|
|
W kamiennym kręgu czyli iwagumi po mojemu
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Mam przyjemność zaprezentować moje najnowsze akwarium. Była to próba sił w iwagumi. Jak poszła sami oceńcie ale mi się średnio podoba. Jak dla mnie nie ma trudniejszego do zrobienia rodzaju aranżacji.

-
RedBaron
●
Woow .. bomba .. Bardzo mi sie podoba. Mam jedynie zastrzezenia do wglebki ? - moim skromnym zdaniem troche nie pasuje. Ale jesli Tobie sie to podoba to czemu nie
P.s. Skad masz takie fajne kamienie ??
-

novina
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
-
Witam!
Akwa prezentuje sie bardzo ladnie, ach ta polska skromność:)
Jakie to sa kamienie i jam mozna wiedzieć to skad?
-
zultek
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bardzo fajne, kamienie są super, moze troszke inaczej ułożone wyglądały by fajniej (chodzi mi o te mneijsze). Bardzo ładny efekt daje to tło, czy to jest zywkły szary brystol?
-
iNs88
●
RedBaron GRATULUJE, to pelna, swieza, bardzo udana kompozycja, poprosu nie ma sie do czego przyczepic, a ricica jest jak najbardziej ok., nie rozumie co masz sobie do zarzucenia, napisz otym  , moze czegos nie dostrzegam
pozdrawiam robert
-
Ruzam
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: GŁOGÓW
Ruzam napisał(a): nie rozumie co masz sobie do zarzucenia, napisz otym  , moze czegos nie dostrzegam pozdrawiam robert
1. IMO grupa kamieni po lewej stronie jest zbyt masywna i trochę przytłacza. 2. eleocharis nie urósł tak wysoko jak chciałem 3. Kamienie zarosły glonem... itd.
Małe kamyki w rzeczywistości prezentują się znacznie lepiej tylko na zdjęciu wyszło tak jakoś płasko i nieefektownie.
Kamienie to łupek filitowy ze składu kamieni ogrodowych.
-
RedBaron
●
RedBaron napisał(a):Mam przyjemność zaprezentować moje najnowsze akwarium. Była to próba sił w iwagumi. Jak poszła sami oceńcie ale mi się średnio podoba. Jak dla mnie nie ma trudniejszego do zrobienia rodzaju aranżacji.
Zbiorniczek preznetuje się prześlicznie. Bardzo udana kompozycja RB. Może miałbym małe ale, jednak nawet o nim nie wspomnę.
Swietna robota!!!
Pozdrawiam.
Piotr Suty / DurendaL
-

Piotr Suty
●
-
Uuuuaaaa  Gratuluję  Świetne akwarium. Naprawdę zrobiło na mnie duże wrażenie.
-
Dziad Borowy
●
Marcin, jakie oświetlenie tam stosowałeś 865 czy 880 ?
Ja po miesięcznej próbie przkonywania się do 880 przeszedłem na 865, 8000K to jak dla mnie za lodowato.
IMO, kompozycja udana.
Pozdrawiam
Marcin Pęczek
-

Marcin Peczek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Łódź
18 maja 2005, 15:34
(#10)
Akwarium bije na głowę wszystko co zostało pokazane na tym forum.  Mi się podoba tym bardziej, że styl iwagumi jest mi najbliższy definicji akwarium naturalnego. Może istotnie, tak jak autor napisał, kamienie po lewej stronie przytłaczją. Ja bym się jednak skłaniał do kształtu tego najbardziej po lewej stronie, mógłby być mniej prostokątny. Ale to praktycznie niezauważalny detal.
Eleocharis na dzień dzisiejszy jak najbardziej nie jest za wysoki, nie wiem co autor od niego chce  ...A jakby wgłębkę zastąpić kępkami Blyxa japonica, dodatkowo Eleocharis by poszedł w górę; co autor na to?
-

Paweł
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
18 maja 2005, 15:56
(#11)
Paweł:
Kamienie w tej aranżacji nie są zbyt wyszukane bo została mi akurat końcówka do wykorzystania. Muszę pamiętać, żeby następnym razem mieć spory zapas takiego materiału.
Jakbym posadził blyxe zamiast wgłębki to by całe kamienie zasłoniła  Ale to dobrze że tak piszesz bo widać że akwarium sprawia wrażenie znacznie większego niż jest w rzeczywistości.
Maran:
Oświetlenie to 3x880 i 2x660
Mi się takie bardzo podoba. Zieleń jest naprawdę zielona
Zdjęcie nie oddaje efektu bo dodatkowo użyłem lampy halogenowej 1000W
iNs88:
Tło to beżowa kartka tylko że dodatkowo oświetlona do zdjęcia.
-
RedBaron
●
18 maja 2005, 16:09
(#12)
RedBaron napisał(a):widać że akwarium sprawia wrażenie znacznie większego niż jest w rzeczywistości.
A jakie ma wymiary? Sprawia wrażenie, że ma te 90 cm długości.
-

Paweł
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
18 maja 2005, 18:31
(#13)
Marcinie, kompozycja jest swierza (w tym pozytywnym sensie), ale masz racje- grupa kamieni po lewej jest za ciezka- sa tam trzy prawie rownego"ciezaru" kamienie. Generalnie grupy kamieni lepiej budowac ustawiajac najpierw jeden najwiekszy, a potem dodawac mu mniejszych "braci"- tak zrobiles po prawej, choc tu z kolei najwiekszy kamien jest jakby "za lekki".
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
18 maja 2005, 19:09
(#14)
Mimo, że widziałem już to akwarium kilkukrotnie jakoś nie mogę przekonać się do tych kamieni  . Baaaardzo podoba mi się połączenie HC i Eleocharisu oraz oświetlenie jakie zastosowałeś przy tej fotce (piękna zieleń na HC oraz różowa poświata na czubkach eleocharisu...miodzio).
ps. Zmobilizowałeś mnie do większego wysiłku....chyba czas na zmiany w moich tankach 
Pozdrawiam, Norbert
-

Norbert Sabat
●
- Miasto: Deep In Underground
-
19 maja 2005, 06:46
(#15)
Marcin, tak się przyglądam akwarium i widzę że łączone nie jest na czarny silikon tylko..., no właśnie na jaki, czy gdybyś robił je jeszcze raz coś byś zmienił ?
Pozdrawiam
Marcin Pęczek
-

Marcin Peczek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Łódź
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
19 maja 2005, 09:25
(#16)
Paweł napisał(a):A jakie ma wymiary? Sprawia wrażenie, że ma te 90 cm długości.
No blisko  80x40x45 Widać u mnie blyxa rośnie jakaś większa niż wszędzie widzę że łączone nie jest na czarny silikon tylko...
Akwarium klejone jest bezbarwnym silikonem. To czarne coś w rogach to chyba jakieś glony. Zbiornik jest tak stary że jak go robiono nie używano jeszcze czarnego silikonu
Ale jakbym teraz zamawiał to kazałbym kleić też na bezbarwny.
-
RedBaron
●
19 maja 2005, 22:08
(#17)
Wyśmienite Iwagumi !!!
Prawa strona świetna, lewa bardzo dobra
Tak się zastanawiam jaki byłby efekt gdyby (patrząc od przodu) "troszkę odchudzić" kamienie (jeden z tyłu)i ciut podnieść podłoże w lewym przednim rogu - czy to by w pozytywny sposób nie złamało tej płaszczyzny i fajnie nie zamknęło kompozycji
Ale generalnie piękne...
-
Jan Poświata
●
20 maja 2005, 00:01
(#18)
no coz wstyd sie przynac ale dopiero Durendal (dzieki) pokazal mi to akwarium
nie mam tak wprawnego oka co poprzedni forumowicze ale mi sie bardzo podoba ten zbiornik (moze faktycznie ta lewa strona sklada sie ze zbyt podobnych wielkosciowo kamieni) i niech sobie ma jakies tam niedociagniecia wazne ze go pokazales to naprawde wazne na pewno jest w Polsce wiecej osob ktorzy probuja w tym kierunku ale praktycznie oprocz Ciebie i Norberta nikt nie pali sie do pokazywania swoich prac, wola trzymac to dla siebie dzieki wam i waszym zbiornikom majac mozliwosc obserwowania poprawek i zmian mamy mozliwosc przygladac sie jak dazyc do perfekcji i mamy kogo nasladowac a co za tym idzie polska akwarytyka rosnie w sile ( jak porownam sobie srednie akwarium sprzed roku a teraz to naprawde poziom jest duzo wyzszy i ciesza nowe osoby ktorych zbiorniki sa na coraz wyzszym poziomie).
dodano: 20.05.2005
oprocz Red Barona i Ducha zapomniałem dodać Grzegorza Guzika który również pokazał swoje akwarium w tym stylu (za przeoczenie przepraszam  )
ps. widze to ogromne ilosci heniusia czy znalazloby sie dla mnie jakies kilka galazek 
Ostatnio edytowano 20 maja 2005, 12:58 przez Matrix, łącznie edytowano 1 raz
-
Matrix
●
20 maja 2005, 11:51
(#19)
Wiesz Matrix, ja tez pokazywalem iwagumi swego czasu, wiec nie jest tak, ze kisze  (nie chodzi o pierwszenstwo, ale chyba jednak jako pierwszy na tym forum prezentowalem takie kompozycje i osmielilem sie wyslac takowa na zeszloroczny konkurs ADA)
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Miasto: Kraków
-
20 maja 2005, 12:46
(#20)
Grzegorz Guzik napisał(a):Wiesz Matrix, ja tez pokazywalem iwagumi swego czasu, wiec nie jest tak, ze kisze  (nie chodzi o pierwszenstwo, ale chyba jednak jako pierwszy na tym forum prezentowalem takie kompozycje i osmielilem sie wyslac takowa na zeszloroczny konkurs ADA)
Wpełni popieram pozatym zapomnieliscie chyba o stronie Grzegorza i cennych wskazówkach o urzadzaniu zbiorników np. nano holendrów. Pozatym Grzegorz tez zawsze sie chwali swymi pracami.
Ps. Iwagumi swietne naprawde mi sie podoba i niczego mu nie ujmójąc nie jest jednak takie swierze jak niektórzy piszą. Widziałem wczesniej dużo bardzo podobnych prac i moim zdaniem jest to tylko kopia a nie siwerze podejscie. Oczywiscie bardzo mi sie podoba i jest perfekcyjnie wykonana i wiem jaki trzeba miec warsztat żeby cos takiego stworzyć (sam próbowałem niestety z miernym skutkiem).
-

futermelok
●
Powiązane tematy
Hej
Bardzo ładne Iwagumi. Miłego oglądania. ?si=3KIMnQ7XEx6naxoK
mini3.jpg
Lotos tylko do dużych akwariów przestrzegali...Aponogeton madagaskarski to minimum 50cm mowili....
a tymczasem w 20 litrach :)
p.s. bulwa lotosa odpaliła się dopiero po 3 miesiącach - to...
Zapraszam do obejrzenia i zainspirowania się.
Przepiękna inspiracja z Green Aqua.
Zapraszam do obejrzenia kolejnego filmu prezentującego aranżację w galerii ADA.
Użyte gatunki roślin:
Glossostigma elatinoides
Hygrophila araguaia
Scrophulariaceae limnophila sp.
Riccia fluitans
Tax...
Kokedama , to nic innego jak nasze "wabi kusa" z roślinami lądowymi lub błotnymi.
Znajduje świetne zastosowanie jako element aranżacji wnętrz w postaci wiszących ogrodów .
Wszystko o kokeda...
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2012/sierpien-2012/kokedama-news.jpg
Kokedama , to nic innego jak nasze "wabi kusa" z roślinami lądowymi lub błot...
Mała aktualizacja 32 tydzień od zalania IMG_20180205_203354.jpg
|
|