podloza ADA - kilka pytan... - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

podloza ADA - kilka pytan...

Liczba wyświetleń: 3970·Odpowiedzi: 17
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Norbert Odoliński

31 maja 2005, 23:25 podloza ADA - kilka pytan...  (#1)  

Witam,

Pytania kieruje glownie do osob ktore mialy/maja stycznosc z podlozem ADA (Powersand oraz AquaSoil np.Amazonia). Z tego co wyczytalem w necie produkty te posiadaja specyficzne wlasciwosci - powersand zawiera makro w roznej postaci a amazonia zakwasza wode,zmniejsza twardosc, buforuje mikro itd. w zwiazku z tym mam kilka pytan :

- jak mierzy sie zawartosc Co2 w takim akwa jezeli woda jest zakwaszona nie tylko od samego dwutlenku wegla ? stosunek ph/kh odpada

- gdy chcemy przesadzic kilka roslin z mocno rozwinietym system korzeniowym czy nie rujnuje sie przy okazji struktury podloza ?

- po jakims czasie jak wyglada sprawa odmulania takiego podloza ?

Pozdrawiam
Norbert Odolinski

Norbert Odoliński

sliva rzym/tarnow

11 cze 2005, 23:14   (#2)  

ad 1 - uzywam drop i raz na jakis czas wymieniam plyn, ale bardziej z nudow niz z przymusu
dziala dobrze i jestem w pelni zadowolony:] nigdy nie mierzylem inaczej co2

ad 2 - rosliny sadzi sie jak w instrukcji obslugi na stronie aquajurnal; plebnlem powstaje, jak chemy wyrwac te rosliny... najlepiej jest je po prostu wyciac, a korzenie zostawic w podlozu

ad 3 - nigdy nie odmulane; moje ada ma juz kilka latek :]

pozdro,
tomek

sliva
Ranga: Poznaje temat

Miasto: rzym/tarnow

Norbert Odoliński

14 cze 2005, 22:02   (#3)  

ad 1. wnioskuje ze jak podloze amano to i cala reszta tez by sie przydala :) ,ph metrem to chyba realnej ilosci co2 nie da sie zmierzyc

ad2.3. mowisz ze kilka latek nie odmulales podloza i w ten sposob zostwiales korzenie w nim ? hmm i co zadnych problemow z sinicami ? organika ? caly czas akwa jest tak samo stabilne ?

Sorka za "laickie" pytania ale z ADA to jeszcze jest wiecej tabu niz wiadomych w pl. Mysle ze w niedlugim czasie dotra do nas te produkty i jezeli rzeczywiscie zabawa w akwarium bedzie dzieki nim latwiejsza to mimo swojej ceny zyskaja wielu klientow .

Pozdrawiam
Norbert Odolinski

ps. jezeli sa jeszcze osoby ktore uzywaja produktow ADA niech tez opowiedza o swoich doswiadczeniach w temacie , mysle ze nie tylko mnie to interesuje ;)

Norbert Odoliński

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
sliva rzym/tarnow

14 cze 2005, 23:39   (#4)  

Norbert Odoliński napisał(a):ad 1. wnioskuje ze jak podloze amano to i cala reszta tez by sie przydala :) ,ph metrem to chyba realnej ilosci co2 nie da sie zmierzyc

no reszta tez jest ciekawa, szczegolnie swiatlo sobie cenie:]
a drop u mnie sie sprawdza, widze kolor i to mi wystarczy... widocznie jest tak stabilnie, ze laboratoryjnych pomiarow nie musze przeprowadzac... pozatym by mi sie nie chcialo:P

ad2.3. mowisz ze kilka latek nie odmulales podloza i w ten sposob zostwiales korzenie w nim ? hmm i co zadnych problemow z sinicami ? organika ? caly czas akwa jest tak samo stabilne ?

problemy z glonami sa na poczatku, ale to normalne, potem jak wszystko dziala i nie przesadzisz z nawozeniem to zero problemow, oczywiscie jakis glon znajdziesz zawsze, ale nie jest to jaks plaga
pewnie jak by ktos robil jak nalezy i co podmiane i nawozenie sprawdzal wszystko dokladnie, to i tego nie bylo ;)

w kazdym razie aquasoil jest bardzo lekkim i przewiewnym podlozem. wyrywajac cokolwiek zawsze sie musisz liczyc, ze zniszczysz caly uklad akwa no i brazowa chmura, ktora chyba latwiej sie moze prczyczynic do zaglonienia jak kilka korzonkow zostawionych w i tak organicznym podlozu ;)

pozdro,
tomek

sliva
Ranga: Poznaje temat

Miasto: rzym/tarnow

Grzegorz Guzik Kraków

15 cze 2005, 09:55   (#5)  

No ja mam doswiadczenia w stosowaniu ADA, ale nie podlozy. Aktualnie we wszystkich zbiornikach przeszedlem na nawozenie nawozami ADA- doswiadczenia czesciowo juz opisywalem, dodam tylko, ze po ECA czerwony wywlocznik i pelzacz bagienny przyjely tak intensywne barwy, ze nie myslalem iz takie byc moga. Na razie mam jeden zbiornik, w ktorym pod zwirem jest Penac P i Penac W oraz Bactar 100 i jest to najstabilniejszy zbiornik jaki kiedykolwiek postawilem (a w ciagu ostatnich 3 lat bylo tych aranzacji ponad 30)- opis w dziale Nasze akwaria (ten 62 l).
Ps. Co do sprowadzenia ADA do Polski, to aktualnie prowadze rozmowy z ADA i jest szansa, ze moze po wakacjach ich produkty zaistnieja w naszym kraju. Po bardzo przyzwoitych cenach :wink: Juz czas najwyzszy :D
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

enigma Wrocław

15 cze 2005, 13:30   (#6)  

Grzegorz Guzik napisał(a):Ps. Co do sprowadzenia ADA do Polski, to aktualnie prowadze rozmowy z ADA i jest szansa, ze moze po wakacjach ich produkty zaistnieja w naszym kraju. Po bardzo przyzwoitych cenach :wink: Juz czas najwyzszy :D

Informuj nas na bieżąco :D
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

Marcin Peczek Łódź

15 cze 2005, 21:24   (#7)  

Grzegorz Guzik napisał(a):Ps. Co do sprowadzenia ADA do Polski, to aktualnie prowadze rozmowy z ADA i jest szansa, ze moze po wakacjach ich produkty zaistnieja w naszym kraju. Po bardzo przyzwoitych cenach :wink: Juz czas najwyzszy :D

Czekamy z niecierpliwością :D
Pozdrawiam
Marcin Pęczek

Marcin Peczek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Łódź

Norbert Sabat Deep In Underground

15 cze 2005, 21:31   (#8)  

Byłoby fajnie. IMHO wystarczyłoby sprowadzić same podłoża, dodatki do podłoża oraz nawozy płynne bo myślę, że to najbardziej interesuje akwarystów i jest "przystępne" cenowo :wink: W dalszej perspektywie możnaby pomyśleć o CO2 (głównie dyfuzory) oraz oświetleniu. Cała reszta IMO jest poza zasięgiem polskich akwarystów (mam na myśli filtry czy nożyczki :) ) i chyba niewarta zachodu...
Nie chcę zapeszać więc już nic nie piszę 8)
Pozdrawiam, Norbert

Norbert Sabat

Miasto: Deep In Underground

Norbert Odoliński

15 cze 2005, 21:38   (#9)  

Ps. Co do sprowadzenia ADA do Polski, to aktualnie prowadze rozmowy z ADA i jest szansa, ze moze po wakacjach ich produkty zaistnieja w naszym kraju. Po bardzo przyzwoitych cenach Juz czas najwyzszy

moze nadejdzie czas ze przestane byc wiernym klientem POCH'u i nie bede musial sie zastanawiac nocami ile jakiego pierwiastka dac, a tylko pozostanie przycinac rosliny ;)

Pozdrawiam
Norbert Odolinski

Norbert Odoliński

Grzegorz Guzik Kraków

16 cze 2005, 08:47   (#10)  

Tak Norbercie- Duchu- dokladnie w nawozy, podloza i dodatki celuje. Generalnie jest szansa sprowadzac prawie wszystko- bardzo interesujaca oferta wydaja sie byc zarniki. Ponadto byc moze bedzie mozna sciagnac tez Aqua Journal bo baaaaaaardzo dobrych cenach.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

enigma Wrocław

16 cze 2005, 09:14   (#11)  

Grzegorz Guzik napisał(a):Tak Norbercie- Duchu- dokladnie w nawozy, podloza i dodatki celuje. Generalnie jest szansa sprowadzac prawie wszystko- bardzo interesujaca oferta wydaja sie byc zarniki. Ponadto byc moze bedzie mozna sciagnac tez Aqua Journal bo baaaaaaardzo dobrych cenach.

Smaczku nam narobiłeś Grzegorz :wink:
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

Grzegorz Guzik Kraków

16 cze 2005, 09:27   (#12)  

Sie staram :wink: Ale wszystko pewnie dopiero po wakacjach..
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

Ernest Poznań

16 cze 2005, 10:08   (#13)  

Grzegorz Guzik napisał(a):Tak Norbercie- Duchu- dokladnie w nawozy, podloza i dodatki celuje. Generalnie jest szansa sprowadzac prawie wszystko- bardzo interesujaca oferta wydaja sie byc zarniki. Ponadto byc moze bedzie mozna sciagnac tez Aqua Journal bo baaaaaaardzo dobrych cenach.

AquaJournal? Masz na myśli wersję KrzaczkoJęzyczną? Kiedyś w Vectrapoint zamówiłem co było po angielsku, ale zdaje się że przestali się nią zajmować dawno temu... Chyba że czegoś nie wiem :) Czy wersją "krzaczki" jest dwujęzyczna? W przeciwnym wypadku tylko fotki... trochę mało w tym sensu chyba.

BTW - jak będą palniki 8kK to zamieniam T5 na HQI ;)

E

Ernest
Ranga: Początkujący

Miasto: Poznań

16 cze 2005, 10:11   (#14)  

Grzegorz Guzik napisał(a):Sie staram :wink: Ale wszystko pewnie dopiero po wakacjach..

Witam
To kolego na zlocie w Karkowie,bedziesz najbardziej obleganą osobą,bo to już będzie po wakacjach :wink:
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Grzegorz Guzik Kraków

16 cze 2005, 10:20   (#15)  

Wersja krzczkojeszyczna jest tylko krzaczasta. Tylko zdjecia... Stary, nie wiesz co mowisz :!: To sa az zdjecia. Moge powiedziec, ze ze zdjec Amano nauczylem sie 80% tego co wiem o akwa roslinnych jesli chodzi o kompozycje i tp sprawy.
Jacku, ze zlotem w Krakowie ciezko- wyjezdzam na konferencje i nie wiem czy w ogole bede mogl sie zjawic. Takie zycie :cry:
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Paweł Warszawa

16 cze 2005, 14:43   (#16)  

Pora zacząć się uczyć cywilizowanego języka (tzn. Japońskiego jakby ktoś nie zakumał). Ja powinienem od września, jak kasy starczy i czasu, bo chęci na pewno tak. Zresztą jest metoda dosyć łatwego opanowania sporej ilości znaków kanji.

Paweł
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

16 cze 2005, 16:26   (#17)  

Obawiam się, że nawet jak już produkty ADA będą dostępne w naszym kraju to ich cena skutecznie odstraszy potencjalnych nabywców. Ceny w USA wcale nie są aż tak niskie a co dopiero w Europie (2x więcej) :shock: . Swoją drogą ciekaw jestem skąd ta różnica.
Zawsze można sprzedawać towar po takich cenach jak za wielką wodą. W takim wypadku wróżę dystrybutorowi rychły podbój Europy. No ale jeśli to by było takie proste to ktoś już by to wcześniej wykombinował.

To ja spadam dalej mieszać symfonię :wink:

RedBaron

Grzegorz Guzik Kraków

16 cze 2005, 21:20   (#18)  

Dzieki Marcinie za zyczenia :wink: Wiesz, mysle, ze jednak znajda sia ludzie chcacy kupic nawoz ADA za... na razie nie powiem ile, ale znacznie taniej niz w reszcie Europy, ktorego butelka starczy na pol roku, a czas oszczedzony na mieszaniu symfonii przeznacza na ogladanie stabilnego akwarium- ja przynajmniej tak zrobilem :D
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Image1671098917.389913.jpg

Nowa 60tka na lini ADA

Dejvix8183 w Nawożenie · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 14510
Witam Prosiłbym szanownych o pomoc w wyjaśnieniu kilku kwestii, w broszurach od oda nie znalazłem wyjaśnienia albo niedokładnie zrozumiałem a na lini nawozów i podłożu Ada chce oprzeć akwarium Standar...
akwarium nowe.jpg

Nawożenie nowo założonego akwarium na podłożu Ada Amazonia

cryoff w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5335
Witam, zrobiłem restart akwarium 112L na podłożu Ada Amazonia Aqua Soil II Akwarium ma 8 dni, od pierwszego dnia podaje sam potas, zdaje się, że wszystkie rośliny ruszyły, dotychczas wszystko jest w p...

Nawożenie ADA a testy wody

marcin kwieciński w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2174
Cześć wszystkim, Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...

Stare produkty ADA

awaxi w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1665
Witam. Posiadam Bacter100, Clear Super, Tourmaline BC, Green Bacter. Mają one ponad 6 lat. Rozstanie z akwarystyką. Sprzedaż mieszkania, budowa domu. Wracam do hobby. Nadają się one jeszcze do użycia,...

Nawozy VIMI konkurencją dla ADA

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 10280
nawozy-vimi.jpg VIMI wprowadziło do oferty nowe, skoncentrowane nawozy w małych buteleczkach - podobnie jak ADA. W ofercie ADA znajdziemy żelazo (jako ADA ECA) i hormony roślinne przydatne do regen...

Mineralizacja RO dla ada amazonia ver.1

piotr0234 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1439
Dzień Dobry, Dotychczas mineralizowalem wode ro którą wlewałem do akwarium postawionego na podłożu ada amazonia ver. 1 przy pomocy preparatu growise mineraliser. Preparat ten dostarcza wapń i magnez w...

Nawozy rozrabiane - parę pytań

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6306
1. Czy Mikro Intermagu + Fe powinno się konserwować E300 i sorbinianem potasu? Pytam ponieważ rozrobiłem najpierw Micro w wodzie RO oraz Fe a później dodałem kwas askorbinowy i Sorbinian. No i ściemni...

Nawozy ADA 300ml

Rfck w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1773
Witam, ktoś posiada nawozy ADA, te nowe w kwadratowej butelce? Potrzebuje wymiar butelki :D jakby ktoś mógł zmierzyć.

Nawożenie i glony - lista kluczowych pytań akwarystycznych

Agamemnon w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4890
Witam, prowadzę zbiornik 25l, a w nim zmagam się z szeregiem problemów: glony nitki, "futerko" na liściach Ludwigii, żółknące stare liście, gnicie starych liści od brzegów, odpadanie liści,...

Nowa linia Ada

Maronl w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1576
Witam was mam pytanie do użytkowników nowej linii nawozów Ada. Obecnie poza potasem daje też Ada bright mineral i w instrukcji jest napisane że po 2 miesiącach zacząć dawać Ada bright iron. I teraz ma...

Statystyki

Ten temat przegląda 597 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 597 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.