podloza ADA - kilka pytan...
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam,
Pytania kieruje glownie do osob ktore mialy/maja stycznosc z podlozem ADA (Powersand oraz AquaSoil np.Amazonia). Z tego co wyczytalem w necie produkty te posiadaja specyficzne wlasciwosci - powersand zawiera makro w roznej postaci a amazonia zakwasza wode,zmniejsza twardosc, buforuje mikro itd. w zwiazku z tym mam kilka pytan :
- jak mierzy sie zawartosc Co2 w takim akwa jezeli woda jest zakwaszona nie tylko od samego dwutlenku wegla ? stosunek ph/kh odpada
- gdy chcemy przesadzic kilka roslin z mocno rozwinietym system korzeniowym czy nie rujnuje sie przy okazji struktury podloza ?
- po jakims czasie jak wyglada sprawa odmulania takiego podloza ?
Pozdrawiam
Norbert Odolinski
-
Norbert Odoliński
●
ad 1 - uzywam drop i raz na jakis czas wymieniam plyn, ale bardziej z nudow niz z przymusu
dziala dobrze i jestem w pelni zadowolony:] nigdy nie mierzylem inaczej co2
ad 2 - rosliny sadzi sie jak w instrukcji obslugi na stronie aquajurnal; plebnlem powstaje, jak chemy wyrwac te rosliny... najlepiej jest je po prostu wyciac, a korzenie zostawic w podlozu
ad 3 - nigdy nie odmulane; moje ada ma juz kilka latek :]
pozdro,
tomek
-

sliva
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: rzym/tarnow
ad 1. wnioskuje ze jak podloze amano to i cala reszta tez by sie przydala  ,ph metrem to chyba realnej ilosci co2 nie da sie zmierzyc
ad2.3. mowisz ze kilka latek nie odmulales podloza i w ten sposob zostwiales korzenie w nim ? hmm i co zadnych problemow z sinicami ? organika ? caly czas akwa jest tak samo stabilne ?
Sorka za "laickie" pytania ale z ADA to jeszcze jest wiecej tabu niz wiadomych w pl. Mysle ze w niedlugim czasie dotra do nas te produkty i jezeli rzeczywiscie zabawa w akwarium bedzie dzieki nim latwiejsza to mimo swojej ceny zyskaja wielu klientow .
Pozdrawiam
Norbert Odolinski
ps. jezeli sa jeszcze osoby ktore uzywaja produktow ADA niech tez opowiedza o swoich doswiadczeniach w temacie , mysle ze nie tylko mnie to interesuje 
-
Norbert Odoliński
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Norbert Odoliński napisał(a):ad 1. wnioskuje ze jak podloze amano to i cala reszta tez by sie przydala  ,ph metrem to chyba realnej ilosci co2 nie da sie zmierzyc
no reszta tez jest ciekawa, szczegolnie swiatlo sobie cenie:] a drop u mnie sie sprawdza, widze kolor i to mi wystarczy... widocznie jest tak stabilnie, ze laboratoryjnych pomiarow nie musze przeprowadzac... pozatym by mi sie nie chcialo:P ad2.3. mowisz ze kilka latek nie odmulales podloza i w ten sposob zostwiales korzenie w nim ? hmm i co zadnych problemow z sinicami ? organika ? caly czas akwa jest tak samo stabilne ?
problemy z glonami sa na poczatku, ale to normalne, potem jak wszystko dziala i nie przesadzisz z nawozeniem to zero problemow, oczywiscie jakis glon znajdziesz zawsze, ale nie jest to jaks plaga
pewnie jak by ktos robil jak nalezy i co podmiane i nawozenie sprawdzal wszystko dokladnie, to i tego nie bylo
w kazdym razie aquasoil jest bardzo lekkim i przewiewnym podlozem. wyrywajac cokolwiek zawsze sie musisz liczyc, ze zniszczysz caly uklad akwa no i brazowa chmura, ktora chyba latwiej sie moze prczyczynic do zaglonienia jak kilka korzonkow zostawionych w i tak organicznym podlozu
pozdro,
tomek
-

sliva
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: rzym/tarnow
No ja mam doswiadczenia w stosowaniu ADA, ale nie podlozy. Aktualnie we wszystkich zbiornikach przeszedlem na nawozenie nawozami ADA- doswiadczenia czesciowo juz opisywalem, dodam tylko, ze po ECA czerwony wywlocznik i pelzacz bagienny przyjely tak intensywne barwy, ze nie myslalem iz takie byc moga. Na razie mam jeden zbiornik, w ktorym pod zwirem jest Penac P i Penac W oraz Bactar 100 i jest to najstabilniejszy zbiornik jaki kiedykolwiek postawilem (a w ciagu ostatnich 3 lat bylo tych aranzacji ponad 30)- opis w dziale Nasze akwaria (ten 62 l).
Ps. Co do sprowadzenia ADA do Polski, to aktualnie prowadze rozmowy z ADA i jest szansa, ze moze po wakacjach ich produkty zaistnieja w naszym kraju. Po bardzo przyzwoitych cenach  Juz czas najwyzszy 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Grzegorz Guzik napisał(a):Ps. Co do sprowadzenia ADA do Polski, to aktualnie prowadze rozmowy z ADA i jest szansa, ze moze po wakacjach ich produkty zaistnieja w naszym kraju. Po bardzo przyzwoitych cenach  Juz czas najwyzszy 
Informuj nas na bieżąco 
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
Grzegorz Guzik napisał(a):Ps. Co do sprowadzenia ADA do Polski, to aktualnie prowadze rozmowy z ADA i jest szansa, ze moze po wakacjach ich produkty zaistnieja w naszym kraju. Po bardzo przyzwoitych cenach  Juz czas najwyzszy 
Czekamy z niecierpliwością 
Pozdrawiam
Marcin Pęczek
-

Marcin Peczek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Łódź
Byłoby fajnie. IMHO wystarczyłoby sprowadzić same podłoża, dodatki do podłoża oraz nawozy płynne bo myślę, że to najbardziej interesuje akwarystów i jest "przystępne" cenowo  W dalszej perspektywie możnaby pomyśleć o CO2 (głównie dyfuzory) oraz oświetleniu. Cała reszta IMO jest poza zasięgiem polskich akwarystów (mam na myśli filtry czy nożyczki  ) i chyba niewarta zachodu...
Nie chcę zapeszać więc już nic nie piszę 
Pozdrawiam, Norbert
-

Norbert Sabat
●
- Miasto: Deep In Underground
-
Ps. Co do sprowadzenia ADA do Polski, to aktualnie prowadze rozmowy z ADA i jest szansa, ze moze po wakacjach ich produkty zaistnieja w naszym kraju. Po bardzo przyzwoitych cenach Juz czas najwyzszy
moze nadejdzie czas ze przestane byc wiernym klientem POCH'u i nie bede musial sie zastanawiac nocami ile jakiego pierwiastka dac, a tylko pozostanie przycinac rosliny
Pozdrawiam
Norbert Odolinski
-
Norbert Odoliński
●
Tak Norbercie- Duchu- dokladnie w nawozy, podloza i dodatki celuje. Generalnie jest szansa sprowadzac prawie wszystko- bardzo interesujaca oferta wydaja sie byc zarniki. Ponadto byc moze bedzie mozna sciagnac tez Aqua Journal bo baaaaaaardzo dobrych cenach.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Grzegorz Guzik napisał(a):Tak Norbercie- Duchu- dokladnie w nawozy, podloza i dodatki celuje. Generalnie jest szansa sprowadzac prawie wszystko- bardzo interesujaca oferta wydaja sie byc zarniki. Ponadto byc moze bedzie mozna sciagnac tez Aqua Journal bo baaaaaaardzo dobrych cenach.
Smaczku nam narobiłeś Grzegorz 
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
Sie staram  Ale wszystko pewnie dopiero po wakacjach..
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Grzegorz Guzik napisał(a):Tak Norbercie- Duchu- dokladnie w nawozy, podloza i dodatki celuje. Generalnie jest szansa sprowadzac prawie wszystko- bardzo interesujaca oferta wydaja sie byc zarniki. Ponadto byc moze bedzie mozna sciagnac tez Aqua Journal bo baaaaaaardzo dobrych cenach.
AquaJournal? Masz na myśli wersję KrzaczkoJęzyczną? Kiedyś w Vectrapoint zamówiłem co było po angielsku, ale zdaje się że przestali się nią zajmować dawno temu... Chyba że czegoś nie wiem  Czy wersją "krzaczki" jest dwujęzyczna? W przeciwnym wypadku tylko fotki... trochę mało w tym sensu chyba.
BTW - jak będą palniki 8kK to zamieniam T5 na HQI
E
-

Ernest
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Poznań
Grzegorz Guzik napisał(a):Sie staram  Ale wszystko pewnie dopiero po wakacjach..
Witam
To kolego na zlocie w Karkowie,bedziesz najbardziej obleganą osobą,bo to już będzie po wakacjach 
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Wersja krzczkojeszyczna jest tylko krzaczasta. Tylko zdjecia... Stary, nie wiesz co mowisz  To sa az zdjecia. Moge powiedziec, ze ze zdjec Amano nauczylem sie 80% tego co wiem o akwa roslinnych jesli chodzi o kompozycje i tp sprawy.
Jacku, ze zlotem w Krakowie ciezko- wyjezdzam na konferencje i nie wiem czy w ogole bede mogl sie zjawic. Takie zycie 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Pora zacząć się uczyć cywilizowanego języka (tzn. Japońskiego jakby ktoś nie zakumał). Ja powinienem od września, jak kasy starczy i czasu, bo chęci na pewno tak. Zresztą jest metoda dosyć łatwego opanowania sporej ilości znaków kanji.
-

Paweł
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
Obawiam się, że nawet jak już produkty ADA będą dostępne w naszym kraju to ich cena skutecznie odstraszy potencjalnych nabywców. Ceny w USA wcale nie są aż tak niskie a co dopiero w Europie (2x więcej)  . Swoją drogą ciekaw jestem skąd ta różnica.
Zawsze można sprzedawać towar po takich cenach jak za wielką wodą. W takim wypadku wróżę dystrybutorowi rychły podbój Europy. No ale jeśli to by było takie proste to ktoś już by to wcześniej wykombinował.
To ja spadam dalej mieszać symfonię 
-
RedBaron
●
Dzieki Marcinie za zyczenia  Wiesz, mysle, ze jednak znajda sia ludzie chcacy kupic nawoz ADA za... na razie nie powiem ile, ale znacznie taniej niz w reszcie Europy, ktorego butelka starczy na pol roku, a czas oszczedzony na mieszaniu symfonii przeznacza na ogladanie stabilnego akwarium- ja przynajmniej tak zrobilem 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Powiązane tematy
Witam
Prosiłbym szanownych o pomoc w wyjaśnieniu kilku kwestii, w broszurach od oda nie znalazłem wyjaśnienia albo niedokładnie zrozumiałem a na lini nawozów i podłożu Ada chce oprzeć akwarium
Standar...
Witam, zrobiłem restart akwarium 112L na podłożu Ada Amazonia Aqua Soil II
Akwarium ma 8 dni, od pierwszego dnia podaje sam potas, zdaje się, że wszystkie rośliny ruszyły, dotychczas wszystko jest w p...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
Witam.
Posiadam Bacter100, Clear Super, Tourmaline BC, Green Bacter. Mają one ponad 6 lat.
Rozstanie z akwarystyką. Sprzedaż mieszkania, budowa domu. Wracam do hobby.
Nadają się one jeszcze do użycia,...
nawozy-vimi.jpg
VIMI wprowadziło do oferty nowe, skoncentrowane nawozy w małych buteleczkach - podobnie jak ADA.
W ofercie ADA znajdziemy żelazo (jako ADA ECA) i hormony roślinne przydatne do regen...
Dzień Dobry,
Dotychczas mineralizowalem wode ro którą wlewałem do akwarium postawionego na podłożu ada amazonia ver. 1 przy pomocy preparatu growise mineraliser. Preparat ten dostarcza wapń i magnez w...
1. Czy Mikro Intermagu + Fe powinno się konserwować E300 i sorbinianem potasu? Pytam ponieważ rozrobiłem najpierw Micro w wodzie RO oraz Fe a później dodałem kwas askorbinowy i Sorbinian. No i ściemni...
Witam, ktoś posiada nawozy ADA, te nowe w kwadratowej butelce?
Potrzebuje wymiar butelki :D jakby ktoś mógł zmierzyć.
Witam,
prowadzę zbiornik 25l, a w nim zmagam się z szeregiem problemów: glony nitki, "futerko" na liściach Ludwigii, żółknące stare liście, gnicie starych liści od brzegów, odpadanie liści,...
Witam was mam pytanie do użytkowników nowej linii nawozów Ada. Obecnie poza potasem daje też Ada bright mineral i w instrukcji jest napisane że po 2 miesiącach zacząć dawać Ada bright iron. I teraz ma...
|
|