rosliny, slaby wzrost, glony - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

rosliny, slaby wzrost, glony

Liczba wyświetleń: 1472·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

04 maja 2005, 20:07 rosliny, slaby wzrost, glony  (#1)  

Mam problem z roślinami. Słabo rosną, starsze liście szybko się pokrywają glonami (zielenice kropki), młode liscie, a konkretnie ich brzegi brazowieja. A teraz pytania, czy CO2 ze spraya 1000 ml z dyfuzorem w akwarium 112 l może limitować rozwój roślin czy to raczej nawożenie? Czemu tak szybko na liściach pojawiają się glony kropkowe i skad te brazowe zabarwienie lisci??
Dane zbiornika:
-112l
-4X18 W (Osram 2x840/2x865)+folia lustrzana,12 godzin/dobę
- obsada akwarium : skromna rybna (neonki, kardynałki,molinezje, kosiarki,danio) i obfita roślinna (Hygrophilia poli..,bacopa,krypokoryna, rogatek,mikrozorium)
- podmiany wody 1 raz na tydzień (30%), teraz 2 x na tydzień (zakwit glonów zielonych)
- nawożenie: SZ+chelat Fe (6ml/dziennie - roztwór 100 ml/8ml SZ/2ml chelat Fe) + K2SO4 (2,4 ppm/dziennie) + KNO3 (2,6 ppm/dziennie), KH2PO4 9 (0,4 ppm/tydzień).Dodatkowo kulki nawozowe MHK pod korzenie.W tej chwili testuję nawożenie wg zaleceń Marcina Baranowskiego.
- nawożenie CO2 - 1 cały dyfuzor Filtusa na dzień (tyle się rozpuści)
- pomiary NO3=5ppm, PO4=0,75 ppm, pH=7,8, GH=20,KH=9, CO2 - nie mierzę.
- podłoże: warstwa 4 cm żwiru o średnicy 3-5 mm.
- zabiegi pielęgnacyjne: skrobanie szyb, usuwanie liści z glonami, odmulanie dna bez wzruszania podłoża
Aha, rosliny bąbelkują, ale wzrost niezbyt szybki, a liście drobne. Jak patrzę na akwaria na tym forum, to nie mogę patrzeć na swoje bagienko :)
Ostatnio edytowano 06 maja 2005, 20:57 przez mac73x, łącznie edytowano 1 raz

mac73x
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

05 maja 2005, 19:28   (#2)  

Witam ! Nie jestem expertem od nawożenia symfonią ,ale wydaje mi sie że dajesz stanowczo
za duże dawki dzienne .
Poza tym masz chyba za dużą twardość ogólną wody
Ja bym troche zmiękczył wode ,sprawdził poziom co2 i ewentualnie skorygował nawożenie.
Zobacz ten posk koleś Podobne akwa do twojego i też nawozi symfonią.
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... dawkowa%E6 :D

BEHEMOTH

05 maja 2005, 19:46   (#3)  

Może i racja, że jest to wynik przenawożenia. Ja podejrzewam że to wynik wstrzymania nawożenia siarczanem potasu, ale teraz powróciłem do nawożenia K2SO4 ale sytuacja się nie zmieniła.Nie wiem czy kogoś to zainteresuje, ale wystawiam plik zawierający moje nawożenie. Plik jest formatu Excel. Jeśli będzie się komuś chciało przeanalizować to będzie mi miło przeczytać wnioski. Wiem że trochę chaosu jest w moim nawożeniu, ale z cierpliwością u mnie nie jest najlepiej :)

mac73x
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_7512.jpeg

Glony, nawożenie prośba o pomoc akwarium 750L

mateusz mateusz w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7841
Witajcie, Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi. Opiszę akwarium, parametry a później problem. Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024 Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
IMG_3230.jpeg

Wzrost twardości wody GH

tomasz bracki w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5197
Witam , Mam akwarium o pojemności 160 l, w którym podłoże składa się z Jiban Soil i piasku kwarcowego. W dekoracji użyłem korzenia Red Moor, kamieni Dragon Stone oraz 4 małych bryłek lawy. Napotkałe...
IMG20240829204547.jpg

Tetra Vital - dodałem i pojawiły się glony

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3760
Hej Tak to jest jak jest dobrze a człowiek chce lepiej. Dodałem jedną nakrętkę Tetra Vital na Moje 64 litry. Stało się zielono na kamieniach od glona. Otoski mają co skrobać z kamieni. Poniżej opis ...
1a.jpg

Marniejące rośliny

Anonim 4156 w Nawożenie · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 35138
Pytałem o to w Dziale Rośliny, jako kontynuacja wątku, ale nie ma tam odważnego do podpowiedzi. A jak ktoś\poszuka dobrze, to ten sam problem mam od długiego czasu. I wracam z pytaniem, co robienie ta...
nadwodka.jpg

Zahamowany wzrost i dziury na starych liściach i u dołu rośl

michanek1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 9314
Witam, od jakiegoś czasu pojawiają się dziury w roślinach i zatrzymał się wzrost roślin. Świecę 11h dziennie z czego pierwsze 2 i ostatnie 2 godziny to świt i zmierzch. Parametry wody: PH - 7.6 Gh - 1...
20230307_185724.jpg

Rośliny pobierają tylko fosfor

jacekp1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2989
Witam, - Akwarium 112L na jałowym + substrat podżwirowy. Zalane ponad 6 tygodni temu. Brak ryb i innych żywych stworzeń. - 3700lm białe, niebieskie, czerwone. - co2 ok. 40 (gazowałem nitki) - filtr u...
IMG_20220327_190451.jpg

Zielone plamy na liściach, chyba nie glony.

Mariusz S w Nawożenie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 12543
Witam, Jestem początkującym akwarystą, mam problem z zielonymi palmami na liściach np. anubias ale również na roślinach czerwonych. Testuję wodę na no3 ( ok 20) i po4 ( ok 0,5). Azotu nie mogę zbić f...

Rośliny stanęły problemy z nawożeniem

Domineo w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2554
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...

Nawożenie po restarcie - jałowe podłoże, rośliny niekorzenne

GilGalad w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4921
Witam, wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...

Glony, marniejące rośliny - pomoc dla początkującego

Lukkey w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3113
Witam wszystkich, na początku zaznaczę, że jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o akwarystykę i robię co mogę ;) Akwarium: 30l 29x29x35h Oświetlenie: Lampka Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W (7,5h/dzi...

Statystyki

Ten temat przegląda 335 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 335 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.