Rak w roślinnym - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rak w roślinnym

Liczba wyświetleń: 3539·Odpowiedzi: 6
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

07 cze 2005, 18:59 Rak w roślinnym  (#1)  

Trafiły do mnie dwa raki marmurkowe. Córka przyniosła ze szkoły, bo idą wakacje i roślinki oraz zwierzątka z gabinetu biologicznego są upłynniane przez nauczyciela :evil: . Z tego co wyczytałem, rak z akwa roślinnym to niezbyt dobry pomysł - zeżera faunę i florę. Co robić? Macie jakieś doświadczenia?

hib1

Paweł Warszawa

07 cze 2005, 20:29   (#2)  

Oddzielne akwarium, nie ma co dłużej debatować.
PS. Wiadomo, że zwierzęta z pracowni biologicznej idą na wakacje do uczniów na przechowanie. Normalna praktyka, sam brałem różne rózności, w tym papugi.

Paweł
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

artur czekajło długołęka/wrocław

16 wrz 2005, 18:40 rak w roslinnym  (#3)  

niestety raki w roslinnym beda zjadaly roslinki. sam to przerabialem i niestety raczki wyladowaly w osobnym zbiorniku.

artur czekajło
Ranga: Początkujący

Miasto: długołęka/wrocław

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

16 wrz 2005, 20:30   (#4)  

ja do swojego roslinnego akwa.jakies 2 msc temu wposcilem 2 raczki z rzeki wielkosci ok 1cm.dzis widzialem jednego i ma juz okolo 2cm.do puki nie urosnie to raczej mi nie narozrabia

Gość

artur czekajło długołęka/wrocław

17 wrz 2005, 07:55 rak w roslinnym.  (#5)  

nie wiem jak to jest z rakami z rzeki, ja mialem raki marmurkowe i dopoki mialy do ok 3cm tez nie widzialem zeby zjadaly roslinki. na pierwszy ogien u mnie poszedl mech jawajski oraz wywlocznik a potem zabieraly sie za inne rosliny,echinodorusy oraz krypto. nie wszystkie zjadaly lecz je wykopywaly z korzeniami.

artur czekajło

Miasto: długołęka/wrocław

Danurzka małopolska

27 sty 2006, 09:57   (#6)  

Bo trzeba rakowi zapewnić inną roslinność to nie bedzie zżerał roślin akwariowych. Z powodzeniem może wcinać sałatę listek sparzonej wbijam na patyczku do zwiru i on sobie podjada i slimaki też.
Oprócz tego zjada mech to fakt lecz zjada go jak rośnie albo jak ma mieć małe raczki to wtedy buduje jamy w których sie ukrywa jak ma za małą tą w której mieszka i rośliny usuwa z pola widzenia - to zależy które chce mieć a których nie i jeśli mu wszystko odpowiada to zostawia.
Miałąm taką historię ze mi crypto wykopał, a nawet uciął przy korzeniach- stały nie tam gdzie on chciał posadziłam w innym miejscu i jest ok. Raka mam ponad rok. Jest juz duzy tak ok 14cm ,a jednego raczka 3 cm i mnóstwo małych, ok 5 mm
Ryby też mam i nic sie nie dzieje.
Juz w porządku. Urodizło mi się mnóstwo raków, mimo , że był tylko jeden rak.

Danurzka

Miasto: małopolska

QQ

21 kwi 2006, 04:00   (#7)  

także odradzam ja już to przerabiałem te szkodniki zjadły mi wszystkie rośliny w aqwa :evil:

QQ

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

20230408_205439.jpg

Dyskowce w akwarium roślinnym

marlowe w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4138
Myślałem że ze względu na rozmiar tych ryb niewielu jest roślinniarzy trzymających dyski w akwarium, jak się okazuje trochę jednak nas tutaj jest. :D Teoretycznie parametry wody dla dysków i roślin s...
YouTube

Duże ryby w akwarium roślinnym

meniek w Zwierzęta · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 10185
Witajcie, czy jest jakiś sens trzymania w akwarium roślinnym takich ryb jak pielęgnica mekka i severum gold, chwilowo ryby maja około 4 - 6 cm obydwa gatunki dostałem, ale jedne zaczynaja kopać w dnie...
YouTube

Rak Patzcuaro

Anonim 53985 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2221
Czy ktoś może coś więcej wypowiedzieć się na temat raków patzcuaro. Poniżej zdjęcie podglądowe.
YouTube

Rak Cambarellus Patzcuarense Orange

Litor w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8214
Rak Cambarellus Patzcuarense Orange posiadam sztuk 5, w tym że jedna sztukę dziś kupiłem i obawia Mnie jej zachowanie jest w stosunku do innych raczków bardzo agresywna atakuje je mimo że ma szczypce(...
YouTube

Tęczanki w akwarium roślinnym?

rafix w Zwierzęta · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 8336
Zwracam się do osób które miały lub mają aktualnie te ryby w swoich akwariach. Jak teczanki znoszą niskie pH i miękką wodę? Wywodzą się raczej z zupełnie odmiennego środowiska a nie chciał bym ich męc...

Molinezje w roślinnym

Danny840402 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 7180
Co myślicie o tym żeby wpuścić do akwarium roślinnego 45l 2 molinezje. Głównie chodzi mi o to, żeby pozbyć się krasnorostów na korzeniu, bo ciężko dostać u mnie kosiarki. Czekam na opinie......

Krewetki krystal w akwarium roślinnym podloze żwirek

marcepanm w Zwierzęta · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 7840
Witam wszystkich Ponieważ sporo nauczyłem się na tym forum, postanowiłem tym razem podzielić się swoimi doświadczeniami, być może komuś one się przydadzą. Otóż zawsze chciałem mieć krewetki krystal,...

Płaskobok w akwarium roślinnym

radekhk w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 7231
Witam serdecznie. Wczoraj, całkiem przypadkowo i bez mojej wiedzy stałem się posiadaczem dwóch płaskoboków. :shock: Do rana opędzlowały mi kawał W ąkrotki białogłowej,,więcej strat nie widzę ;) Pyta...

Pielęgnice w akwarium roślinnym

admer w Zwierzęta · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 8795
Witam Czy oprócz Pielęgniczki Ramireza są jakieś gatunki pielęgnic/pielęgniczek które nadają się do ogólnego akwarium roślinnego? Pozdrawiam Adrian

Kraby w akwarium roślinnym

voytekf w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4375
Mam pytanko odnośnie krabów w akwariach roślinnych. Na forum szukałem ale za dużo informacji na ten temat nie znalazłem. Krewetki i raki ale o krabach prawie nic. Czy ma ktoś z was małe kraby w akwar...

Statystyki

Ten temat przegląda 505 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570928
 •  Liczba wątków: 48792
 •  Użytkownicy: 36921

•  Najnowszy użytkownik: jarek_miksiewicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 505 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.