Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam.
Widziałem to akwa na targach i jestem ciekaw co to jest za kamień?
Poza tym zaglądnąłem do szafki i zobaczyłem drugi dziwny filterek, jestem ciekaw jaką miał funkcję do wypełniemia?
Pozdrawiam i załączam moją fotkę.
Ostatnio edytowano 27 maja 2005, 21:39 przez mihal, łącznie edytowano 1 raz
-
mihal
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wlasnie Bartek..skad wytrzasnales takiego fajnego kamola? :)
Mam jeszcze kilka innych pytan:
Co to za oswietlenie (czyzby aqua-el) i gatunek ryby :)
Ile czasu zajelo Ci wykonanie aranzacji?
BTW swietne akwa, nareszcie widac rosliny na targach tego typu :)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Witam
Jakie sa wymiary tego akwa i co świeci nad nim  I jeszcze jedno co się stało z tym akwarium po targach 
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
A to nie jest przypadkiem ten kamień który miał Adam Paszczela w jednej ze swoich aranżacji?
Jak dla mnie ten kamień to skamieniałe drewno.
-

Paweł
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
I ja widzialem ten zbiorniczek.
- ciekawe szklo (niebieskie) sklejone przezroczystym silikonem b.ladnie wyglada
- oswietlenie HQI jak pamietam 1 palnik 150W bodajze
- bardzo fany ciemny drobny zwirek
no i panienka tlumaczaca ze to na dnie to rzesa  )
acha - kamien to kamien
z wtraconymi ciekawymi zanieczyszczeniami
jak pamietam lezal u Bartka najpierw w baniaku a potem na balkonie
Pozdrawiam
Waldeusz
-
Waldeusz
●
Paweł napisał(a):A to nie jest przypadkiem ten kamień który miał Adam Paszczela w jednej ze swoich aranżacji?  Jak dla mnie ten kamień to skamieniałe drewno.
IMO raczej to nie ta sama skała. Tamt była jednak pokryta troszkę glonami i wątpie aby tak udało się ja doczyścić;) Hmm, gdyby miał zgadywac to najbardzej przypomina mi to drewno skamieniałe,a le mam wrażenie że to coś innego. Waldeusz napisał(a):I ja widzialem ten zbiorniczek. - ciekawe szklo (niebieskie) sklejone przezroczystym silikonem b.ladnie wyglada - oswietlenie HQI jak pamietam 1 palnik 150W bodajze - bardzo fany ciemny drobny zwirek no i panienka tlumaczaca ze to na dnie to rzesa  ) acha - kamien to kamien z wtraconymi ciekawymi zanieczyszczeniami jak pamietam lezal u Bartka najpierw w baniaku a potem na balkonie  Pozdrawiam Waldeusz
Faktycznie zbiorniczek można pochwalić. Pięknie sklejony, robi wrażenie szkło i spoina.
Podłoże to wygląda mi na floran mhk.
Rzęsa:)
Hmm może chodziło jej o to, że wpadła jej do zbiornika przyklejana rzęsa i ubolewała nad stratą 
Pozdrawiam.
Piotr Suty / DurendaL
-

Piotr Suty
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
-
A ja jestem ciekaw co to za żarnik siedzi w lampie (temperatura barwowa). Jeśli mógłbyś podać też producenta byłoby fajnie.
-
RedBaron
●
Rybka imo wyglada na Prianobrama filigera
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Grzegorz Guzik napisał(a):Rybka imo wyglada na Prianobrama filigera
Witam
Mała korekta  Prionobrama filigera
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
28 maja 2005, 14:00
(#10)
Tak, jasne Jacku. Pamietam te nazwe jeszcze z czasow chlopiecych, kiedy rybka ta dotarla do Polski, stad pomylka- czlowiek sie starzeje 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
28 maja 2005, 21:31
(#11)
Fajne akwarium i fajne drewno. Mi sadzenie roślin do 60l zajmuje podobną ilość czasu.
-
Dziad Borowy
●
29 maja 2005, 11:11
(#12)
taki zbiorniczek to robi wrażenie
widać rękę mistrza w aranżacji 
-
dragann
●
29 maja 2005, 12:23
(#13)
Akwarium ciekawie sie prezentuje, jednak jakoś ten jeden kamienny klocek nie podchodzi mi..  jest ładny ale taki jakis samotny. No ale to takie moje male kuku  ja zapytam o dyfuzor CO2 widoczny na jednej z fotografii. Wydaje mi się, że niedawno widziałem podobny na allegro. Jeszcze powróce do tego dziwnego filtra. On był kupiony, czy to jakiś patent DIY?
Pozdrawiam  Mateusz Jędrzejczak
-

mcflurry
●
- Ranga: Grafik SMRW
- Miasto: klikash?
29 maja 2005, 18:04
(#14)
ja chciałam tylko dodać, że ten zbiornik duuużo lepiej wyglądał na targach, niż oddają to zdjęcia
gratulacje
-
jesienne
●
30 maja 2005, 07:55
(#15)
Piekny otwarty zbiorniczek. Nic tylko pogratulowac, robi wrazenie. Najbardziej podoba mi sie fota, zbiornika na tle otaczajacych je wysaw, jak gwiazda polarna wokol malych gwiazdeczek
A ja chcialem sie zapytac o te swiatlo HQI 150. Z tego co zawsze sie pytalem na forum... to przy jednym zarniku nawet 150, to on nie doswietla bokow w 80cm zbiorniku, a co dopiero przy 90. Tutaj jest wszystko elegancko. Domyslam sie,ze to zaslugo dodatkowych 2xT5, ale wedlug tego co pisze Bartek "standartowy zbiornik na 150" to 150HQI powinno byc zawsze ok.
Pytam, bo chce sobie kupic uzywane HQI Arcadii wlasnie 150W. Jednak mam obawy, czy boki nie beda ciemne. A moze to zasluga tych "skrzydel" opadajacych po bokach obudowym, moze one dodatkowo skupiaja rozproszone swiatlo i kieruja je na boki akwarium? To jest jakis patent czy obudowa Arcadii ma standartowo cos takiego?
Pozdrawiam Borys
-

Borys
●
- Ranga: Stały bywalec
-
30 maja 2005, 13:52
(#17)
Byłem na targach i widziałem ten zbiornik , naprawdę ładny .Lampa również ale cena tej Arkadii po prostu POWALAJĄCA 2800 ZŁ NETTO  - pytałem w Badisie na targach .
Bartku serdeczne dzięki za nawozy .
-

furraan
●
- Miasto: Łódż
No właśnie, czy można coś więcej na temat tego filtra. Widziałem to akwarium i klarowność wody jak tam panowałem bije moją mineralną prosto z butelki  A tak poważnie to po prostu szok. Czy taki filterek można gdzieś kupić? A może można zrobić go domowym sposobem. Znalazłem w sieci firmę która sprzedaje ziemię okrzemkową przeznaczoną do filtracji, ale co z tym wysokim ciśnieniem? Jeżeli ktoś coś wie na ten temat to bardzo proszę…
-
Witkacy
●
- Ranga: Początkujący
Witkacy napisał(a):No właśnie, czy można coś więcej na temat tego filtra. Widziałem to akwarium i klarowność wody jak tam panowałem bije moją mineralną prosto z butelki  A tak poważnie to po prostu szok. Czy taki filterek można gdzieś kupić? A może można zrobić go domowym sposobem. Znalazłem w sieci firmę która sprzedaje ziemię okrzemkową przeznaczoną do filtracji, ale co z tym wysokim ciśnieniem? Jeżeli ktoś coś wie na ten temat to bardzo proszę…
Witam,
Panie Bartłomieju!
Moze Pan zdradzi tajemnicę kto robi takie małe filtry na ziemię okrzemkową? Bo ja kiedyś pracowałem w zakładzie spożywczym, gdzie był filtr na ziemię okrzemkową ale miał.... 4m wysokości  . Wiem jak jest taki filtr skonstruowany i miałbym niejakie problemy żeby coś takiego zrobić w wersji "mini"  . Poza tym filtr ten rzeczywiście wychwytuje najdrobniejsze drobinki. Takimi fitrami klaruje się np. wino przed rozlaniem do butelek. I soki z kartoników też. Wydaje mi się, że filtr jest potrzebny w akwarium tylko na samym początku... właśnie do wyklarowania wody.
Pozdrawiam,
Maciej Fabjański
-

bazyli
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 27 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
WITAM!
Konkurs 2005 został już oficjalnie otwarty.
Z ostatnim numerem Aquajounal otrzymałem również plakat konkursowy
z umieszczonymi na nim miniaturkami nagradzanych prac z poprzednich konkursów ....
PetFair.jpg
Na Pet Fair Aquascape najlepsi aquascaperzy, wybrani drogą eliminacji, będą na żywo tworzyć wspaniałe akwaria roślinne. Zbiorniki będzie można podziwiać podczas Międzynarodowych Targów Z...
Chyba jeszcze nie było.
Relacja z zakładania zbiornika przez Amano, tym razem z Danii http://www.ukaps.org/forum/viewtopic.php?f=21&t=18115&start=10
http://farm7.static.flick...
Wyniki konkursu, zwycięskie prace, oraz wszystkie aranżacje biorące udział we współzawodnictwie znajdziecie tutaj:
https://roslinyakwariowe.pl/index.php/galerie/konkursy-akwarystyczne/konkurs-nano-ak...
http://www.naacademy.pl/_uploads/thumb/petfairnano-ico_jpg_230_100_crop.jpg
wiecej informacji tutaj:
http://www.naacademy.pl/News/Konkurs-Nano-Targi-Pet-Fair-Lodz,1,0...
I po targach ;) Oto moje wystawione terrarium :
http://images43.fotosik.pl/881/16457503e8e54c51m.jpg
tu zbiornik (zła jakość - odbija się światło :( ) , w którym zaprezentowałem ...
International Aquaplant Layout Contest 2005
Serwis <a href="http://www.aquaticplantcentral.com">Aquaticplantcentral.com</a> oglosil miedzynarodowy konkurs na najlepszą ranżację zbiornk...
Witam
Wyniki są dostepne pod tym linkiem: http://showcase.aquatic-gardeners.org/2005.cgi?&Scale=258&op=showpage&name=view-showcase
Gratulacje dla Norberta Sabata za zajęcie 3 miejsca w...
|
|