Daro napisał(a):Witam
Czy lampa Aquamedic Ocean Ligth 150 wystarczy do oswietlenia akwa o wym. 80x50x40cm dlugosc/wysokosc/glebokosc. Tzn nie chodzi mi o moc zarnika czyli 150 W ale o to czy taka lampa która ma wymiary 50x23cm z zarnikem na srodku dobrze oswietli boki akwarium.
Pewnie jak wysoko powiesze taka lampe to bedzie oswietlone akwa na calej dlugosci ale czy wtedy przy wysokosci 50cm będzie dobrze oswietlony dol akwarium.
Jak taka krotka lampa będzie wygladac nad akwarium zalezy mi na estetyczny wygladzie calosci. Akwa stoji w eksponowanym miejscu
Pozdr.
Daro
Wystarczy z całą pewnością wychodzi 1W/litr. IMO to bardoz dużo i bardoz ryzykowna zabawa. Jednak tutaj wiele zależy od tego jaki to ma byc zbiornik, jaka roślinność.
Jednak takk czy inaczej mam prawie identyczny zbiornik i bałby się zawieszać nad nim więcej niż 70W hqi.
Wysokość montażu lampy nie będzie miała tu większego wpływu jedynie może stanowić problem dla patrzących się na zbiornik. Może oślepiać,a wieczorkiem oświetlać całe pomieszczenie,a nie zawsze tego chcemy.
Pozdrawiam.
Piotr Suty / DurendaL