|
|
krewetki i bocja wspaniała
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam, czy mając w zbiorniku bocję wspaniałą (około 6 cm) można trzymac krewetki? Czy bocja nie uszkodzi krewetek?
-

Maciejewski Maciek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Gorzów Wlkp.
Raczej uszkodzi, ja wpuściłem jedną na próbe do moich bocji i tyle ją widziałem 
-

KaeMeL
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Gdynia
Nie do końca wiem "kto zjadł moje krewetki" - ale mam 2 bocje siatkowane i 2 księżniczki. Po wpuszczeniu 9 krewetek red chery widziałałem, że bocjom nie przeszkadzają natomiast księżniczki czasem goniły za krewetkami. Po 2 tygodniach od wpuszczenia krewetek już ich nie widuję!:(
-

tomaszc_r4
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Katowice
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
cześć
w moim 400 L pływa ok. 50 amano (spore) i 8 bocji wspaniałych takich po ok. 6-7 cm
nie zauważyłem aby wchodziły sobie te dwa gatunki w drogę a żyja w tym akwa już razem 4 miesiace, natomiast niewiem czemu bocje zniszczyły mi Lobelie - zupełnie zjedły jej młode listki, przy czym innych roślin nie ruszają.
Krzysiek
-

krzysiek_k1
●
- Miasto: Łódź
A dokarmiasz Krzyśku swoje bocje pokarmami pochodzenia roślinnego, np. sparzone łpłatki owsiane? U mnie stanowią one około poowy ich pokarmu i nie ma problemów z roślinami.
-
Stefan
●
ryby dostają mieszankę pokarmową zawierającą dużo pokarmu roślinnego i spiruliny
niestety Lobelie tak zniszczyły że wywaliłem wszystkie te rosliny
innych roslin nie ruszają
ale teraz mam kłopot z kosiarkami, objadaja mi mech:( zostaja tylko gołe gałązki
-

krzysiek_k1
●
- Miasto: Łódź
krzysiek_k1 napisał(a):ale teraz mam kłopot z kosiarkami, objadaja mi mech:( zostaja tylko gołe gałązki
Witam
Pora wymienić je na małe,które jeszcze mchu nie próbowały 
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
I ja mam kosiarki, które lubią mech i są jeszcze małe tak ze trzy cm , to zmiana nic nie da.
Słyszałem że są gatunki mchu których kosiarki nie jedzą może ktoś podpowie jakie ?
-

puchatek45
●
- Miasto: Nysa
Maciejewski Maciek napisał(a):Witam, czy mając w zbiorniku bocję wspaniałą (około 6 cm) można trzymac krewetki? Czy bocja nie uszkodzi krewetek?
W moim 200 litrowym zbiorniku pływają dwie Bocje wspaniałe i ok. 6 krewetek Amano. Bocje są wielkości ok. 6-8 cm a krewetki w granicach 4cm i nie zauważyłem żeby wchodziły sobie w drogę. puchatek45 napisał(a):I ja mam kosiarki, które lubią mech i są jeszcze małe tak ze trzy cm , to zmiana nic nie da.
Dostałem kiedyś od Jacka Pawłowskiego (pozdrawiam) dosyć wyrośnięte kosiarki i potwierdzam to co pisze Jacek - czas na wymianę na młodsze. Dorosłe podgryzały drobne listki i mech, a po zmianie na młodsze (ok. 4 cm) miałem przez jakiś czas spokój.
-
RobertS
●
Sporo osób pisze że bocja wspaniała nie wchodzi w drogę krewetkom amano. Ja raczej postaram sie wyrzucić z akwa moją bocję 7 cm gdyż znalazłem małą amano zjedzoną a raczej całą oskubaną i domyślam sie że to sprawka bocji wspaniałej gdyż oprócz niej mam tylko 3 małe kosiarki i kilka neonów. Oczywiście naocznie nie widziałem co sie stało ale przypuszczam ze mogła to zrobić bocja.
-

Maciejewski Maciek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Gorzów Wlkp.
A masz pojedynczą bocję? One to naprawdę źle znoszą i ich zachowania moga znacznie odbiegać od znanego fenotypu. A na dodatek nie wszystkie gatunki bocji równie łatwo "kolegują się" z innymi gatunkami tych sympatycznych ryb. Jeżeli nie możesz dokupić jej towarzystwa, to rzeczywiście lepiej będzie przenieść ją tam, gdzie to będzie wykonalne.
-
free woman
●
Maciejewski Maciek napisał(a):Czy bocja nie uszkodzi krewetek?
Nie uszkodzi. Zeżre w całości w stanie nienaruszonym. Bocja lubi skorupiaki, a małe krewetki nie mają tu immunitetu.
Absolute beginner
-

Berger
●
- Miasto: Warszawa
Witam. Miałam Bocje kilka dni a dziś patrzę że jej nie ma. Czy mogła zostać zjedzona.
-
Aga1101
●
Powiązane tematy
Dzień dobry,
witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post. W akwarystyce również początkujący.
Generalnie mam taka sprawę z krewetkami Red Cherry. A więc kilka tygodni temu ( podajrze początkiem s...
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
Cześć,
wiecie może co dopadło moją krewetkę? Od wczoraj problem został zauważony - mimo tego, jak martwo wygląda, żyje. Rusza wąsikami i co jakiś czas próbuje zmienić pozycje. Niestety pływać nie pot...
Cześć jeśli mój wątek się gdzieś dubluje to z góry przepraszam. Mam pytanie moja krewetka neocardina red cherry zaciążyła i ma tak dużą ilość jajeczek pod ogonem że mam wrażenie, iż te wypadną. Czy je...
Witam, od trzech miesiecy mam akwarium 20L i od jakiegos czasu krewetki neocaridiny padają srednio dwie/trzy na dzien
NO2 0
NO3 20
KH 6
pH 7,5
Gh 8
cl2 0
Dodam ze krewetki po jakims czasie robia sie...
Cześć,
w moim akwarium prawie na pewno zawitały pasożyty. Póki co u jednej z rybek gupika endlera (samicy) są widoczne objawy - wychudzenie, mimo apetytu, czerwone skrzela i glutowate odchody. Parame...
Witam wszystkich :)
Mam dwa pytania odnośnie krewetek filtrujących (Atyopsis moluccensis), bo w necie znajduję sprzeczne informacje (lub żadne ;). Mianowicie - 1) czy można je trzymać pojedynczo, czy...
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry.
Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio.
Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...
Witam wczoraj wpuściłem krewetki do swojego nowo założonego zbiornika ,wszystko było ok zachowywały się normalnie zerowany na dnie zapoznawały się z nowym otoczeniem dzis rano wszystkie są u góry tuż ...
|
|