PG Macro do podmian..? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

PG Macro do podmian..?

Liczba wyświetleń: 1824·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
KrzysiekG Siemianowice Śląskie

12 maja 2005, 17:58 PG Macro do podmian..?  (#1)  

Witam,

Od niedawna zacząłem nawozić zestawem PGC, PG Ferro + i PG Macro i na razie wszystko jest w jak najlepszym porządku;).
W niedziele czeka mnie pierwsza podmiana wody, i mam mały dylemat co do dawki PG Makro jaką powinienem dodać do podmienianej wody.
Zalecane jest 2 ml na każde 16 l podmienianej wody, tylko nie zaznaczono czy chodzi o wodę z RO czy o kranówę (której używam do podmian).
Parametry mojej kranówy są niczego sobie – TwO=5, TwW =3, pH=7.0, NO3=5 więc wstępnie założyłem żeby dodać połowę zalecanej dawki Macro.
Chętnie poznałbym waszą opinię, bo moja wiedza na razie to głownie teoria ;).

Trochę danych dodatkowych:

80l brutto(jakieś 70 netto), średnio ryb, średnio roślin
Oświetlenie: 1W/L, 11 h/dobe
C02 na poziomie 20 ppm
PGC – wg zaleceń przy podmianach 6 ml na 30 l(tyle podmieniam tygodniowo), PG Ferro+ - 2 ml/dzień, PG macro – 1 ml/dzień
Woda w akwa:
pH = 6.8 , TwO = 5-6, TwW = 4, NO3= mniej niż 5 więcej niż 0, temp = 24’C
Pozdrawiam, Krzysiek

AQUA

KrzysiekG
Ranga: Początkujący

Miasto: Siemianowice Śląskie

12 maja 2005, 19:03   (#2)  

Najlepiej dawki Macro dobrać doświadczalnie ,nie ma co się sugerować zalecanymi dawkami.
U siebie jak podawałem macro , to miałem problem z zielonym pyłem na szybach, i zwiększoną ilością zielenic i to nawet przy dawce 2ml na tydzień,ale w 96 litrach mam ponad 30 ryb.
Obecnie podaję tylko raz na jakiś czas i jest wszystko ok ,a zielsko chce z baniaka wyskoczyć
i jest ok.
Najlepiej troche poeksperymentuj ,bo każde akwa jest inne :lol:

BEHEMOTH

17 maja 2005, 18:17   (#3)  

Witam!

Posiadam baniak około 45l netto. Zdecydowana większość dna obsadzona roślinami, część szybkorosnąca. Woda z filtra RO uzdatniana Hydro, przy podmianach Micro wg zaleceń producenta, po restarcie zbiornika nie podawałem Macro przy podmianach, tylko codziennie 30% dawki dziennej. Po ustabilizowaniu akwa, gdy rośliny ruszyły a glony odeszły w niepamięć (prawie), dawka przestała wystarczać, rośliny zwiększyły metabolizm. Obecnie podaję 2,5ml przy podmianie plus 1ml codziennie, stężenie PO4 wynosi około 0,7ppm. Dodam, że oświetlenie to 2x18W Philips 950, 1x15 Aquarelle. co2 z butli wysokociśnieniowej, Tww-5, Ph-6,7.
Dawkę musisz dobrać sam, opierając się w głównej mierze na obserwacji roślin. Przy mniejszych stężeniach PO4 czerniały mi liście heternathery. Dobrej zabawy :D
Pozdrawiam!

Bąku

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
KrzysiekG Siemianowice Śląskie

20 maja 2005, 17:53   (#4)  

Witam

Mieliście rację z tym doświadczalnym podejściu do dawkowania makro.
Trochę przedobrzyłem z tymi dawkami , zrobiło mi się zielono tylko że od glonów ;/.
Przeceniłem apetyt mojego zielska.
Od dzisiaj wprowadzę plan minimum, czyli tylko PGC do podmian, a dokładki dopiero po wystąpieniu symptomów braków na roślinach. Wydaje mi się ze to będzie w moim przypadku najlepsze rozwiązanie, biorąc pod uwagą to, ze jeszcze nie mam możliwości wykonać testu na zawartość fosforanów i nie wiem ile ich mam w wodzie do podmian.
Tylko może jedno pytanko..: jednym z objawów niedoborów może być zahamowany wzrost roślin. U mnie przykładowo pęd glosi rośnie w tempie około 1cm na dobę. Mało to, czy w miarę normalnie ?? pytam bo nie mam porównania ;)
Pozdrawiam, Krzysiek

AQUA

KrzysiekG

Miasto: Siemianowice Śląskie

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Akwarium bez podmian na mineralizatorze- stabilność

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1972
Dzień dobry, Zastanawiam się nad obniżeniem ph oraz twardości wody w moim akwarium low tech. Chciałbym docelowo zrezygnować z podmian o ile wszystko będzie dobrze funkcjonować. W domu mam mineralizat...

Przygotowanie wody do podmian i nawożenie po

BATERIA w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4875
Cześć, zwykle wodę do podmian przygotowuję tak, że do RO dolewam odpowiednio dużo mineralizatora, aby otrzymać założone przeze mnie GH i KH. Następnie podgrzewam sobie dodatkową grzałką wodę w bańkach...

Przygotowanie wody Ro do podmian

secik w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1015
Wielu z Was pisało, że najprościej jest lać czystą wodę Ro do akwarium a potem mineralizować do określonych parametrów. Rozumiem, że po mineralizacji, pojawia się pierwiastki z naciskiem na prawidłowe...

Nawozy LUSH Macro

Joannna w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2132
Witam Czy ktoś testował, używał nawozy LUSH ??? Jakiś czas temu zakupiłam ten środek przez internet i zaczęłam stosować razem z JBL Ferropol Mikro. Może ktoś z doświadczeniem wypowie się na temat...

Parametry wody do podmian (testy paskowe)

Berdynek w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1706
Witam. Chcialbym zaczerpnac od was porady na temat przygotowywania wody do podmian. Wiadomo jaka opinia panuje o testach paskowych. Mozna sie nimi sugerowac, czy wywalic paski do kosza? Do rzeczy. Pos...

Test JBL NO3 i AA Macro Green

Anonim 45257 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1603
Witam, to pierwsze moje posty na forum więc chciałem się przywitać. Obserwuję do forum od dłuższego czasu, ciągle się ucząc. Od ponad roku mam akwarium, najpierw mały zbiornik na ziemi ogrodowej, a o...

Nawozy z soli, macro wszystko w jednym?

bialyszymon w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 4697
Znalazłem produkt soli macro wszystko w jednym, czy da się to ogarnąć i dozować zgodnie z instrukcją producenta? Oto skład: Nawóz MAKRO do akwarium (NO3, K, PO4) SKŁAD CHEMICZNY KNO3 - azotan potasu ...

Woda żródlana do podmian

ostek w Nawożenie · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 12807
Co sądzicie o stosowaniu butelkowanej wody źródlanej do podmian wody?? Ostatnio zmagam się z atakiem okrzemek. Baniak zalany niecałe 2 miesiące temu zwykłą kranówą (twardośc 20 niemców). Czy zastosowa...

Woda do podmian( Destylowana , demi , RO3)

MichauD w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5877
Witam, od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu filtra RO, nawet wiem jakiego dzięki tematowi który pojawił się na forum ;) Wic polega na tym że zakupu będę mógł dokonać za miesiąc albo dwa, a ...

Water boost macro - miał ktoś do czynienia ?

kamil2963 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2169
Witam. Zacząłem nawozic nowo założone akwarium, ma około 2 tygodnie i jest na ziemii ogrodowej. Nie nawozil bym ale no3 ma wartość 1, nie wpływa to dobrze na jakość roślin. Czy wie ktoś może jaka dawk...

Statystyki

Ten temat przegląda 841 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570993
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 841 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.