Jaki eheim zewnętrzny do 152 l ? Może ktoś podzielić sie doświadczeniami jesli posada ten filtr. Mój fluval 204 zaczyna mnie powoli denerwować wiec chce zmienic na lepszy. Eheim oferuje rózne modele : classic, comfort, professionel, ecco. Którym sie zainteresować? Dzieki za pomoc
Maciejewski Maciek napisał(a):Jaki eheim zewnętrzny do 152 l ? Może ktoś podzielić sie doświadczeniami jesli posada ten filtr. Mój fluval 204 zaczyna mnie powoli denerwować wiec chce zmienic na lepszy. Eheim oferuje rózne modele : classic, comfort, professionel, ecco. Którym sie zainteresować? Dzieki za pomoc
To już zależy ile masz kasy i czego oczekujesz od filtra pod względem funkcjonalności.
Oczywiscie pieniadz.. Ale spokojnie mozesz sprawic sobie Eheim 2213 Classic Plus (jest z dodatkiem Ehfisubstratu, ceramiki i, co wazne, zaworow na weze). Idealnie ciche, jak nic nie ukrecisz, to nic Ci sie nie zepsuje. Poza tym sa pojemne- mozesz duzo napchac do srodka biologii
Myślę, że możesz zastosować nawet 2215, który ma największą pojemność z wymienionych przez Ciebie modeli (4litry na same wkłady). Ja używałem taki filtr w 180l i myślę, że nawet 2217 nie byłby zbyt mocny . Professional i ecco są wygodniejsze w obsłudze ale mają mniejsze złoże biologiczne od Classiców przy porównywalnej (a nawet niższej) cenie.
Grzegorz Guzik napisał(a):Taa.. Ja mam 2x2213 w 300 litrach. Zdecydowalem sie na dwa mniejsze filtry zamiast jednego duzego, zeby nie robic gorskiego strumienia vel pralki
No właśnie....to mnie zastanawia. Navarro z forum APC ma dla przykładu 2213 w 20galonach (około 70litrów) i jakoś sobie radzi. W jednym zbiorniku 20gal ma 2215 i to jest dla mnie zastanawiające ....może nie ma aż takiej pralki jak sądzimy http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... light=2215
Hmm, moze Norbercie. No ja mam np w zbiornikach 60-80 l Hydory Prime 10 i jest calkiem znosnie. Ale kiedys zamontowalem w 240 litrach Hydora Prime 30 i nie wiedzialem jak to ugryzc.. No po prostu Wodogrzmoty Mickiewicza.
Ps Swoja droga klawe facet robi zbirniczki
Grzegorz Guzik napisał(a):Hmm, moze Norbercie. No ja mam np w zbiornikach 60-80 l Hydory Prime 10 i jest calkiem znosnie. Ale kiedys zamontowalem w 240 litrach Hydora Prime 30 i nie wiedzialem jak to ugryzc.. No po prostu Wodogrzmoty Mickiewicza. Ps Swoja droga klawe facet robi zbirniczki
Hmm..no właśnie sam się zastanawiam nad JBL CP 120 w akwarium 70-80l. Eheim zazwyczaj podaje wydajność mocno zbliżoną do rzeczywistości więc myślę że 250-300l/h (myślę że taka jest rzeczywista wydajność CP 120) będzie ok.
ps. Troche odbiegliśmy od tematu.....chyba przez te upały myślę tylko o wodzie........
Pozdrawiam, Norbert
Ostatnio edytowano 29 maja 2005, 07:54 przez Norbert Sabat, łącznie edytowano 1 raz
Taa.. bylem wczoraj nad Dunajcem, tam chlodniej... A swoja droga jak juz o filtrach mowa ciekawi mnie czy ktos kubelki Atmana uzywa i jak sie toto sprawuje
Duch (Norbert) napisał(a):No właśnie....to mnie zastanawia. Navarro z forum APC ma dla przykładu 2213 w 20galonach (około 70litrów) i jakoś sobie radzi. W jednym zbiorniku 20gal ma 2215 i to jest dla mnie zastanawiające ....może nie ma aż takiej pralki jak sądzimy http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... light=2215
Sam mam 2215 w 300 litrach i nie ma mowy o pralce. Wręcz przeciwnie, zastanawiam sie nad dołożeniem jakiegos filtra.
A co myślicie o Eheim Professionel 2222 - filtr zewnętrzny ? Wydajność filtra wg producenta 500l/godz. Rzeczywiście clasici mają dużo wieksze pojemności na biologię gdyż ten model 2222 ma tylko 2.3 litra.
Maciejewski Maciek napisał(a):A co myślicie o Eheim Professionel 2222 - filtr zewnętrzny ? Wydajność filtra wg producenta 500l/godz. Rzeczywiście clasici mają dużo wieksze pojemności na biologię gdyż ten model 2222 ma tylko 2.3 litra.
Jeśli chodzi o pojemność to zobacz filtry JBLa, model przeznaczony do baniaków do 150 litrów ma 5 litrów pojemności filtracyjnej. Nie wiem jak jest z ich pracą i awaryjnością lub bezawaryjnością ale cena i pojemność to już 2 podstawowe plusy.
Maciejewski Maciek napisał(a):A co myślicie o Eheim Professionel 2222 - filtr zewnętrzny ? Wydajność filtra wg producenta 500l/godz. Rzeczywiście clasici mają dużo wieksze pojemności na biologię gdyż ten model 2222 ma tylko 2.3 litra.
To już lepiej kupić Ecco 2234 też ma 500l/h, jak da się 1.5 litra Ehfisubstratu to biologia jest na maksa.
Piotr Baszucki w Filtracja· Odpowiedzi: 82 · Wyświetlenia: 58529
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
radekjab w Filtracja· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3807
Cześć
Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie".
Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4902
Witam
Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...
rawracer w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 502
Witam.
Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ?
Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ?
W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1665
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5077
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2542
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium z pielęgnicami. Do mierzenia temperatury w wodzie używałem dwa termometry sery. Jeden szklany precyzyjny sery(taki żólty cienki) i drugi naklejany jako pasek na ze...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 134 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej