Limnophila aquatica - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Limnophila aquatica

Liczba wyświetleń: 2439·Odpowiedzi: 5
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Michał Podolski Bielsko - Biała

04 maja 2005, 20:24 Limnophila aquatica  (#1)  

Mam w akwarium 10 limnophili (530litrów,320W T5 13h/dzień, CO2, 5ml TMG/dzień, podmiany 20%/ tydzień)
gdy nawoże, roślinki robią się wąskie, i żadkie :evil: , gdy przestaję nawozić robią się szerokie(powyżej 12cm) i bujne nie mogę jedznak nie nawozić, bo wtedy znacznie cierpią inne rośliny.
Jeżeli ktoś wie jaki i czym je nawozić, oraz na co zwrócić szczególną, uwagę, aby wyły szerokie i gęste, to bardzo proszę o pomoc, bo minie już krew zalewa :evil: :cry:

Michał Podolski
Ranga: Początkujący

Miasto: Bielsko - Biała

Piotr Baszucki

05 maja 2005, 20:30   (#2)  

mam to samo ,ustalam metodą prób i błędów na jaki pierwiastek tak reaguje.Ale trudno to wyłapać .Mam dwa akwaria.Żródło wody to samo .W 100l nawożę PGC ,PG FE+,Macro.W drugim (50l)tylko PGC przy podmianach.Nie wiem czy to ma związek ale w 50l gdzie poziom FE jest prawie 0 Limnophila aquatica jest super.

Piotr Baszucki

05 maja 2005, 22:31   (#3)  

Moim zdaniem ta roślina jest chora :P
U mnie na serii pgc praktycznie nie chciała rosnąć ,przy oświetleniu 0,54 w/l
Kiedy jeszcze zaczynałem i nawoziłem Sera Florena ,efekty były zadowalające,a co najdziwniejsze u mojego kumlpa w akwa 200l z oświetleniem 2x30 1xAquarelle ,1x philips 840 w,czyli żałosnym jak na takie duże akwa ,limnophilia aquatica rośnie mu chyba ze 30 cm na tydzień,jest gęsta, puszysta,zieloniutka i ma chyba ze 12 cm szerolkości .
No i oczywiście nie ma żadnego nawożenia nawozami i co2 , a nie wspomne już o podmianach .
Zerknijcie fotke :lol:

BEHEMOTH

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

06 maja 2005, 19:29   (#4)  

BEHEMOTH napisał(a):No i oczywiście nie ma żadnego nawożenia nawozami i co2 , a nie wspomne już o podmianach .

Coś w tym chyba jest, ja zauważyłem to samo. Moje obserwacje wskazują, że do nawożenia trzeba tę roślinę "przyzwyczaić " :D
DarekO

DarekO
Ranga: Zainteresowany tematem

Leszek Lewkowski Białystok

07 maja 2005, 09:29   (#5)  

Ciekawa teoria :?: Widzę że przypisujesz roślinom cechy ludzkie :lol:

Leszek Lewkowski
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Białystok

11 maja 2005, 13:29   (#6)  

Z moich obserwacji wynika że ta roślina jest bardzo czuła na trzy podstawowe makroelementy a chyba najbardziej azot i potas. W słabo oświetlonych zbiornikach lub nie nawożonych z reguły występują nadmiary tych pierwiastków i roślina rosnie pięknie. W dobrze oświetlonych i nawożonych mogą wystąpić niedobory tych pierwiastków i roślina cierpi.

labeo

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

1.JPG

Limnophila sessiliflora - niedobór prosze o pomoc

m2t41x w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7282
Witam jak w tytule mam problem z roślina Limnophila sessiliflora. Roślina ku górze rośnie bardzo ładnie oraz ma piękny zielony kolor lecz patrząc ku dołu można za uwarzyć brązowienie liści nie wiem c...

Limnophila aromatica - małe liście

kristofer w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2920
Witam serdecznie, Co może być powodem małych rozmiarów liści Limnophili aromatici ? Mam akwarium dość gęsto zarośnięte, wszystkie roślinki zdrowo rosną, nie ma glonów. Jedyny problem to stosunkowo m...

problem z Limnophila aromatica i rotalą

tomekgrochu w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1069
Witam mam pytanie co może być przyczyną braku wzrostu a nawet obumieraniem następujących roślin w moim zbiorniku 112 l: Limnophila aromatica, rotala green , rotala rutondifolia obecnie nawożę mikro , ...

Limnophila sessiliflora, Echinodorus magdalensis.

andrzejkowac w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2436
1Limnophila sessiliflora czy czubki tej rośliny tuż pod lustrem wody zawsze maja taki lekko różowawy kolor http://images27.fotosik.pl/215/80fa2facc87f3ddc.jpg http://images24&...

Limnophila sessiliflora

PawelDorn w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1374
Witam! Posiadam w akwarium takie roslinki - rosną znakomicie ale chyba coś jest nie tak, bo odstępy między węzłami są bardzo duże ( nawet do 4-5cm). Co może być przyczyną? Mam 100*30*40 90W 4250lm...

Limnophila aquatica - dziwny wzrost

Michał Podolski w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1687
Mam w akwarum 10 limnophili aquatica . na początku jak je kupiłem zaczęły pięknie rosnąć i miały średnicę okk 15 cm, przez jakieś 1-2 miesiące. otem jak zacząłem je nawozić zaczęły robić się wąskie ( ...

problemy z limnophila aromatica

flackg w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5030
mam maly problem z Limn.arom. niektorym z sadzonek po okresie dobrego wzrostu zaczynaja gnic mlode liscie i wierzcholki wzrostu. dzieje sie tak tylko z nielicznymi. zauwazyle ze najczesciej zdaza sie ...

Statystyki

Ten temat przegląda 340 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570982
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 340 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.