: 26 stopni Filtracja: kaskada AquaClear 150 Gatunki roślin: Echinodorus rubra, Echinodorus barthii, Anubias nana, Pistia, Vallisneria, Wąkrotka, Cryptocoryna... inne nie bardzo umiem rozszyfrować... Fauna: od dziś 4 x Molinezja ostrousta (Poecilia sphenops) - 2 parki - istny przypadek... Zdjęcia wykonywane przedwczoraj, więc ryb na nich jeszcze nie widać... 
Ostatnio edytowano 04 sty 2006, 19:06 przez pigula, łącznie edytowano 1 raz
-
pigula
●
Fajne. Mnie się podoba. Tak trzymać. 
Pozdrawiam
-

Piotr Demczuk
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Łęczna (ok Lublina)
Jak dla mnie to zaduży bałagan. Jestem zwolennikiem uporządkowanych akwariów.
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Rośliny i elementy dekoracyjne nie są uporządkowane. Kondycja roślin jest dobra co nie zmienia faktu, że całość nie tworzy spójnej aranżacji.
-
Dziad Borowy
●
Półka jest wąska, tyle żeby jakoś świetlówki umocować... Mimo, iż baba jestem... jakoś to wszystko zmontowałam do kupy - kable, oprawki, drewno, śrubki itp
A Ja pochwale za zdolności majsterkowania,bo chyba nie chodzi o to zeby wydac kupe kasy na gotowy sprzet i cos pokazac,tylko dojść do czegos wlasnymi siłami bez duzych wydatków 
-
Bambo
●
- Ranga: Poznaje temat
Zmieniło sie trochę w ciągu dwóch ostatnich dni... Z powodu "drobnej rozpierduchy" wywołanej przez pomieszkujące (bardzo krótko - 24 godziny) 4 molinezje... Wszystkie delikatniejsze rośliny (wąkrotka, vallisneria itp.) - zostały przerobione na "sałatkę"... przekopane, powyrywane, pogryzione...
Mollki dostały eksmisję do baniaczka znajomej... tam więcej miejsca i mniej roślin... ja, co mogłam przerzedziłam, wyrzuciłam resztki... zostały rośliny o grubszych liściach... Jest ciut inaczej
Nowe towarzystwo, to 4 małe (2-3 cm) zbrojniki niebieskie - 3 klasyczne i jeden jasny...
Kilka dzisiejszych zdjęć... dzięki pomocy koleżanek z aparatem 
-
pigula
●
Heh, jaka metamorfoza. Jest jakiś porządek. Rośliny, które hodujesz są przepiękne. Widać, że są bardzo zadbane. Ja osobiście gustuje w drobnych roślinach. Ale każdy lubi co innego.
●
ta roslinka to zdaje sie echinodorus ozelot red?
-
MJ_go
●
Akwa jest cacy  !!!!!
-
Aaska14
●
Baniak już nie istnieje!!! Mam nową 240l. - już nie roślinniak. Więcej korzeni,a z roślnek głównie anubiasy... 
-
pigula
●
jeszcze tylko napisze ze ten ozelot to chyba green  mam takiego samego...
hop sa sa
-

c4sper
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Miętne
Witam, no to tylko można pozazdrościć zaradności. Gdzieżby moja żona poradziła sobie z tymi kabelkami i śrubkami?  Najważniejsze, że masz zapał i wolę walki. Jestem bardzo ciekawy jak wyjdzie Ci ten baniaczek 240 l. A propos, sosnowy regał się powiększył?
Pozdrawiam
-
Eureka
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Mazury
Dlam nie zarówno pierwsza jak i druga aranżacja wyglądała obiecująco.
No a teraz czekam na jakieś fotki z 240 -tki. 
-
Neo
●
Powiązane tematy
WItam,
znowu się trochę pozmieniało więc standardem prezentuję nowy aranż Iwagumi.
cube - 40x40x30 szkło float,
podłoże - piasek rzeczny
oświetlenie - Aquael decolight świetlówka 11W 5h/d
napowi...
witam wszystkich.
Jako że od mojego ostatniego postu minęło już trochę a w akwa sie pozmieniało nieco chciałbym zaprezentować nowy aranż w cubie.
trochę faktów:
cube - 40x40x30 szkło float,
podł...
Nowe fotki prezentujące akwa, które funkcjonuje już od 2 miechów, wcześnniej juz prezentowałem cube ale teraz nieco się roślinki rozrosły
Na początku oczywiście pojawiły sie problemy z paskudnymi nit...
http://www.ghostaquascape.republika.pl/img/48/48_007.jpg
http://www.ghostaquascape.republika.pl/img/48/48_007b.jpg
ZBIORNIK:
Akwarium ma wymiary 64 x ...
Witam Wszystkich,
Objętość - 47 litrów
Wymiary - "opti white" 75x25x25
Oświetlenie T5 2x24W Osram 965,
Nawożenie jeszcze nie ustalone (RO + Hydro),
CO2 w fazie doświadczeń,
Podłoże - MHK flora...
Cześć,
Moje pierwsze na podłożu aktywnym.
Szkło: 20x40x60, 5mm, niby opti od myciok
Szafka: wzmocniona Ikea Beata
Światło: chihiros a 601 plus, w drodze commander 1
Filtr: eheim classic 150
Podłoże:...
witam wszystkich.
Jakoś mnie naszło kolejny raz na akwa i znowu zadziałałem.
walnąłem sobie kosteczkę 40x40x30.
A że zostało mi trochę sprzętu akwarystycznego, to go wykorzystałem ot co.
Cóż więc t...
AKWARIUM ZLIKWIDOWANE!!!
Oto moje mcharium.
Zbiornik ma ok. 1,5 miesiąca, woda już dojrzała i minęła plaga glonów.
Proszę o wyrozumiałość w ocenach ponieważ to mój pierwszy zbiornik z mszakami. ...
http://img222.imageshack.us/img222/638/dscf4992wt6.jpg
ZBIORNIK:
40 x 25 x 30cm (dł. x szer. x wys.) czyli 30l
OŚWIETLENIE:
jedna świetlówka Philips TL?D 8W jeden kompakt 24W...
|
|