|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Mam w akwarium 10 limnophili (530litrów,320W T5 13h/dzień, CO2, 5ml TMG/dzień, podmiany 20%/ tydzień)
gdy nawoże, roślinki robią się wąskie, i żadkie  , gdy przestaję nawozić robią się szerokie(powyżej 12cm) i bujne nie mogę jedznak nie nawozić, bo wtedy znacznie cierpią inne rośliny.
Jeżeli ktoś wie jaki i czym je nawozić, oraz na co zwrócić szczególną, uwagę, aby wyły szerokie i gęste, to bardzo proszę o pomoc, bo minie już krew zalewa 
-
Michał Podolski
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Bielsko - Biała
mam to samo ,ustalam metodą prób i błędów na jaki pierwiastek tak reaguje.Ale trudno to wyłapać .Mam dwa akwaria.Żródło wody to samo .W 100l nawożę PGC ,PG FE+,Macro.W drugim (50l)tylko PGC przy podmianach.Nie wiem czy to ma związek ale w 50l gdzie poziom FE jest prawie 0 Limnophila aquatica jest super.
-
Piotr Baszucki
●
Moim zdaniem ta roślina jest chora
U mnie na serii pgc praktycznie nie chciała rosnąć ,przy oświetleniu 0,54 w/l
Kiedy jeszcze zaczynałem i nawoziłem Sera Florena ,efekty były zadowalające,a co najdziwniejsze u mojego kumlpa w akwa 200l z oświetleniem 2x30 1xAquarelle ,1x philips 840 w,czyli żałosnym jak na takie duże akwa ,limnophilia aquatica rośnie mu chyba ze 30 cm na tydzień,jest gęsta, puszysta,zieloniutka i ma chyba ze 12 cm szerolkości .
No i oczywiście nie ma żadnego nawożenia nawozami i co2 , a nie wspomne już o podmianach .
Zerknijcie fotke 
-
BEHEMOTH
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
BEHEMOTH napisał(a):No i oczywiście nie ma żadnego nawożenia nawozami i co2 , a nie wspomne już o podmianach .
Coś w tym chyba jest, ja zauważyłem to samo. Moje obserwacje wskazują, że do nawożenia trzeba tę roślinę "przyzwyczaić " 
DarekO
-

DarekO
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Ciekawa teoria  Widzę że przypisujesz roślinom cechy ludzkie 
-
Leszek Lewkowski
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Białystok
Z moich obserwacji wynika że ta roślina jest bardzo czuła na trzy podstawowe makroelementy a chyba najbardziej azot i potas. W słabo oświetlonych zbiornikach lub nie nawożonych z reguły występują nadmiary tych pierwiastków i roślina rosnie pięknie. W dobrze oświetlonych i nawożonych mogą wystąpić niedobory tych pierwiastków i roślina cierpi.
-
labeo
●
Powiązane tematy
Witam
jak w tytule mam problem z roślina Limnophila sessiliflora. Roślina ku górze rośnie bardzo ładnie oraz ma piękny zielony kolor lecz patrząc ku dołu można za uwarzyć brązowienie liści nie wiem c...
Witam serdecznie,
Co może być powodem małych rozmiarów liści Limnophili aromatici ? Mam akwarium dość gęsto zarośnięte, wszystkie roślinki zdrowo rosną, nie ma glonów. Jedyny problem to stosunkowo m...
Witam mam pytanie co może być przyczyną braku wzrostu a nawet obumieraniem następujących roślin w moim zbiorniku 112 l: Limnophila aromatica, rotala green , rotala rutondifolia obecnie nawożę mikro , ...
1Limnophila sessiliflora czy czubki tej rośliny tuż pod lustrem wody zawsze maja taki lekko różowawy kolor
http://images27.fotosik.pl/215/80fa2facc87f3ddc.jpg
http://images24&...
Witam!
Posiadam w akwarium takie roslinki - rosną znakomicie ale chyba coś jest nie tak, bo odstępy między węzłami są bardzo duże ( nawet do 4-5cm). Co może być przyczyną?
Mam 100*30*40 90W 4250lm...
Mam w akwarum 10 limnophili aquatica . na początku jak je kupiłem zaczęły pięknie rosnąć i miały średnicę okk 15 cm, przez jakieś 1-2 miesiące. otem jak zacząłem je nawozić zaczęły robić się wąskie ( ...
mam maly problem z Limn.arom. niektorym z sadzonek po okresie dobrego wzrostu zaczynaja gnic mlode liscie i wierzcholki wzrostu. dzieje sie tak tylko z nielicznymi. zauwazyle ze najczesciej zdaza sie ...
|
|