Tak jak w temacie. Mam zamiar hodowac rozne rośliny glownie o średnim zapotrzebowaniu na swiatlo. W castoramie widzialem zestaw belka oswietleniowa + statecznik + dlawik + jakas marne swietlowka 2X 40 W za ...... 40 zł !!!! Co to moze byc ?? Zapraszam do skladania wszelkich propozycji wszystko chetnie rozwaze. Zalezy mi na tym by calos byla TANIA. Czy2X40 wystarczy na taki baniak ??
Jeżeli dobrze myślę to świetlówka 40 w ci nie wejdzie do obudowy,bo ma 120 cm długości.
Jeśli masz już zamiar założyć standardowe świetlówki T 8,to na takie akwa żeby było jako tako to 3 x 30 w ,dla średnio wymagających roślin w zupełności wystarczy . Osobiście wybrałbym troszke droższe rozwiązanie ale na dłuższą mete bardziej opłacalne,czyli świetlówki T 5 ,mają o 20-30% większą skuteczność świetlną i dłuższą żywotność w porównaniu do standardowych świetlówek T 8 i pobierają do 15% energii mniej.
Na takie akwa wystarczyło by 2x39 W z odbłyśnikami dla średnio wymagających roślin .
Witam. Mam dokladnie takie akwa jak ty, no moze ciut wyzsze bo 53cm, i na bank ci swietlowka 40W nie wejdzie, mieszcza sie gora 30W ktore maja 90cm dlugosci (o T8 oczywiscie pisze ).
U siebie mam w tej chwili 4x30W i wszystko rosnie OK a mam sporo wymagajacych roslin, ale uwazam ze przy 3x30W na na dobrych swietlowkach ( z duzym strumieniem swietlnym np. Philips TLD 865) dasz rade z wiekszoscia roslin i tak na poczatek chyab bedzie lepiej dla ciebei, bo przy silnym oswietleniu to jzu sie czasem cyrki dzieja. do gry wkracza chemia ze tak powiem wiec lepiej stawiac poczatkowe kroki w hodowali roslin przy troche słąbszym oswietleniu.
Podepne sie troche do tematu!
Ale mam pytanie jakie świetlówki polecacie zamiast Philipsa TLD865 30W?Bo ich już nie produkują!!!Mam takie same akwa,tylko wysokość 45!
Osobiście polecam Osram lumilux,sam ich używam i jestem zadowolony.
Dają do 30% światła więcej niż zwykłe świetlówki tej firmy.
Niestety z 30 watowych jest słaby wybór, bo tylko 840 ,830 i 827,ale polecam 840
BEHEMOTH napisał(a):Osobiście polecam Osram lumilux,sam ich używam i jestem zadowolony. Dają do 30% światła więcej niż zwykłe świetlówki tej firmy. Niestety z 30 watowych jest słaby wybór, bo tylko 840 ,830 i 827,ale polecam 840
A co do niej dołożyć żeby nie było za żółto?Jakie ty masz połączenie?Dzięki za odpowiedz!!!
Jezu ludzie kto wam wciska kity ze 30W philipsów o barwie 865 juz nie produkuja!!!!!!!!! Osobiscie dwa tygodnie temu kupilem takie 4 sztuki bez problemu po 17zł. za sztuke. Co innego ze firma w ktorej kupuje takie swietlowki to głowny diler Philipsa na lubelszczyznie i maja wszytko z Philipsa co mzoe sie czlowiekowi zamazyc.
Jak nie dasz rady kupic tego philipsa to kup OSRAM 30W/965 BIOLUX to to samo praktycznie co philips 865 tylko ma troche mniejszy strumien niz Philipsy ale za to ciut lepsze oddawanie barw ale i tak tego nie zauwazysz :].
Wiesz co to idz do innej hurtowni bo w tej to nic ciekawego nie kupisz ;] Olewaja cie, te swietlowki sa nadal robione a tego Osrama co ci podalem to takze kupisz bez problemu w www.aqva-light.pl .
Zajrzyj na ta stronke i kup poprzez siec sobie u nich to co trzeba, paczka ci dojdzie bez problemu, zastanow sia np. na LEUCI Świetlówka 30W/D temperatura barwowa 6500K i strumien okolo 2300lm wiec niewiele odbiega od Philipsa 865.
TURYSTA w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2584 · Wyświetlenia: 817712
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
realfish888 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2661
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
lukaszmut w Oświetlenie· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7238
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
pening270 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2810
Hej, chciałbym wymienić oświetlenie w zbiorniku, proszę was o doradztwo w co najlepiej zainwestować, aby nie wydać pieniędzy w błoto. Wymiary akwarium: 121x41x55 cm. Rośliny głównie anubiasy, limnophi...
Tassman w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4371
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...
lukaszsz w Oświetlenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3440
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
arkadiuszsroka3 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3472
Cześć
Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm.
Zastanawiam się nad kilkoma lampami.
Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...
taraszek5 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1654
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
Pielgrzym w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2002
Cześć.
Z racji, że ponownie startuje z akwarystyką po latach przerwy a zatrzymałem się jeszcze na standardowych świetlówkach, proszę was bardzo o polecenie jakiejś belki LED do zbiornika 40x40x40 ( u...
Statystyki
Ten temat przegląda 239 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 239 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej