Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Czy ktoś z Was myślał kiedyś nad dodaniem mgiełki do swojego baniaka otwartego  Ja zamówiłem już Foggera firmy Hagen. Jestem ciekaw tego efektu w moim zbiorniku otwartym z lampami HQI a zwłaszcza tego w jakim stopniu mgła rozproszy/zniekształci falę świętlną.
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam. Te fotki już widziałem i były to jedyne jakie znalazłem nt. zastosowania generatorów mgły w akwarystyce.
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
-
Jestem już szczęśliwym posiadaczem Foggera  Muszę przyznać że samo urządzonko ma bardzo fajny kształt no i jest malutkie  Efekt mgły naprawdę bardzo ciekawy zarówno przy moich lampach HQI jak i przy oświetleniu nocnym jest na co popatrzeć. Co ciekawe nie zuważyłem (a wzrok mam całkiem całkiem  ) spadku nasilenia światła w baniaku. Polecam, zwłaszcza poranny widok mgiełki w baniaku to coś ciekawego, ale to jeszcze przede mną  Aha jeśli chodzi o "spalanie" to Fogger potrzebuje 200ml wody na godzine.
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
-
enigma napisał(a):Jestem już szczęśliwym posiadaczem Foggera  Muszę przyznać że samo urządzonko ma bardzo fajny kształt no i jest malutkie  Efekt mgły naprawdę bardzo ciekawy zarówno przy moich lampach HQI jak i przy oświetleniu nocnym jest na co popatrzeć. Co ciekawe nie zuważyłem (a wzrok mam całkiem całkiem  ) spadku nasilenia światła w baniaku. Polecam, zwłaszcza poranny widok mgiełki w baniaku to coś ciekawego, ale to jeszcze przede mną  Aha jeśli chodzi o "spalanie" to Fogger potrzebuje 200ml wody na godzine.
Witam
Masz fotki,chetnie zobaczę jak to się u Ciebie prezentuje.
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Jacek Pawłowski napisał(a):Witam Masz fotki,chetnie zobaczę jak to się u Ciebie prezentuje.
Fotki takie "na gorąco", także sorry za jakość ale robienie fotek mgle to była moja dziewicza misja  Jutro coś cykne lepszego to dam na forum.
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
-
Witam
Super efekt
Szkoda,że nie mam HQI,tez bym sobie taką mgłę sprawił 
-

Jacek Pawłowski
●
co jest podstawą dzialania tego cudownego urzadzenia? (procz pradu i wody)
-
pluc
●
pluc napisał(a):co jest podstawą dzialania tego cudownego urzadzenia? (procz pradu i wody)
Więc tak, szukam właśnie materiałów o dokładniej zasadzie wytwarzania tej mgły z racji tego że mam ochotę napisać artykuł. Ogołnie to mgłe wytwarza ultradźwiękowy generator o częstotliwości 1,7 MHz. Gdy do źródła tych fal możemy zostać porażeni (prubowałem i nieprzyjemne uczucie  ). To może być małe zagrożenie dla zdrowia zwierząt w akwarium o ile generator nie jest jakoś zabezpieczony. Jak ktoś dokładnie się orientuje jakie zjawisko fizyczne wykorzystuje generator to proszę o informacje.
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
-
Jeszcze 2 nowe fotki
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
-
Witam
To już jak nam mgłę nad 300stką pokazałeś ,to teraz czekamy na foty 300stki 
-

Jacek Pawłowski
●
Jacek Pawłowski napisał(a):Witam To już jak nam mgłę nad 300stką pokazałeś ,to teraz czekamy na foty 300stki 
Jak się uporam z glonami, to jak najbardziej, tyle że nie wiem czy dam rade przed wyjazdem na wakacje 
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
-
mam pytanie czy taka mgla nie powoduje zwiekszonej wilgoci powietrza w pokoju ?? (ile m2 ma pokoj w ktorym znajduje sie to akwarium??nie ma zbyt duzo wilgoci?)
-
mmx
●
mmx napisał(a):mam pytanie czy taka mgla nie powoduje zwiekszonej wilgoci powietrza w pokoju ?? (ile m2 ma pokoj w ktorym znajduje sie to akwarium??nie ma zbyt duzo wilgoci?)
Pokój to kwadrat o boku 4m, mysle że zwłaszcza w lecie przy suchym powietrzu i pootwieranych oknach i duzym przewiewie, wilgoć to raczej nie problem.
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
-
Daj nam znac jak bedzie teraz jesienia i zima. Efekt naprawde ciekawy, do tej pory widzialem cos takiego jedynie w "szafie" Pana Mariana Wojtaszka, tyle ze tam mgla opadala nad mini wodospadem do gornego akwarium i "wylewala sie z niego" do wiekszego dolnego, typowego juz akwarium dekoracyjnego - jak ktos ogladal film to wie o co chodzi.
Pozdrawiam i gratuluje pomyslowosci 
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Odkopuję temat z waznym pytaniem - spotkałem się ze stwierdzeniami, ze fogger umieszcozny w akwarium może szkodzić rybom a nawet być zabójczy - czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
-
Strange_Bodao
●
- Ranga: Początkujący
Poszukaj starszych postów w archiwum - kiedyś o tym pisałem. Chodzi o bezpośredni kontakt ryby z urządzeniem - ale nie zdarza się to nagminnie, raczej nie ma co demonizować problemu.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Powiązane tematy
Hej
Film długi ponad godzinę, ale jak zwykle fajnie przedstawiony krok po kroku z budowy aranżacji i opieki nad zbiornikiem. Miłego oglądania.
Hej
Ciekawy aranż. Podziw budzi szerokość akwarium aż 120cm 😀
Hej
Film pokazuję jak fajnie można zaaranżować mały zbiornik. ?si=etqQaJl7TxK7jGQU
Hej
Bardzo ładne Iwagumi. Miłego oglądania. ?si=3KIMnQ7XEx6naxoK
Hej
Zapraszam do obejrzenia. ?si=qi8_1eOFIS4Bmvy9
Hej
Flowing in the Clear Stream.
Miłego oglądania. &t=?si=4h5JIirRNTK6_ZJE
Hej
Film przedstawiający akwarium Oase Highline 600 w sklepie Liquid nature. Film po niemiecku. &t=?si=dD2Ih1hYA0xiauEs
Hej
Miłego oglądania. &t=?si=KUOPoUV3FoyAeS_F
Hej
Miłego oglądania. ?si=Pc9Uho4QabXfsC-A
|
|