przewoz ryb przez granice ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

przewoz ryb przez granice ?

Liczba wyświetleń: 5970·Odpowiedzi: 5
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
arturo St. Albans

11 maja 2005, 04:10 przewoz ryb przez granice ?  (#1)  

jakie sa zasady przewozu ryb egzotycznych w obrebie krajow UE?
czy konieczne sa jakies swiadectwa zdrowia itp. jesli ryby kupione sa np. w Polsce i chce je przetransportowac do GB droga lotnicza
????????????
bede wdzieczny za wszelkie informacje, linki do przepisow itp.
pozdrawiam

arturo
Ranga: Początkujący

Miasto: St. Albans

arturo St. Albans

20 maja 2005, 00:41   (#2)  

no jak szanowni forumowicze? nikt sie nie orientuje?
to tak jak ja :D
dlatego pytam :wink:

arturo

Grzegorz Geming Poznań

25 maja 2005, 21:38   (#3)  

Grzegorz Geming
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Poznań

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
arturo St. Albans

27 maja 2005, 01:00   (#4)  

chwilowo nie moge tego przejrzec bo mam komputer tylko w pracy - nadaje sie tylko do czytania poczty i nie ma pakietu office...
ale dzieki za odpowiedz mam nadzieje ze cos tam znajde

a co gdybym kupil ryby w berlinie i stamtad wiozl je na wyspy?

arturo

sliva rzym/tarnow

08 cze 2005, 00:13   (#5)  

tbedzie mnie tez to czkelo... tyle, ze z wloch do niemiec...
mysle, ze jak pogadasz ze sklepowym wet to ci taki dokument wystawi od reki... pozatym uwazam, ze nie ma najmniejszego problemu dostac tez to od weterynarza zwyklego co sie na rybach nie zna... wystarczy wytlumaczyc o co biega :)
chyba, ze chodzi ci o sprowadzanie ryb...
w kazdym razie metoda pod spodnica nie dziala :P
http://info.onet.pl/1108840,69,1,0,120,686,item.html ;)))))))))

apropo przemytow... wiozlem kumplowi 3 worki amazoni ada i sie dowalil kolo na czeskiej granicy z austria i mnie nie przepuscil bo na zwirek do akwa trzeba miec zaswiadczenie od wet..
jestem z natury uparty i zamiast dac w lape celnikowi (imho na to czekal) podjechalem do wet od krow w pierwszej miescinie...
pani wet byla bardzo uprzejma i zamiast wystawic mi document, ktory dla niej byl absurdalny, przewiozla mi sama te woki przez granice :)
ubaw byl niezly :]

pozdro,
tomek

sliva
Ranga: Poznaje temat

Miasto: rzym/tarnow

arturo St. Albans

12 cze 2005, 22:16   (#6)  

rozmawialem wczoraj z kumplem, ktory pracuje w szczecinskim sklepie zoologicznym i powiedzial mi, ze zaswiadczenia o stanie zdrowia itp. dokumenty wystawiaj tylko w przypadku gdy klienci chca wywiezc np. zolwie, papugi, weze, ktore czesto pochodza z naturalnego odlowu, w przypadku ryb daja tylko paragon i niemcy nie maja problemu z wwiezieniem ryb do niemiec - druga sprawa, ze raczej nikt ich nie kontroluje
szperajac na stronach urzedu weterynaryjnego niewiele sie dowiedzialem , doszedlem do wniosku, ze te wszystkie przepisy dotycza chyba ryb , ktore pochodza spoza unii, mysle ze ryby ze sklepow zoologicznych sa dopuszczone do obrotu w krajach unii wiec nie powinno chyba byc problemu w transportowaniu ich pomiedzy krajami czlonkowskimi za okazaniem paragonu czy jakiegos swiadectwa pochodzenia ryb - mam nadzieje, ze sie nie myle
pozdro
mam nadzieje, ze uda nam sie bez problemow :lol:

arturo

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

20250421_135934.jpg

Krewetka ciąży zaatakowana przez wypławki

Ali2121 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3835
Cześć zakładam ten temat bo może się to komuś przyda. Na internecie raczej nie znalazłam tego co mi się przydało zanim doszło do tragedii ale z własnych obserwacji napiszę co następuje. W akwarium po...
uploadfromtaptalk1418059585185.jpg

Choroby ryb - identyfikacja i leczenie

Identyfikacja w Zwierzęta · Odpowiedzi: 530 · Wyświetlenia: 432720
W tym wątku wklejamy zdjęcia przedstawiające choroby ryb np: nicienie, posocznica, otłuszczenie, ospa - pomagamy w identyfikacji i leczeniu.
YouTube

Film - 10 gatunków ryb stadnych

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1586
Hej Film o 10 gatunkach ryb stadnych ( pływających w ławicy w zbiorniku) wg Liquid nature. Film po niemiecku. &t=?si=0Ve8tzflwxICillB
20250331_173830.jpg

Krewetki Amano a atakowanie żywych ryb

Hagar w Zwierzęta · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13280
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
YouTube

Reakcja ryb na czosnek

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3163
zdj akwarium.jpg

Pomocy ! Zdychanie ryb

dawid makowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1800
Witam. Posiadam od około 2 miesięcy zbiornik 200l. Za filtracje odpowiada fluval 305 i aquael turbo 1500. Cykl azotowy zamknięty. Parametrów wody nie mierzyłem wszystkich ale takie jak no2,no3,nh3/nh4...
YouTube

Z wizytą w hurtowni ryb Hobbysta Junior

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4111
Zapraszam do obejrzenia.
IMG_9837.JPG

Jaka choroba ryb?

Juta w Zwierzęta · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7858
Witam, mam akwarium od 2 tygodni, mam w nim od tygodnia kilka neonków, kosiarkę, i pare innych które już nie pamietam jak się nazywają, zauważyłam od wczoraj ze neonki maja białe kropki co to może ozn...

Padanie ryb a pokarm liofilizowany

szkot w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2168
Dzień dobry Wczoraj kupiłem artemie liofilizowaną Sery. Pokarm podałem rybom w dwóch akwariach. Kostki artemii rozdrobniłem w palcach (czystych). Były jednak widoczne większe kawałki, które ryby zjad...

Dodatek soli dla tęczanek i innych ryb

Anonim 59529 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5492
Witam Mam obecnie w akwarium 6 tęczanek neonowych, 4 kiryski i otoska. Jak na giełdzie kupowałem te tęczanki gościu mi powiedział że to ryby z wód słonawych więc należało by dodać troche soli niejodo...

Statystyki

Ten temat przegląda 155 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570977
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 155 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.