pokruszona cegła jako wkład do filtra? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

pokruszona cegła jako wkład do filtra?

Liczba wyświetleń: 4077·Odpowiedzi: 8
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Czy używał ktoś pokruszonej cegły jako złoża biologicznego w filtrze? Chodzi mi o taką najzwyklejszą czerwoną cegłę.

RedBaron

Paweł Warszawa

17 cze 2005, 17:44   (#2)  

Tniemy koszty? ;-) Ale czy naprawdę warto? Cegła to cegła, nikt jej badań na zawartość różnych związków nie robił, a jak coś się zacznie do wody uwalniać? Będzie tylko ból i zgrzytanie zębów.

Paweł
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

17 cze 2005, 18:04   (#3)  

Ale przecież cegła to wypalana glina. Jak patrzę ile osób trzyma doniczki w akwarium to nie sądzę żeby coś taki wkład mógł puszczać do wody. Zaryzykuję.

RedBaron

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

17 cze 2005, 19:45   (#4)  

Cegła moze byc jako wklad,ja sam mam połamane doniczki w filtrze jako wkład a to jest praktycznie to samo. :D

Bambo
Ranga: Poznaje temat

Paweł Warszawa

18 cze 2005, 00:37   (#5)  

RedBaron napisał(a):Ale przecież cegła to wypalana glina. Zaryzykuję.
A czy glina jest jednorodna? Nie sądzę. ...Twój wybór.

Paweł
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

wirek Wrocław

19 cze 2005, 20:10   (#6)  

Świeżo wypalona cegła może być zasadowa, bo węglan wapnia może występować w glinie. Ale taka, która już trochę na deszczu poleżała, powinna być obojętna

wirek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wrocław

24 cze 2005, 10:05   (#7)  

Mnie by się chyba nie chciało kruszyć cegłówek, skoro w kwiaciarni można za grosze kupić keramzyt, który jest znacznie bardziej porowaty i 100% bezpieczny.

Aktinidia

iDDT wawa <-> raDOM

27 cze 2005, 07:32   (#8)  

Aktinidia napisał(a):(...) keramzyt, który jest znacznie bardziej porowaty i 100% bezpieczny.

Porowaty - owszem ale czy bezpieczny w 100%, mógłbym polemizować :wink:
Wydaje mi się, że zachwyt keramzytem powoli mija w niektórych kręgach. Na www.discus.org.pl pojawiają się coraz częściej opinie o jego nieprzydatności w akwa z dyskami. Powód jest prosty - nie jest obojętny dla wody i zmienia niekorzystnie jej parametry. Z praktyki wiem, że na 100% jest tak z keramzytem z Castoramy. Wypełniłem nim cały Eheim 2215 i niestety TWW, TWO, pH poszło do góry. Mały eksperyment utwierdził mnie w przekonaniu, że to właśnie od keramzytu.
Kilka kulek keramzytu zalanych destylowaną o parametrach pH - 5.5, TWW - 0 spowodowało wzrost pH do 7.4 a TWW do 10 po jednym dniu moczenia.

Co do cegły byłbym ostrożny. Zastanawiałem się natomiast nad tłuczonymi, glinianymi doniczkami.
pozdrawiam
Ryszard

iDDT
Ranga: Początkujący

Miasto: wawa <-> raDOM

27 cze 2005, 09:51   (#9)  

Hmm...
Fakt - keramzyt jest z gliny, a glina może zawierać różne minerały, choć w teorii keramzyt powinien być obojętny, bo stosuje się go do upraw hydroponicznych, gdzie niewskazany jest wzrost twardości i pH.
Ja do celów akwarystycznych stosuję specjalny keramzyt o małej granulacji 0,5 - 1,0 cm z gliny oczyszczonej. Nigdy nie miałam z nim problemów, jedyna wada - nie chce tonąć.

Aktinidia

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Film Masz starszą (1) wersję filtra OASE - obejrzyj!

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2313
Hej Film jak w prosty sposób 1 wersję filtrów OASE przerobić (tuning), aby działały jak wersja 2. Film po niemiecku. &t=?si=B9Qhdg7q8R1DB2Sn
Screenshot_20241229_201834_Allegro.jpg

Wybór filtra RO

Edea w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1084
Witam, Planuje zakupić filtr RO do akwarium 30l (neocardina blue velvet). Aktualnie z kranu mam 7.8 ph, 9 Kh 14 Gh, NO3 utrzymywane na poziomie 10-15. Krewetki żyją, jednak czasem pojawiają się pojedy...

zbiornik do filtra RO3

Bruner w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 201
Mam filtr RO3 100GPD (akwarystyczny, 3 częściowy - wkład węglowy, mechaniczny i membrana), chcę podłączyć do niego zbiornik na wodę (membranowy 6 gal). Chciałbym mieć możliwość pobierania wody przez w...

Wibracje szkła od filtra wewnętrznego

Valeska w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2602
Hej, może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...

Czy wymienić wkład filtracyjny w trakcie dojrzewania?

bleiddze w Filtracja · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3816
Cześć wszystkim. Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...

Zatyczka w głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1235
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...

Wyłączanie drugiego filtra

piotrjaniszek w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3104
Witam, W akwarium mam dwa filtry zewnętrzne. Co by się stało gdybym jeden (mniejszy) podłączył pod zegar czasowy z oświetleniem. Star o 12, stop 21.

Nowy wirnik do filtra

Lejla w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1665
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital? Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę. Z góry dz...

Brzęczenie głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1287
Czy ktoś rozbierał głowicę filtra Eheim 2228. Próbuję rozwikłać problem brzęczenia głowicy. Nie sądzę, że problemem jest wirnik lub ośka. Tu jest wszystko OK. Inny problem jaki zauważyłem to głowica o...

Wybór filtra do akwarium 160l

tomasz bracki w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3625
Witam Szykuje się do zmiany akwarium na 160 l i nie wiem jaki filtr wybrać . Rozważam AQUELA ULTRAMAX 1000. Czy jednak przy tym litrażu skupić się na 1500? A może inna marka ?W akwarium 45 litrów pos...

Statystyki

Ten temat przegląda 272 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 272 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.