Błyszczyk Parański - wasze spostrzeżenia - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Błyszczyk Parański - wasze spostrzeżenia

Liczba wyświetleń: 2146·Odpowiedzi: 2
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
KaeMeL Gdynia
Spotkałem się z opinią, że rybka ta podgryza rośliny. Czy ktokolwiek hodując ją spotkał się z takim zachowaniem??
Zmieniam obsade i szukam jakiegoś ciekawego kąsacza dla pielęgniczek i ten Błyszczyk wpadł mi w oko. Był bym wdzięczny o jakieś ciekawe spostrzeżenia odnośnie tej rybki.

KaeMeL
Ranga: Początkujący

Miasto: Gdynia

23 cze 2005, 17:51   (#2)  

Gatunek jest częściowo roślinożerny i może niszczyć delikatniejsze rośliny. W zasadzie nie rusza roslin o bardziej twardych liściach. Jego skłonnośc do obgryzania roślin mozna zmniejszyć, a czasem w ogóle zlikwidować podając co najmniej połowę pokarmów roślinnych, np. sparzone płatki owsiane, sparzoną sałatę, odpowiednie pokarmy płatkowane.

Stefan

zgredos Pułtusk

29 cze 2005, 13:09   (#3)  

Kiedys miałem małe stadko błyszczyków ale czego bym im do jedzenia nie dawał to rośłinki podgryzane były. Ale to nie jest jakaś plaga straszna. Po prostu malutkie uszkodzenia. W akwa holenderskim to tego nawet nie będzie widać :)
4x250 z pyszczakami 1x200 z zielskiem 1x85 puste 1x70 puste 1x17 z gratami typu gąbki itp. w planach coś około 650
pokój 4,20x3,50 :)

zgredos
Ranga: Początkujący

Miasto: Pułtusk

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

Pokarmy Tropical - wasze opinie

pewien_akwarysta w Zwierzęta · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 16981
Jak oceniacie markę pokarmów tropical?

Razbora borneańska - Wasze doświadczenia.

Tomek_89 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3175
Witam, planuje wpuścić 6 rybek(jak w temacie) do akwarium 27l (30x30x30). Czytałem różne wymagania tej rybki ale opis opisem a życie swoje. Piszą ze rybka potrzebuje miękkiej wody a ja do podmian będ...

Wasze metody na wyłapywanie obsady- prośba o pomysły

pondito w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2314
Witam! Powoli zabieram się do zmiany aranżacji i przede wszystkim wymiany podłoża (po trzech latach ziemia mocno się wyjałowiła i opadła :cry: ) Moim odwiecznym problemem są otoski, których wyłapy...

Obsada 240L - Wasze propozycje

spec8320 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 2412
Witam. Jest to dość nietypowy temat, ponieważ próbowałem myśleć o tym sam układałem własne dobory rybek jednak żaden mnie nie "zafascynował" stąd sprawa wygląda następująco :) Proponujcie co wy byś...

Barwniak Thomasa - wasze doswiadczenia

win75 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1696
Chcialbym Was prosic o podzielenie sie doswiadczeniami w hodowli tych pielegniczek. Mam parke od miesiaca a wlasciwie juz tylko samiczke. Kupilem dorosle i ladnie wybarwione egzemplarze. Poczatkowo ...

Błyszczyk diamentowy - gdzie kupić?

Urszula Piwowarczyk w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2549
Moenkhausia_pittieri (błyszczyk diamentowy)... od bardzo dawna nie widziałam tej rybki. Czy ktoś wie gdzie ją mogę dostać w Polsce ? Każdy namiar na wagę złota :)

Błyszczyk parański - kto miał?

RedBaron w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2124
Witam Czy któryś z Forumowiczów trzymał kiedyś te ryby? Rozważam ich zakup do nowego wcielenia 'trzysetki' ale mam pewne wątpliwości. Stefan Kornobis napisał w jednej ze swoich książek, że wspomniane...

Statystyki

Ten temat przegląda 268 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570947
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 268 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.