Co moze byc tego przyczyna? uwaga dosyc dlugie ale wazne:P - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Co moze byc tego przyczyna? uwaga dosyc dlugie ale wazne:P

Liczba wyświetleń: 3366·Odpowiedzi: 15
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Dzien dobry . Mam na imie Max i jestem srednio poczatkujacym akwarysta:P
Na początku chciałbym wszystkich serdecznie przywitać , gdyż po raz pierwszy piszę na tym forum, choć roslinyakwariowe.pl czytam już od dluższego czasu.
Moje akwa to baniak 112l
oswietlenie 3*18 W (narazie bez odblysników ale mam teraz troche wolnego czasu wiec cos bede kombinował w tym temacie)
CO 2 bimbrownia
nawoże Pokonem z dodatkiem K i Mg(wczesniej 10ml raz na tydzien od 2 tygodni 1,4 ml dziennie)
woda z kranu Two>25
parametry akwa
two 11(z dużym wysiłkiem :) )
tww12
ph ok 7,5
NO2 0
NO3 5-10

Obsada
Poecilia reticulata kilka :P
Betta splenden samiec
Botia macracantha sztuk 2
Crossocheilus siamensis sztuk5

Zbiornik założony na początku tego roku. Wszystko szło dobrze nadwódka rosła pięknie kryptokoryny też, jakies dwa tygodznie temu stało się coś strasznego na liściach pojawiły się brązowe kropki przechodzące z czasem z dziury, liście są poszarpane , na niektórych spód blaszki jakby znikał (wiem ze to nie fachowe okreslenie ale nie umiem tego inaczej opisac) normalnie na spodzie znajduje sie taka jasniejsza warstawa a teraz na niektorych lisciach zosatje tylko ta górna część liscia( ale to zagmatwałem wątpie ze to ktos zrozumie ale moze :P ). Strzałka ( abo roslina bardzo do niej podobna) ma jakby ponadgryzane liscie i robia sie takze brazowe dziury nawet liscie dopiero wyrastajace tak wygladaja. Myslalem ze to niedobor potasu bo dodajac potasu do pokonu dodalem zamiast 2 lyzeczek 1 . Ale po dodaniu dodatkowej dawki sytuacja nie poprawila sie.A i jeszcze czesc lisci jest jakas pozwijana poskrecana.Dziwne jest to ze np kryptokoryna wypuszcza nowe liscie . Strzalak tez ale jak pisalem wczesniej jak tylo troche podrosna zaraz ojaiaja sie w nich dziury lucb robi sie jakby pogryziona( nie umiem tego inaczej opisac)
Co tydzien musze zeskrobywac troszeczke glonow z szyb. A na strzałce i anubiasie sa jkies okropne ciemne glony wygladaja jak czarne.( na lae glonu to inny temat zaznaczam to tylko tak na marginesie).Nadwodka wczesniej wypuszcala nawet mlode rolsiny ktore teraz rowniez marnieja troche( liscie maja rowniez diury i niektore sa poskrecane , pozwijane). Kabomba jakby wogole przestala rosnac. juz nie wiele jej zostalo.

Podmiany wody dokonuje co tydzien 24l.

Nie wiem co teraz zrobic poczekac , zmienic nawoz , poprawic oswietlenie.

Bardzo prosil bym o wskazowki bardziej doswiadczonych akwamaniaków. mam nadzieje ze spotkam tu ludzi z ktorymi bede mogl sie dzielic moimi radosciami i smutkami zwiazanymi z naszym wspolnym hobby . Moze za jakis czas i ja bede mogl pomoc komus poczatkujacemu:P
Pozdrawiam wszystkich bywalców tego forum.

makisz

24 maja 2005, 21:00   (#2)  

:? Dzeki wszystkim za wyczerpujace odpowiedzi.:( Powiem szczerze nie mam szczescia do zadnego forum -nikt nigdy mi nie odpisuje(niestety:()

makisz

Waldek Wrocław

26 maja 2005, 12:55   (#3)  

Nikt nie odpisuje bo to dosyć trudna sprawa. Mam kilka teori na ten temat, ale nie jestem ich pewien. W zasadzie podmieniasz właściwą ilośc wody, ale w takich wypadkach może należało by podmieniać jej więcej. Jeśli to nie pomoże to moze należałoby zmienić lub dodać inny nawóz mikroelementowy. Przyczyną może być też zbyt stare podłoże. Jeśli zmiękczasz wodę przy pomocy wymieniaczy jonowych, to musisz mieć świadomość, że woreczki TWO usuwają tylko kationy dwuwartościowe, a woreczki TWW usuwają tylko anion węglanowy. Siarczany, chlorki i inne nie są usuwane.
Pozdrowienia
Waldek

Waldek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda

26 maja 2005, 14:39   (#4)  

Podaj prosze szczegoly nt. filtracji. Czy do poczatku zalozenia zbiornika (jak rozumiem - 5 miesiac) odmulane bylo podloze?
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Grzegorz Guzik Kraków

26 maja 2005, 15:05   (#5)  

Propozycja: wywal Pokon!!!!!!!!!!!!!!!!!!, zmniejsz dawki siarczanow, a najlepiej zrezygnuj z nich w ogole (kup nawoz zawierajacy K!!!), zwieksz podmiany do conajmniej 1/3 zbiornika tygodniowo.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

26 maja 2005, 18:46   (#6)  

Dziekuje za odpowiedzi.
Filtr mam tylko wewnętrzny AQUA SZUT. Dno odmulalem moze nie regularnie przy kazdej podmianie ale kilka razy mi sie zdazylo:P
A co do nawozu to czy PGC sie nada? Czy wystarczy PGC czy potrzeba jeszce ktorys z PG Pro?

makisz

Waldek Wrocław

27 maja 2005, 16:14   (#7)  

1 wewnętrzny filtr (jeśli nie jest z niczym połączony) to trochę mało (przede wszystkim mała powierzchnia złoża filtrującego.
Pozdrowienia
Waldek

Waldek

Miasto: Wrocław

27 maja 2005, 16:49   (#8)  

Narazie ze wzgledow finansowych nie jestem w stanie zapenic niczego lepszego chyba ze doloze filtr Aquaela fan 1 ( chociaz juz nigdy nie kupie filtra tej firmy bo moim zdaniem sa do niczego , gardzo szybko sie zapychaja i spada ich wydajnosc)
Co do nawozu to posłuchałem rad kolegi i zamówilem PGC ,PGCFero i PGC macro . Narazie czekam na przesyłke.

makisz

Piotr Baszucki Nowa Ruda

27 maja 2005, 16:55   (#9)  

Czy to, ze filtr sie szybko zapycha to wada? ;) Wszystko zalezy od oczekiwan. Nigdy nie uwazalem aqua-ela za firme porownywalna np. z hagenem (po ostatnich bojach z kubelkiem 250 to juz calkiem)..ale IMHO w tym przypadku wystarczy zmiejszyc przeplyw wodyw filtrze by zmniejszyc jego szybkosc zapychania.

Zawsze mozna wsadzic gabke o wiekszej srednicy porow.

Piotr Baszucki

Akwaria

27 maja 2005, 17:07   (#10)  

Czyli dołożenie drugiego liltra może dać jakiś efekt(poza wyższym rachunkiem za prąd:P )? Jeżeli dołożę to czy oba czyścić co podmiane ( oczywiście tylko lekko i to w wodzie spusczonej z akwa) czy czyscic je na przemian , czy moze tego jednego wogole nie czyscic tylko az sie calkeim zapcha?
Moze moje pytania sa troche glupie :P ale akwarystyka interesuje sie od niedawna ( w porównaniu ze stażem uczestników tego forum) . Ale za kilka lat moze osiagne wreszczcie zadawalajacy efekt. Moj baniak jeszcze nie moze konkurowac z tymi ktore ogladam na tym i innych forach , ale pomimo to moj bardzo mi sie podoba ,nie dlatego ze jest najpiekniejszy ale wiem ile pracy trzeba wlozy i ile rzeczy sie dowiedziec zeby osiagnac zadawalajace efekty.

makisz

Piotr Baszucki Nowa Ruda

27 maja 2005, 17:12   (#11)  

Wsadz dwa, ew. jeden wymien na kaskade lub kubelek (ale to wiaze sie z kosztami).

Najlepiej czyscic na przemian. Lub jeden rzadziej pod warunkiem ze naladujesz do niego ceramiki ew. aqualitu.

Piotr Baszucki

Akwaria

Piotr Pawlik

28 maja 2005, 12:18   (#12)  

Witam.
Widzę, że mamy chyba ten sam problem :roll:
Ja swój opisałem w wątku http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=11465
Jeśli uda Ci się znaleźć rozwiązanie to napisz coś u mnie a jeśli ja coś znajdę to napiszę w twoim wątku.

Piotr Pawlik

03 cze 2005, 10:16   (#13)  

posłuchałem rad i poczynułem następujące zmiany:
-zamieniłem pokon na PGC classic macro i ferro
-dołożylem drugi filtr (wklad ze starego ktory wczesniej byl w akwa)
- do starego filtra wlozylem ceramike filtusa do czyszczenia mech, potem gabka i ceramika bio

i co....i niestety nic :( (oprócz tego ze splukalem sie co do grosza, jeszcze nie zarabiam wiec musialem wydac wszystkie oszczednosci) nie wiem co juz mam robic.
Zamieszczam zdjecie roslinki( nie wiem co to dokladnie jest wiec moze ktos powie) ktora wczesniej rowniz obok nadwodki rosła dobrze a teraz marnieje.Nowe liscie wyrasataja jakies podziurawione poszarpane a ostatnio zauwazylem ze rowniez jakby gnila przy korzeniach. Najdziwniejsze jest to ze wypuszcza nowe rosliny obok tych duzych ale one zaraz staja sie( choc bardzo male) takie jak te starsze rosliny tzn liscie tez maja dziuty itp.
PROSZE O POMOC

makisz

03 cze 2005, 10:19   (#14)  

Chodzi o rosline przypominajaca trawe nie anubiasa na dole.

makisz

Grzegorz Guzik Kraków

03 cze 2005, 11:51   (#15)  

Wyglada na Echinodorus latifolius lub (moze) Sagitaria subulata
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
j24 Zgierz

09 lip 2005, 12:31   (#16)  

Moim zdaniem to nie wina filtracji ani Pokonu. Wygląda to na "chorobę kryptokoryn" którą wywołują zmiany warunków w akwa-wahania pH,TwW,oświetlenia itd. U ciebie można podejrzewać zmiany pH z powodu podawania CO2 z bimbrowni (nie napisałeś czym rozpuszczasz CO2) Nie napisałeś też czym zmiękczasz.Też mam bimbrownię i wiem jak trodno utzymać przy tym stałe pH, jak tylko są jakieś większe wahanie-za klilka dni na pewno kryptokoryny stracą liście. Natomiast nie wiem co dolega pozostałym roślinom.

j24

Miasto: Zgierz

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

180l.jpg

Estimative Index (EI), dozowanie suchych soli, ale prościej.

spider72 w Nawożenie · Odpowiedzi: 661 · Wyświetlenia: 312257
Wstęp Poniższy tekst, jest tłumaczeniem artykułu oryginalnie umieszczonego na forum UKAPS http://www.ukaps.org/EI.htm napisanego przez jego członka Clive'a Greene'a. Przedstawione dane są interpreta...
YouTube

Film o nawożeniu (uwaga na alergeny)

Totik w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3610
Ciekawy filmik - o nawożeniu roślin opowiada Adam twórca nawozów GT Aqua. Wiem że niektórzy na tym forum mają alergię na ten kanał, więc zalecam ostrożność :)
20231226_120121.jpg

Niskie PH, co może byc przyczyną?

aureum w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3451
Witam, Posiadam akwarium 72l które ma ponad 5 tyg. Obsada to 4 gupiki i jeden glonojad. Wpuszczone po zakończeniu cyklu azotowego. Karmione minimalnie. Testy kropelkowe: Kh 3 Gh 12 No2 0 No3 10 Akw...
YouTube

O twardości wody w akwarium - tego nie wiedziałeś

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2384
Zapraszam do obejrzenia, udziału w ankiecie i dyskusji. Fajnie omówione najważniejsze kwestie związane z twardością wody. Zapraszam do poczytania artykułów na blogu dr Łukasza Kaczmarka: https://wod...
Image1622443035.337158.jpg

Czy nawóz może spleśnieć?

Linao w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3009
Cześć wszystkim! Zauważyłam coś dziwnego w butelce Balance-N z Ferki. Na początku pomyślałam że to osad, jakiś składnik się wytrącił, ale po dokładniejszych oględzinach jestem bliższa stwierdzenia, że...
DSC_1326_1.JPG

Aromatica - czego może brakować

onem w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6969
Witajcie Od jakiegoś miesiąca próbuje się z aromaticą i chyba polegnę . Może ktoś podda jakiś pomysł czego dodać żeby bylo lepiej. Jest tak DSC_1326_1.JPG Parametry akwarium. Litraż 86 Podłoże już...

Co może pochłaniać NO3??

git66 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3757
Witam. Proszę o poradę. Akwarium 200l ma 3 tygodnie. NH3 i NO2 już dawno nie ma. Rośliny rosną ładnie. Rybki też już są ale niestety cały czas mam NO3 praktycznie na 0. Generalnie zaczynają pojawiać ...

Potas jest, ale jakby go nie było! Co jest nie tak? Zagadka!

forman2 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5976
Szybki opis baniaka: 180l brutto-140l netto. Filtracja zew.: Tetra EX700 biologiczny (900l/h)+Ehaeim 2210 classic mechaniczny (300l/h). Fitracja wew.i też dyfuzor(CO2 Energy Mixer Ferplast rozprowadza...

Czy drewno może "nasiaknać" PO4?

nutovsky w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1239
Witam, czy jeśli korzeń leżał miesiacami w akwarium o wysokim PO4 to czy jest możliwe, że po restarcie jakieś fosforany sie uwalniaja jeszcze z jego szczelin, czy to kompletna bzdura?

Co jeszcze może zatwardzać wodę?

kruker w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 6747
Mam spory problem z twardą wodą. Zbiornik 360 litrów. Coś permanentnie zatwardza mi wodę. Po sobotniej podmianie z użyciem wody RO, Gh wynosiło 9 niemców. Dzisiaj (wtorek) jest już Gh 15... Testowałem...

Statystyki

Ten temat przegląda 274 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: NanoFan i 273 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.