Lampa HQI - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Lampa HQI

Liczba wyświetleń: 1659·Odpowiedzi: 4
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok

26 maja 2005, 12:23 Lampa HQI  (#1)  

Witam

Czy lampa Aquamedic Ocean Ligth 150 wystarczy do oswietlenia akwa o wym. 80x50x40cm dlugosc/wysokosc/glebokosc. Tzn nie chodzi mi o moc zarnika czyli 150 W ale o to czy taka lampa która ma wymiary 50x23cm z zarnikem na srodku dobrze oswietli boki akwarium.
Pewnie jak wysoko powiesze taka lampe to bedzie oswietlone akwa na calej dlugosci ale czy wtedy przy wysokosci 50cm będzie dobrze oswietlony dol akwarium.

Jak taka krotka lampa będzie wygladac nad akwarium zalezy mi na estetyczny wygladzie calosci. Akwa stoji w eksponowanym miejscu

Pozdr.
Daro

Daro

Piotr Suty Warszawa

28 maja 2005, 19:08 Re: Lampa HQI  (#2)  

Daro napisał(a):Witam
Czy lampa Aquamedic Ocean Ligth 150 wystarczy do oswietlenia akwa o wym. 80x50x40cm dlugosc/wysokosc/glebokosc. Tzn nie chodzi mi o moc zarnika czyli 150 W ale o to czy taka lampa która ma wymiary 50x23cm z zarnikem na srodku dobrze oswietli boki akwarium.
Pewnie jak wysoko powiesze taka lampe to bedzie oswietlone akwa na calej dlugosci ale czy wtedy przy wysokosci 50cm będzie dobrze oswietlony dol akwarium.

Jak taka krotka lampa będzie wygladac nad akwarium zalezy mi na estetyczny wygladzie calosci. Akwa stoji w eksponowanym miejscu
Pozdr.
Daro

Wystarczy z całą pewnością wychodzi 1W/litr. IMO to bardoz dużo i bardoz ryzykowna zabawa. Jednak tutaj wiele zależy od tego jaki to ma byc zbiornik, jaka roślinność.

Jednak takk czy inaczej mam prawie identyczny zbiornik i bałby się zawieszać nad nim więcej niż 70W hqi.

Wysokość montażu lampy nie będzie miała tu większego wpływu jedynie może stanowić problem dla patrzących się na zbiornik. Może oślepiać,a wieczorkiem oświetlać całe pomieszczenie,a nie zawsze tego chcemy.
Pozdrawiam.
Piotr Suty / DurendaL

Piotr Suty
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Warszawa

Maciejewski Maciek Gorzów Wlkp.

28 maja 2005, 20:01 Re: Lampa HQI  (#3)  

Wysokość montażu lampy nie będzie miała tu większego wpływu jedynie może stanowić problem dla patrzących się na zbiornik. Może oślepiać,a wieczorkiem oświetlać całe pomieszczenie,a nie zawsze tego chcemy.

To prawda. Ja mam akwa 152 l oświetlane HQI 150 osram, zawieszone około 30-35 cm nad lusterm wody aby apowodowac pewne straty świetle i nie przesadzić z oświetleniem. Wieczorem oświetla mi cały pakoj wiec moze niekiedy to denerwować choc przyzwyczaiłem sie już. Nie jest wykluczone że przejdę na T5 tylko moje akwa ma kształt delta wiec z pokrywą jest też problem aby ją wykonać.

Maciejewski Maciek

Miasto: Gorzów Wlkp.

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Suty Warszawa

28 maja 2005, 20:17 Re: Lampa HQI  (#4)  

Maciejewski Maciek napisał(a):To prawda. Ja mam akwa 152 l oświetlane HQI 150 osram, zawieszone około 30-35 cm nad lusterm wody aby apowodowac pewne straty świetle i nie przesadzić z oświetleniem. Wieczorem oświetla mi cały pakoj wiec moze niekiedy to denerwować choc przyzwyczaiłem sie już. Nie jest wykluczone że przejdę na T5 tylko moje akwa ma kształt delta wiec z pokrywą jest też problem aby ją wykonać.

Ja bym nie zdecydowął się przechodzić na T5 z tego względu, że uwielbiam refleksy i cienie jakie daje użycie HQI. Uwielbiam oglądać takie zbiorniczki:)
Pozdrawiam.
Piotr Suty / DurendaL

Piotr Suty

Miasto: Warszawa

El Grey Łódź

31 maja 2005, 21:47   (#5)  

Zgadzam sie w 100% refleksy na roslinach podlozu i w calym pomieszczeniu tworza dodatkowy klimacik

El Grey

Miasto: Łódź

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

YouTube

Film Nowa lampa od Chihiros do nano zbiorników

Jacek Pawłowski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3920
Hej Nowa lampa od firmy Chihiros. ?si=xftj2hGi6a4MtJzm
YouTube

Film Lampa Twinstar sterowana aplikacją.

Jacek Pawłowski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2024
Hej W tym filmie prezentujemy zupełnie nową lampę Twinstar S serii 5. Twinstar w końcu wprowadził na rynek inteligentną lampę LED sterowaną aplikacją! ?si=zHqoT_U-z4-Z-73a
YouTube

Lampa LEDstar SPRO unboxing

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1919
YouTube

Film Lampa Micmol solo planted

Jacek Pawłowski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2126
Hej Test Zenona. ?si=_yTP2L1_x7mJLl9M
IMG_7533.jpeg

Lampa sinkor led II i zasilacz

Mateo525 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5145
Cześć, parę dni temu założyłem akwarium nowe 50x30x30. Lampę kupiłem jak w tytule sinkor led II 45cm i nie jest ona górnolotna ale już jest i mam mały problem ponieważ zasilacz piszczy delikatnie jak ...
lampa.png

Lampa Power Led 40 cm

Vitor_Borba w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4206
Cześć, mam w planach wykonanie lampy na diodach power led 1W na profilu aluminiowym 40cm x 16cm. Lampa ma służyć do oświetlenie akwarium 40x25x35 w którym znajdują się rybki oraz rośliny. Nie mam dośw...

Lampa do Głębokiego akwarium - 70cm

zygfryd1708 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 68
Witam, szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm. Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...

Skylight FOQAL FXS.15 H Problem z lampą

arcwarden w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3019
Hi zakupiłem tą lampę do kostki 30x30 i mam problem z nią mianowicie w aplikacji presety są zbugowane nie działają poprawnie kolumny z lewej strony jak kafelki 1A 2A 3A 1B 2B 3B 1C 2C 3C 1D 2D 3D 1...

Stara lampa LED a glony i wzrost roślin

pk77 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4573
Czy lampa led, która ma ok 4 lata może powodować problemy w zbiorniku, typu brak wzrostu roślin, albo problemy z glonami? Nie wiem, na ile takie rzeczy się "starzeją". Wizualnie "świeci...

Lampa 120cm z funkcją nocnego niebieskiego światła

Kredu w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2362
Poszukuje lampy 120cm z funkcja wifi do sterowania światłem plus dodatkowo żeby miała tryb włączenia nocnego-niebieskiego światła, nie bedzie to lampa główna nad zbiornikiem ale dodatkowa (wysoko pod ...

Statystyki

Ten temat przegląda 402 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570991
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 402 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.