Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Trafiły do mnie dwa raki marmurkowe. Córka przyniosła ze szkoły, bo idą wakacje i roślinki oraz zwierzątka z gabinetu biologicznego są upłynniane przez nauczyciela  . Z tego co wyczytałem, rak z akwa roślinnym to niezbyt dobry pomysł - zeżera faunę i florę. Co robić? Macie jakieś doświadczenia?
-
hib1
●
Oddzielne akwarium, nie ma co dłużej debatować.
PS. Wiadomo, że zwierzęta z pracowni biologicznej idą na wakacje do uczniów na przechowanie. Normalna praktyka, sam brałem różne rózności, w tym papugi.
-

Paweł
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
niestety raki w roslinnym beda zjadaly roslinki. sam to przerabialem i niestety raczki wyladowaly w osobnym zbiorniku.
-

artur czekajło
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: długołęka/wrocław
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
ja do swojego roslinnego akwa.jakies 2 msc temu wposcilem 2 raczki z rzeki wielkosci ok 1cm.dzis widzialem jednego i ma juz okolo 2cm.do puki nie urosnie to raczej mi nie narozrabia
-
Gość
●
nie wiem jak to jest z rakami z rzeki, ja mialem raki marmurkowe i dopoki mialy do ok 3cm tez nie widzialem zeby zjadaly roslinki. na pierwszy ogien u mnie poszedl mech jawajski oraz wywlocznik a potem zabieraly sie za inne rosliny, echinodorusy oraz krypto. nie wszystkie zjadaly lecz je wykopywaly z korzeniami.
-

artur czekajło
●
- Miasto: długołęka/wrocław
-
Bo trzeba rakowi zapewnić inną roslinność to nie bedzie zżerał roślin akwariowych. Z powodzeniem może wcinać sałatę listek sparzonej wbijam na patyczku do zwiru i on sobie podjada i slimaki też.
Oprócz tego zjada mech to fakt lecz zjada go jak rośnie albo jak ma mieć małe raczki to wtedy buduje jamy w których sie ukrywa jak ma za małą tą w której mieszka i rośliny usuwa z pola widzenia - to zależy które chce mieć a których nie i jeśli mu wszystko odpowiada to zostawia.
Miałąm taką historię ze mi crypto wykopał, a nawet uciął przy korzeniach- stały nie tam gdzie on chciał posadziłam w innym miejscu i jest ok. Raka mam ponad rok. Jest juz duzy tak ok 14cm ,a jednego raczka 3 cm i mnóstwo małych, ok 5 mm
Ryby też mam i nic sie nie dzieje.
Juz w porządku. Urodizło mi się mnóstwo raków, mimo , że był tylko jeden rak.
-

Danurzka
●
- Miasto: małopolska
także odradzam ja już to przerabiałem te szkodniki zjadły mi wszystkie rośliny w aqwa 
-

QQ
●
Powiązane tematy
Myślałem że ze względu na rozmiar tych ryb niewielu jest roślinniarzy trzymających dyski w akwarium, jak się okazuje trochę jednak nas tutaj jest. :D
Teoretycznie parametry wody dla dysków i roślin s...
Witajcie, czy jest jakiś sens trzymania w akwarium roślinnym takich ryb jak pielęgnica mekka i severum gold, chwilowo ryby maja około 4 - 6 cm obydwa gatunki dostałem, ale jedne zaczynaja kopać w dnie...
Czy ktoś może coś więcej wypowiedzieć się na temat raków patzcuaro. Poniżej zdjęcie podglądowe.
Rak Cambarellus Patzcuarense Orange posiadam sztuk 5, w tym że jedna sztukę dziś kupiłem i obawia Mnie jej zachowanie jest w stosunku do innych raczków bardzo agresywna atakuje je mimo że ma szczypce(...
Zwracam się do osób które miały lub mają aktualnie te ryby w swoich akwariach. Jak teczanki znoszą niskie pH i miękką wodę? Wywodzą się raczej z zupełnie odmiennego środowiska a nie chciał bym ich męc...
Co myślicie o tym żeby wpuścić do akwarium roślinnego 45l 2 molinezje. Głównie chodzi mi o to, żeby pozbyć się krasnorostów na korzeniu, bo ciężko dostać u mnie kosiarki. Czekam na opinie......
Witam wszystkich
Ponieważ sporo nauczyłem się na tym forum, postanowiłem tym razem podzielić się swoimi doświadczeniami, być może komuś one się przydadzą.
Otóż zawsze chciałem mieć krewetki krystal,...
Witam serdecznie.
Wczoraj, całkiem przypadkowo i bez mojej wiedzy stałem się posiadaczem dwóch płaskoboków. :shock:
Do rana opędzlowały mi kawał W ąkrotki białogłowej,,więcej strat nie widzę ;)
Pyta...
Witam
Czy oprócz Pielęgniczki Ramireza są jakieś gatunki pielęgnic/pielęgniczek które nadają się do ogólnego akwarium roślinnego?
Pozdrawiam
Adrian
Mam pytanko odnośnie krabów w akwariach roślinnych. Na forum szukałem ale za dużo informacji na ten temat nie znalazłem. Krewetki i raki ale o krabach prawie nic.
Czy ma ktoś z was małe kraby w akwar...
|
|